Een 'normaal' kwakje heeft een witte of grijzige kleur. Het wordt geliger als er nog urine in de plasbuis van de man zit. Dat gebeurt vaak alleen als hij nèt naar de wc is geweest.
Mannen zijn bijna nooit helemaal onvruchtbaar, maar zijn minder vruchtbaar (subfertiliteit). Bij ongeveer 30% van de paren die niet zwanger worden, komt dat door een verminderde vruchtbaarheid van de man. Als een man verminderd vruchtbaar is, betekent dit meestal dat er een probleem is met zijn zaadcellen.
Normaal sperma is direct na de zaadlozing taai/slijmerig. Maar na 10-30 minuten wordt het sperma meer vloeibaar. Als het niet goed gelukt is om het volledige sperma op te vangen kan de uitslag wat vertekend zijn. Het 1e deel van de zaadlozing zorgt voor de viscositeit van het sperma, dus de stevigheid.
Bloedtesten. Tijdens een bloedtest worden de verschillende hormonen die een rol spelen in de vrouwelijke vruchtbaarheid getest (eventueel in verschillende fases van de menstruele cyclus). Verder wordt het bloed gecontroleerd op infectieziekten (rode hond, toxoplasmose, hiv, Hepatitis B en C, Syfilis en Chlamydia).
Uw partner vangt zijn sperma rechtstreeks in het schone potje op. Het sperma wordt verkregen door masturbatie na een onthouding (geen zaadlozing) van 2 tot 3 dagen. Onthouding van langer dan 3 dagen is nadelig voor de zaadkwaliteit.
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Een vrouw is het vruchtbaarst tussen 18 en 30 jaar, met een piek rond de 25. Per cyclus is er dan ongeveer 20 tot 25% kans om zwanger te worden. Vanaf de leeftijd van 30 daalt die kans. Tussen de 35 en 37 jaar heb je als vrouw nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken, tussen de 38 en 40 nog maar een vierde.
Vanaf je dertigste daalt die kans gestaag en tussen je 35 en 37 jaar heb je nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken, tussen je 38ste en je 40ste nog maar een vierde. Hoe ouder je wordt, hoe langer je dus moet wachten eer je zwanger wordt.
Ook voor IVF moet er minstens 1 miljoen zaadcellen per ml gevonden worden, waarvan er minimaal 500.000 goed progressief bewegende zaadcellen overblijven na het opwerken van het zaad. In het laboratorium worden eicel(len) en zaadcellen in een kweekschaaltje bij elkaar gedaan, waarna bevruchting kan optreden.
Bij onderzoek naar de vruchtbaarheid (fertiliteit) beoordelen we de stroperigheid, het volume (V), de concentratie (C) aan spermacellen en de beweeglijkheid (M) van de spermacellen. Het volume, de concentratie en de beweeglijkheid worden samen beoordeeld in de VCM uitslag.
Viscositeit: Zodra het zaadmonster vloeibaar is gemaakt, moet het sperma iets stroperiger zijn dan water. Als het monster zeer stroperig is, dan kan dit toegeschreven worden aan een niet goed functionerende prostaat, frequente zaadlozing, en/of de psychische toestand van de patiënt.
Bij sommige mannen wordt onvruchtbaarheid verklaard door het volledig ontbreken van zaadcellen in het sperma. Dit wordt azoöspermie genoemd.
Oorzaken van azoöspermie
Azoöspermie is het ontbreken van zaadcellen in het ejaculaat van de man. Dat kan liggen aan een obstructie onderweg (op het traject van de zaadcellen naar buiten), maar de oorzaak kan ook in de zaadballen zelf gezocht moeten worden.
Een PESA-behandeling (Percutane epididymale sperma aspiratie) wordt uitgevoerd als er geen zaadcellen in het sperma zijn aangetroffen. Bij een PESA worden zaadcellen met een dunne naald opgezogen uit de bijbal.
Een uroloog doet de behandeling samen met een verpleegkundige. De TESE duurt ongeveer één uur.
Voor de inseminatie zijn alleen de zaadcellen nodig, deze worden gescheiden van de vloeistof. Hierbij vermindert het aantal, maar blijven de beste zaadcellen over. Deze bewerking duurt ongeveer 45 minuten. IUI is alleen zinvol als er na bewerking meer dan 1 miljoen beweeglijke zaadcellen zijn overgebleven.
We kunnen een verminderde zaadkwaliteit vaststellen door te kijken naar: de hoeveelheid zaadcellen; de beweeglijkheid van de zaadcelen; de vorm van de zaadcellen.
2 tot 3 weken na het onderzoek van je zaad krijg je de uitslag.
Positief effect
Groenten, fruit, volkoren granen, noten, peulvruchten en zaden bevorderen de kwaliteit van sperma. Dit komt doordat deze producten vitamine C, vitamine E, zink en seleen bevatten. Mannen die roken, regelmatig drinken of drugs gebruiken hebben minder zaadcellen.
Van de vrouwen die zwanger willen worden, is 70 à 80% binnen een jaar ook daadwerkelijk zwanger. Bij vrouwen boven de 35 jaar duurt het gemiddeld langer voordat ze zwanger worden. Vanaf het 40-ste levensjaar neemt de kans dat een vrouw spontaan zwanger wordt sterk af.
Het is een vaak gehoorde fabel dat je niet zwanger kunt worden wanneer je voor het eerst onbeschermde seks hebt. Dit is helemaal niet waar. Er is altijd een kans dat je zwanger wordt als je onbeschermde seks hebt, zelfs als het de eerste keer is.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.