Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.
Moe aan het begin van je zwangerschap
En ook – daar zijn ze weer – je hormonen doen een duit in het zakje. Zo kan het zwangerschapshormoon hCG vermoeidheid veroorzaken. Daarnaast zijn aan het begin van je zwangerschap je bloeddruk en bloedglucose vaak wat lager.
Er gebeurt nu veel in een zwanger lichaam en dat kost nu eenmaal veel energie. Met dertien weken zwangerschap is de ergste moeheid meestal voorbij.
De derde trimester van je zwangerschap is voor de meeste vrouwen fysiek het zwaarst, maar mentaal rustiger. Je buik wordt groter en kan soms best even in de weg zitten.
12 weken zwanger (3 maanden)
70% van de vrouwen heeft last van misselijkheid als ze in verwachting zijn. Bij de meeste vrouwen duurt deze periode tot de 12e week van de zwangerschap, maar er zijn vrouwen waarbij het maanden duurt tot zwaar overgeven aan toe. Het hormoon HCG is de boosdoener van het misselijk zijn en het overgeven.
Een goede nachtrust is van essentieel belang, zeker als je zwanger bent. Er moet veel geregeld worden waar je overdag energie voor nodig hebt. Gemiddeld heeft een mens 6 tot 9 uur slaap per nacht nodig. In de eerste 3 maanden van je zwangerschap kan het zijn dat je last hebt van vermoeidheid of misselijkheid.
Gemiddeld beginnen zwangere vrouwen zelf een verschil te zien tussen de 11 en 18 weken. Maar dat kan ook eerder of later zijn, dus wees niet ongerust! Voordat je omgeving het ook gaat zien, kan ook pas veel later zijn.
Niet altijd eenvoudig op een drukke (werk)dag, maar even na het avondeten of in het weekend: zeker doen. Ga op bed liggen en dut lekker weg. Na een dutje voel jij jezelf een stuk beter. Er is geen tijd gebonden aan een dutje, een half uur kan genoeg zijn en twee uur te kort.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Veel vrouwen zijn anders gaan ruiken tijdens hun zwangerschap. Dit komt waarschijnlijk ook door de toename van het hormoon oestrogeen.Daarnaast gaan je bloedvaten wijder openstaan en kan je veel geuren beter opnemen in je neus. Denk hierbij aan geuren zoals sigarettenrook, rottend voedsel en parfum.
Ongeveer halverwege de menstruatiecyclus ben je het meest vruchtbaar. Dat is rond de tijd dat de eisprong (ovulatie) plaatsvindt. Dat is een goed moment om te vrijen, want dan heb je de grootste kans om zwanger te raken. Je bent drie dagen vruchtbaar, tot één dag na de eisprong.
Recent Amerikaans onderzoek onthult dat vrouwen die in het begin van hun zwangerschap veel koffie drinken (>200 gram per dag) een twee keer zo grote kans hebben op een miskraam. Het Voedingscentrum blijft bij het advies niet meer dan 300 mg cafeïne per dag te gebruiken.
De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder. Weet je wanneer je eisprong ongeveer is? In de 6 dagen vóór de eisprong is de kans om zwanger te worden het grootst.
De groei van je buik: week 30 - 40
In deze periode krijg je een grote buik, vooral in de laatste weken van je zwangerschap groeit je buik flink. Met 30 weken weegt je baby bijna 1,5 kilo.
De meeste vrouwen komen in deze eerste weken 1 tot 2,5 kg aan. Vaak verdwijnt rond deze periode de misselijkheid en komt de eetlust weer naar boven.
Iedere zwangerschap is uniek en dat geldt ook voor de groei van je zwangere buik. Zo tonen sommige vrouwen bij 15 weken en begint het buikje bij anderen te groeien rond de 25 weken zwangerschap.
Zwangere vrouwen leggen hem vaak als steun onder hun buik, dan tussen de benen door naar de onderrug waar hij steun aan biedt. Daarnaast is het zwangerschapskussen heel fijn om te voorkomen dat je op je rug draait in je slaap. Sommige vrouwen kunnen niet meer op hun rug liggen omdat ze dan duizelig worden.
Ook op je rug slapen tijdens de zwangerschap is in principe veilig, maar kan richting eind van de zwangerschap zorgen dat je duizelig en misselijk wordt', weet ze. 'Het gewicht van je baby drukt dan op je grote lichaamsader, waardoor je bloed minder goed naar je hersenen stroomt.
Hoeveel dutten tijdens de zwangerschap? Uit het onderzoek bleek dat de groep vrouwen die regelmatig een middagdutje deed tussen de 60 en 90 minuten, er 29% minder baby's voorkwamen met laag geboortegewicht. Daarnaast werd er gekeken naar de regelmaat van het dutten tijdens de zwangerschap.
Eerste trimester vermoeidheid
Een lagere bloeddruk en de verhoogde productie van bloed kosten ook energie, en dan hebben we het nog niet eens over de emotionele achtbaan die je waarschijnlijk meemaakt. En het zijn niet alleen hormonen waardoor je je uitgeput voelt.
Risico- en contactsporten
Sporten waarbij je risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of sporten waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen, zijn minder verstandig. Denk hierbij aan sporten als hockey, volleybal, skiën en voetbal. Duiken met zuurstofflessen wordt afgeraden.