Als je baby na een flinke verkoudheid ineens veel huilt en naar de oortjes grijpt, kan het oorpijn hebben. Gelukkig gaat het meestal binnen een paar dagen vanzelf weer over.
Als je baby zelf aan zijn oortje trekt moet je dat niet zien als een betrouwbaar signaal. Baby's en peuters spelen veelvuldig met hun oortjes, vooral in de periode dat het eerste tandje doorkomt.
Baby's die op hun rug liggen, zullen spartelen met hun armen en benen. Zo krijgen ze controle over de bewegingen van armen en benen en oefenen ze de balans van hoofd en romp. Pas wanneer deze balans goed is ontwikkelt zal je kindje naar de volgende stap in zijn bewegingsontwikkeling gaan, het rollen van rug naar buik.
Er bestaat uitwendige en inwendige oorpijn. Sommige kinderen ervaren oorpijn nadat ze in bad zijn geweest of hebben gezwommen. Deze oorpijn gaat niet gepaard met koorts, zit in het buitenoor en geeft jeuk. Deze uitwendige oorpijn komt vaak door een bacterie of schimmel.
Gebruik voor een nat watje lauwwarm water of babyolie. Heb je een billendoekje bij de hand? Deze zijn ook ideaal voor het schoonmaken van baby oortjes. Wattenstaafjes zijn echt af te raden.
De eerste drie maanden zijn de nageltjes van je baby nog erg zacht en kwetsbaar. Het is dan verstandig om de nagels te vijlen en niet te knippen. Vijlen heeft minder risico's, zoals het dubbelklappen van de nagels. Voor het vijlen van baby nagels kun je het beste een kartonnen vijltje gebruiken.
De belangrijkste oorzaak voor overtollig oorsmeer of een oorprop is dat kinderen in hun oor gaan peuteren. Hierdoor wordt het oorsmeer weer terug de gehoorgang in gebracht, worden de kliertjes extra gestimuleerd en wordt er meer oorsmeer aangemaakt.
Vanaf welke leeftijd worden buisjes in het oor geplaatst? “Buisjes worden vooral bij kinderen geplaatst, dat kan al bij baby's vanaf 0 jaar. Bij baby's die heel veel huilen, kun je aan de oren zien of ze last van hun middenoor hebben. Maar ook bij volwassenen met gehoorproblemen plaatsen we buisjes.
Als je kindje moe is, kan je een aantal veranderingen in zijn gezicht opmerken. Hij krijgt rode wangen en/of oren of gaat juist wat bleek zien. Daarnaast kan hij gaan staren met een 'glazige' blik of hij trekt juist een grimas.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Maar bij een uitgeruste baby zijn hongersignalen meestal wel goed te zien. Bij een (over)vermoeide baby kan dit een stuk lastiger zijn. Een baby die goed gedronken heeft, kan van vermoeidheid toch hongersignalen laten zien zoals zoeken met de neus en lippen of sabbelen op zijn handjes.
Op het moment dat je kindje met de armen omhoog ligt, creëert je kindje meer ruimte in de longen en wordt het ademenen nog meer vergemakkelijkt. Kinderfysiotherapeut Els Geerdink noemt dit de hoera-houding. In het NRC legt ze uit dat dit een teken is dat je kind heerlijk ontspannen is.
Signalen van oververmoeidheid bij baby:
Vreemd genoeg zijn oververmoeide baby's vaak overactief: ze maaien met armpjes en beentjes en ze lijken om steeds meer aandacht en prikkels te vragen: als je met ze rondloopt kijken ze geïnteresseerd rond en stopt het huilen.
Daarom wordt nu vaak een eenvoudiger definitie gebruikt: we spreken van een onrustige baby als de ouders vinden dat de baby te veel huilt, als ze de baby moeilijk kunnen troosten en niet meer weten wat ze nog moeten doen.
Een baby geeft ook signalen met de handen. Voorbeelden hiervan zijn: De duim in een gespannen vuist betekent dat de baby gespannen of boos is, pijn heeft of zich wil afsluiten voor nog meer indrukken; Een losse of ontspannen hand betekent dat uw baby zich rustig en ontspannen voelt.
Het middenoor is de ruimte direct achter het trommelvlies in het oor. Als uw kind een middenoor-ontsteking heeft, gaat de ergste oorpijn meestal vanzelf over. Vaak binnen 2 tot 3 dagen. Bij kinderen jonger dan 2 jaar kan de oorpijn langer dan 1 week blijven.
Behandeling oorontsteking
Meestal gaat het vanzelf over binnen een aantal dagen. Bij je baby kan het wat langer duren. Omdat je kindje flinke pijn kan hebben, is het belangrijk om de pijnklachten te behandelen. Paracetamol (in zetpilvorm) verlicht de pijn meestal goed.
Een chronische oorontsteking (ook wel middenoorontsteking genoemd) veroozaakt in de acute fase vaak een heftige, stekende pijn in het oor. In de chronische fase staan juist klachten als verminderd gehoor en soms een loopoor op de voorgrond.
Een middenoorontsteking geneest meestal spontaan binnen een aantal dagen. Een pijnstiller op basis van paracetamol zal de pijn en koorts verlichten. Indien dit onvoldoende effectief is, kan je overschakelen op ibuprofen, tenzij je kind lijdt aan astma, nierproblemen of er een risico op uitdroging is.
Hoe herken je een beginnende oorontsteking? De klachten van een oorontsteking beginnen met oorpijn, een branderig gevoel of jeuk aan je gehoorgang. Plotseling kun je een drukkend gevoel in je oor krijgen, wat erg pijnlijk kan zijn. Vaak gaat dit samen met een ziek gevoel en koorts.
Wat is een loopoor? Uw kind heeft een loopoor als er vocht uit het oor naar buiten komt. Dit kan helder vocht zijn, maar ook pus of bloederig vocht. Vaak ziet u alleen de opgedroogde korstjes in de oorschelp of een vlek op het kussen.
Een oorprop is zichtbaar als een bruine prop die de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afsluit. De gehoorgang errond kan rood zien omdat de oorprop irriteert.
Oorsmeer heeft bij het droge type doorgaans een grijze kleur; bij het vochtige type is de kleur lichtbruin, honingachtig. Hoe ouder het oorsmeer, hoe donkerder bruin het wordt.