Het snot in je neus, inclusief vuiligheid, wordt via de trilhaartjes in je luchtwegen richting je maag gestuwd.Daar wordt de troep onschadelijk gemaakt. Je kunt dus gerust je neus ophalen als je ziek bent en vervolgens de inhoud doorslikken.
Snot en je gezondheid
Nou ga je niet dood gelukkig als je snotjes eet. Deze bestaan namelijk uit samengesteld water, antilichamen, antibacteriële stoffen, bacteriën en stof.
Snot eten is gezond
Bovendien: we slikken dagelijks al flink wat snot door, dus maakt het weinig verschil als je in je neus peutert en daarbij een paar extra (opgedroogde) snotjes opeet. Gezond is het dus niet per se, maar het kan ook geen kwaad.
"Je produceert 1 tot anderhalve liter snot per dag. Het meeste daarvan slik je in, dus het is helemaal niet nodig om het zelf uit je neus te halen om het vervolgens op te eten". Sterker nog, neuspeuteren kan voor alleen maar meer infecties zorgen, zegt Van Hemert.
Halve liter snot
Vervolgens voeren trilhaartjes het geheel van slijm, bacteriën en potentieel schadelijke stoffen af via de neus- en keelholte. En dat slikken we dan gewoon in. ' Hoeveel? 'Minstens een halve liter per dag.
De neus ophalen
Misschien minder smakelijk, zeker voor de mensen om u heen, maar het ophalen van uw neus is beter. Door uw neus op te halen, wordt het slijm uit de holtes gezogen en verdwijnt via de keel in de maag. Het maagzuur doet verder het werk en doodt de bacteriën en virussen.
Is je snot helder en doorzichtig? Dat is goed nieuws want dat betekent dat je waarschijnlijk geen virus of infectie hebt. Gezond snot is vrijwel kleurloos en transparant en heeft een plakkerige textuur die aan lijm doet denken.
'Uit onderzoek uit de vorige eeuw bleek dat 90 procent van de mensen weleens in z'n neus peutert. Ruim 10 procent eet het ook op. Mannen doen het vooral in de auto, vrouwen op het toilet. De peuteren met 11 minuten per dag flink wat meer dan vrouwen, met 4 minuten per dag,' zegt Gaastra.
Een gezond lichaam maakt maar liefst 1 tot 1,5 liter snot per dag! Het meeste verdwijnt ongemerkt via je keel. Door een flinke verkoudheid, een allergie of een irritatie maak je meer slijm aan. Je neus kan verstopt raken of kan gaan lopen.
Snot ziet er vies uit. Maar het is super belangrijk. Je lichaam zit er vol mee. Snot is eigenlijk waterig slijm en je produceert maar liefst 1 liter per dag.
Het schijnt lekker zout te smaken, net als chips. Te veel neuspeuteren kan trouwens wel kwaad. Als je neus beschadigt kun je nare infecties krijgen of een bloedneus. Maar wist je dat eigenlijk iedereen snot eet?
Neuspeuteren kan dwangmatig worden
Het peuteren in de neus kan ook dwangmatig worden, dat wordt rinotillexomanie genoemd. Dit kan grote gevolgen hebben voor de neus. "Het weefsel onder het slijmvlies - kraakbeen en het bot van de neus - krijgt minder doorbloeding en gaat sneller ontsteken", vertelt Alkhateeb.
Slijmvlies is huid met een laagje slijm. Normaal maakt het slijmvlies in de neus en keel een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken is, wordt het dikker en gaat het veel slijm (snot) maken.
Snot is de eerste barrière voor bacteriën, virussen en allergenen. Het snot reageert actief op indringers, vangt stof en ziekteverwekkers op en voert deze af. Zo komt het niet verder in je lichaam terecht. Ook werkt het snot als een beschermend dekentje: het houdt het weefsel eronder vochtig.
Droge korstjes in je neus kunnen een trigger zijn voor neuspeuteren. Dit kan ervoor zorgen dat er bacteriën via je vingers in je neus komen. Omdat je neusslijmvlies al te droog is, kan het zich moeilijker verweren tegen ziekteverwekkers.Hierdoor kun je (weer) verkouden worden.
Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.Dit zorgt voor ontstekingen. Als je snuit, druk dan een neusgat dicht en snuit vooral niet te hard.
Gezonde snot is dun en doorzichtig
Wit, geel, groen of rood. Een niet zo smakelijk detail, maar wel belangrijk om te weten: de kleur van je snot kan veel zeggen over je gezondheid. Voorop staat dat 'gezond' snot dun en doorzichtig is. Wit, plakkerig en dikker snot duidt meestal op een verkoudheid.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is.Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Snot wordt pulk doordat je inademt
Het stof en de andere viezigheid dat zo je neus binnenkomt, blijft plakken aan het snot. Het inademen zorgt vervolgens dat je snot uitdroogt. Zo ontstaat het pulk dat sommige mensen graag opeten.
Meer dan 90% van de Nederlanders peutert wel eens in zijn neus.De helft van alle Nederlanders doet het één of meerdere keren per dag. Mannen peuteren vaker in hun neus dan vrouwen. De opbrengst van neuspeuteren is samengesteld uit water, antilichamen, antibacteriële stoffen, bacteriën en stof.
Neuspeuteren is het verwijderen van neusslijm of corpora aliena uit de neus met behulp van een vinger. Een wetenschappelijke naam is rinotillexe, dwangmatig neuspeuteren heet rinotillexomanie. In de neus peuteren wordt door mensen en andere primaten bedreven.
De kleur wordt namelijk veroorzaakt door enzymen die vechten tegen het verkoudheidsvirus. Tot slot kan je snot ook nog grijs van kleur zijn. Vaak komt dit doordat je te veel stof hebt ingeademd.
Groen: de infectie is flink gevorderd en je voelt je waarschijnlijk aardig beroerd. De afvalstoffen maken je snot groen. Pas als je weken met groen snot rondloopt, moet je naar de dokter.
Allergie voor huisstof komt vaak voor. De mate waarin mensen allergisch zijn voor huisstof kan sterk wisselen, evenals het soort klachten. De allergie uit zich bij de meeste mensen in klachten van een verstopte neus, een loopneus of heldere, snotterige afscheiding en soms ook flinke niesbuien in een stoffige omgeving.