Citroen smaak Een citroen is voor de meeste mensen te zuur om zo uit de hand te eten. Van citroen kun je het vruchtvlees, het sap en de schil gebruiken. Het sappige, lichtgele zure vruchtvlees versterkt de smaak van ander voedsel. Ook activeert en verfrist het de smaakpapillen.
Je oren zullen misschien gaan flapperen, maar de schil van een banaan kun je eten. Zo ook die van de kiwi, de pompoen en de citroen. Eet deze fruitsoorten gerust tot de schil aan toe en je zult blaken van gezondheid.
Gezonde bloeddruk
Gelukkig helpt het regelmatig eten van citroenen hiertegen. Het hoge kaliumgehalte in citroen helpt bij een goede natrium-kalium balans in het lichaam en verlaagt hiermee de bloeddruk, ondersteunt de werking van ons hart en versterkt de bloedvaten. Tevens stimuleert kalium je hersenen en zenuwstelsel.
Citroenen staan nog steeds vooral bekend om hun hoge vitamine-C-gehalte en dat is terecht. Met het sap van 1 citroen kun je al bijna de helft van je dagelijkse dosis vitamine C binnenkrijgen. Deze vitamine doet veel goeds voor je gezondheid.
Citroensap bevat veel vitamine C en kalium, welke je weerstand een handje helpen. Vitamine C versterkt natuurlijk je immuunsysteem en de kalium bevordert de werking van je hersenen en zenuwsysteem en helpt je bloeddruk op peil te houden. Het drinken van het verse sap kan helpen om gewicht te verliezen.
Het verbetert de spijsvertering
Citroensap heeft een soortgelijke structuur als je maagsappen en zorgt voor het loskomen en weg laten vloeien van gifstoffen uit het spijsverteringskanaal. Citroensap kan helpen bij het verlichten van verstopping, maagzuurproblemen en een opgeblazen gevoel.
Uit onderzoek blijkt dat citroenzuur kan helpen om nierstenen te voorkomen. Citroen heeft namelijk het vermogen om de hoeveelheid citraat in het lichaam te laten toenemen. Hierdoor ontstaat een minder gunstige omgeving voor de vorming van nierstenen [5]. Het is ook goed voor je nieren om minder zout te eten.
Geef bijvoorbeeld Candida geen ruimte om zich te vermenigvuldigen in een 'zuur' lichaam. Citroensap ondersteunt je spijsvertering en zorgt ervoor dat gifstoffen makkelijker en beter worden afgevoerd. Vooral door dit op een nuchtere maag te drinken, zul je het optimale resultaat behalen.
Grapefruitsap of citroensap helpt niet om vet af te breken. Dat is een fabeltje. Er is geen enkel bewijs dat het drinken van deze sappen invloed heeft op de vetverbranding.
Volgens de hoogleraar is er voor geen enkele van de claims rondom koud of warm water met citroen bewijs dat het echt werkt. Zo zit er in citroenwater wel vitamine C, maar niet enorm veel. Je krijgt meer vitamine C binnen als je een sinaasappel of mandarijn eet.
Goed voor de lever
We denken niet vaak aan de gezondheid van onze lever, maar het is een belangrijk orgaan. Citroenwater is goed om de leverfunctie te verhogen en het helpt ook afvalstoffen uit de lever af te voeren.
Wil jij weten: 'Zit er meer vitamine C in een citroen dan een sinaasappel?' Nee, het is juist omgekeerd. Een sinaasappel bevat meer van de stof dan een citroen. Een sinaasappel bevat 51 milligram ascorbinezuur per 100 gram.
Citroenwater geeft je immuunsysteem een oppepper
Citroensap is rijk aan vitamine C en dit draagt bij aan de versterking van je immuunsysteem en de bestrijding van griep en verkoudheden. Naast vitamine C is ijzer ook een belangrijke voedingsstof voor een goed werkend immuunsysteem.
Koffie met citroen is niet nadelig voor je gezondheid. Maar houd er rekening mee dat het zuur van citroen je tandglazuur kan aantasten. De tandarts zal er dus minder blij mee zijn als je besluit elke dag koffie met citroen te drinken.
Nadelige effecten
Citroenzuur kan namelijk zorgen voor tanderosie. Daarnaast kan het leiden tot verkleuringen van je tanden. “Citroensap is vooral schadelijk als het gemaakt is met warm water”, vertelt professor Damien Walmsley, wetenschappelijk adviseur van the British Dental Association.
Zo hoog zelfs dat 100 gram limoen – omgerekend iets meer dan 1,5 vrucht - al goed is voor 88 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.Dit is een van de belangrijkste vitaminen voor een gezond immuunsysteem.Daarnaast zit limoen vol met antioxidanten en die je lichaamscellen beschermen tegen schade.
Conclusie. Je buikvet gaat niet weg met citroen toevoegen aan je eetpatroon.
Citroenzuur kan zorgen voor tanderosie. De zuurtegraad vermindert naarmate u het citroensap met meer water mengt. Verder kan citroenwater zorgen voor oprispingen als u teveel maagzuur hebt. Maagzuur dat omhoog komt en voor een vieze smaak in uw mond zorgt, is natuurlijk minder prettig.
Water met een uitgeknepen citroentje brengt het spijsverteringsstelsel op gang. Omdat water, vooral in de winter, nogal koud op de maag kan vallen, kiezen veel mensen voor lauw of gekookt water. Het citroensap versterkt de werking van ons maagzuur en helpt je ook van een opgeblazen gevoel of verstopping af.
Citroen smaak
Een citroen is voor de meeste mensen te zuur om zo uit de hand te eten. Van citroen kun je het vruchtvlees, het sap en de schil gebruiken. Het sappige, lichtgele zure vruchtvlees versterkt de smaak van ander voedsel. Ook activeert en verfrist het de smaakpapillen.
Citroen werkt vochtafdrijvend
Goed om weten voor wie vocht vasthoudt of last heeft van pijnlijke maandstonden!
Tegen bloedarmoede en allergieën
Het eten van citroenen helpt daarnaast om bloedarmoede tegen te gaan. De stoffen vitamine C en citroenzuur zorgen er samen voor dat je lichaam ijzer uit voeding beter kan opnemen, zodat je daar geen tekort aan krijgt.
Drie maanden een citroen of limoen bewaren klinkt al als heel wat, maar dat is zeker nog niet alles. Je kunt ze zelfs tot twaalf maanden lang bewaren als je ze invriest. Je moet ze dan eerst even in plakjes snijden. Vervolgens kun je ze bewaren in een vershoudbakje of een diepvrieszakje.
Als je last hebt van blaasontsteking, of deze tegen wil gaan, dan zou het drinken van water met citroen je kunnen helpen. Citroen helpt namelijk de pH waarde van je bloed én je blaas te veranderen zodat bacteriën niet rond blijven hangen.