op 21 december 2022) hebben we wel degelijk de kortste dag van het jaar. Maar dat verschil is niet symmetrisch verdeeld over de zonsopgang en de zonsondergang, omdat de aarde eind december dicht bij de zon staat en omdat de aardas schuin staat ten opzichte van de baan rond de zon.
In de astronomische zomer worden de dagen korter, maar dat gaat in het begin maar heel langzaam. De dagen worden in maart zo'n 4 minuten per dag langer en het tempo waarmee het langer licht wordt bereikt jaarlijks op 20 of 21 maart het hoogtepunt.
In de donkere dagen voor kerst valt de langste nacht, dit jaar de nacht van 21 op 22 december. De vroegste zonsondergang valt echter ruim voor de kortste dag en de laatste zonsopgang ruim daarna. De zonnetijd loopt namelijk niet gelijk met de kloktijd.
Zonnewende. Die kortste dag, die ook het begin van de (astronomische) winter markeert, is de dag waarin de tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang het kortst is: 21 december. De daglichtperiode is dan – afhankelijk van waar je precies bent in het land – 7 uur en 41 minuten.
Winterzonnewende 2022: De kortste dag van het jaar
Na de winterzonnewende op 21 december 2022 gaan we weer lichtere tijden tegemoet. Op woensdag 21 december 2022 gaan we weer lichtere tijden tegemoet, als op het noordelijk halfrond de winterzonnewende plaatsvindt.
Rond 21 december is het weer de 'kortste' dag van het jaar. De zon komt op om 8:41 uur en gaat weer precies 7:50 uur later onder om 16:31 uur.
Tijdens de langste dag van het jaar in Nederland is er exact, 16 uur, 16 minuten en 47 seconden daglicht. Na deze dag worden de dagen korter. Dit klinkt best raar, want de hele zomer moet dan nog komen. De zomerzonnewende valt in Nederland namelijk meestal op 21 Juni.
Wat is de middernachtzon? De middernachtzon is een natuurfenomeen dat in de zomer voorkomt op plaatsen ten zuiden van de zuidpoolcirkel en ten noorden van de noordpoolcirkel, dus ook in Noord-Noorwegen.
De winterzonnewende in IJsland
De kortste dag van het jaar (de winterzonnewende) is ongeveer 21 december. Dit houdt in dat in Reykjavík de zon rond 11.30 uur opkomt en rond 15.30 uur weer ondergaat. En naarmate je verder naar het noorden van IJsland gaat, wordt deze dag zelfs nog korter.
Svalbard, of eigenlijk Spitsbergen, is het meest noordelijk gelegen eiland van Noorwegen. Door de draaiing van de aarde om de zon is het hier in de winterperiode 84 dagen donker. De zon komt dan helemaal niet op en het is dus gewoon constant donker.
Vanaf 21 maart is het op de noordpool 6 maanden lang constant dag. Vanaf 23 september valt daar de duisternis in en blijft het de volgende 6 maanden donker. Op de zuidpool gebeurt het omgekeerde. In ons voorjaar en zomer is het daar donker en vanaf 23 september breekt daar voor de volgende 6 maanden de zon door.
Op het noordelijk halfrond van de aarde valt deze dag elk jaar rond 21 december en wordt hij winterpunt genoemd. Op het zuidelijk halfrond is het omgekeerd; daar valt de kortste dag omstreeks 21 juni. Dit artikel beschrijft de kortste dag verder vanuit het gezichtspunt van het noordelijk halfrond.
Op woensdag 21 juni, de dag van de zomerzonnewende, is de periode tussen zonsopkomst en zonsondergang het langst. De zon komt dan om 5.19 uur op, en gaat pas om 22.03 uur weer onder. Die dag heeft dus een daglichtperiode van 16 uur en drie kwartier.
In Nederland verliezen we maximaal 5 minuten aan daglicht, maar het kan nog sneller. Hoe noordelijker je komt hoe sneller het gaat. Er is zelfs al een verschil van ongeveer één minuut tussen het noordelijkste en zuidelijkste puntje van Nederland.
En de kortste nacht? Dat is de nacht van 21/22 juni 2023.
21 juni 2023- De langste dag valt op 21 juni en dan begint ook de zomer, dat weet toch iedereen?
Zomerzonnewende is langste dag van het jaar
Vanaf Woensdag 21 juni 2023 gaan we donkere tijden tegemoet, want dan is de zomerzonnewende op het noordelijk halfrond. In Amsterdam duurt de dag dan maar liefst 16 uur, 48 minuten en 19 seconden.
Daardoor is de langste nacht van 21 op 22 december. Dit jaar duurt die om precies te zijn 16 uur, 16 minuten en 48,6 seconden.
Het vroegst met het verschijnsel middernachtzon is Svalbard; daar gaat de zon al niet meer onder vanaf 20 april. Tot maar liefst 23 augustus blijft het 24 uur licht op Svalbard, daarna worden de dagen langzaam weer korter om in de winter op nul uur licht uit te komen.
Zonsopkomst & zonsondergang Lapland
Zo gaat de zon eind juni niet onder in Lapland en is het 24 uur per dag licht. Je kunt dan optimaal genieten van je verblijf en het aangename weer. In de wintermaanden is het juist andersom: eind december is de zon vrijwel niet zichtbaar en is het zo'n 21 uur per dag donker.
Over de verschillen in klimaat en breedteligging tussen Spanje en Nederland worden drie uitspraken gedaan. Uitspraak 1: Spanje ligt op een lagere breedte dan Nederland. Hierdoor is in Spanje de invalshoek van de zon kleiner dan in Nederland. Uitspraak 2: op 21 juni is het in Spanje eerder donker dan in Nederland.
Is het nooit licht, of juist altijd donker in Lapland? Nee hoor, dat is een misverstand. Tussen november en januari komt de zon nauwelijks boven de horizon uit (en in het uiterste noorden zelfs helemaal niet), maar de zon is er wel degelijk. Het licht dat de zon veroorzaakt is zichtbaar en weerkaatst in de sneeuw.
De zomerzonnewende valt op het noordelijk halfrond altijd op 20 of 21 juni. Het tijdstip waarop de zon van richting verandert is in 2022 op 21 juni om 11.13 uur. Dat is de officiële zonnewende. Je hoeft eigenlijk niet te wachten op het exacte moment van de zonnewende.