Na enige ervaring is het materiaal zeker ook aan de voor- of bovenkant te herkennen, maar de onderkant van de standring geeft het makkelijker weg. Als de ongeglazuurde rand wit en hard is, dan heb je porselein in handen. Zie je de klei en is het een tint grijs of zelfs licht rood, dan heb je aardewerk in handen.
Keramisch (aardewerk) servies
Keramiek wordt vervaardigd bij een lagere oventemperatuur (800 – 1150 graden) en is mede daarom dan ook wat zachter dan porselein. Aardewerk heeft een natuurlijke en verfijnde uitstraling. Door een glazuurlaag wordt het aardewerk steviger wat het weer minder gevoelig maakt voor krassen.
De verschillen zijn allereerst zichtbaar door de kleur van het porselein. Er is wit en er is wit! Alleen al door de ene witte kleur met de andere witte kleur te vergelijken kunnen bepaalde ingewijden hier zeggen door welke Chinese fabrikant het bord of schotel in kwestie gemaakt werd.
Porselein is licht servies, kras- en stootvast en geschikt voor dagelijks gebruik. Aardewerk daarentegen is zwaarder en breekt sneller. Hiermee is het ook minder geschikt voor dagelijks gebruik. Porselein gaat dus niet alleen een stuk langer mee, maar is daarmee ook een stuk duurzamer.
Porselein bleek een duur, maar uitermate fraai en geschikt product om uit te drinken. Het werd toen "het witte goud" genoemd. Ook het serviesgoed werd door de veranderende tafelmanieren uitgebreider.
Uw porselein wordt getaxeerd door gecertificeerd makelaar & taxateur Charles Bastings. Hij is expert op het gebied van porselein en informeert u naast de actuele waarde graag over de herkomst, stijl, datering en de overige bijzonderheden van uw porselein zoals de betekenis van eventuele afbeeldingen.
De oudere vazen met keizerlijke stempels en merktekens zijn dan weer te herkennen aan hun uitmuntende kwaliteit van porselein en tekeningen, en zijn vanzelfsprekend uiterst zeldzaam. Hebt u de oude Chinese vazen op zolder vanonder het stof gehaald en bent u benieuwd naar de prijs van uw Chinese vazen?
Je zou denken dat deze drie hetzelfde zijn. Maar gebaksborden van porselein zijn toch vaak een stuk duurder dan bordjes van keramiek of aardewerk. Dit ondanks dat ze gemaakt worden van basisproducten zoals water en klei.
Behalve wanneer aardewerk wordt gedecoreerd of beschilderd bovenop de extra glazuurlaag, is aardewerk of keramiek perfect geschikt voor de oven. Porselein: is eigenlijk een specifieke soort van aardewerk of keramiek. Het is een mengeling van verschillende grondstoffen, waaronder witte klei en kwarts.
Wat is porselein? Porselein wordt bij hogere temperaturen afgebakken (1300-1500°C) en is daardoor zeer stevig en duurzaam. Ondanks zijn lichtere gewicht zal porselein dus minder snel breken dan aardewerk. Er zijn verschillende varianten van porselein.
Je hebt niet meer nodig dan een gewone kom van wit porselein en de porselein-penseelstiften van edding. Je kunt kiezen uit verschillende kleurcombinaties: warme roodtinten, koele blauw/groentinten of gemengde kleuren. Als je creatie klaar is, wordt de decoratie in de oven ingebrand.
Porseleinen servies is erg stevig en licht van gewicht ten opzichte van aardewerk. Beide eigenschappen maken porselein uitermate geschikt voor veelvuldig gebruik. Daarnaast is het vaatwasmachinebestendig en eenvoudig schoon te maken.
Bavaria. Onder de naam Bavaria, Beieren dus, hebben heel wat bedrijven porselein geproduceerd, vooral serviesgoed. De waarde van dit soort vooroorlogse serviezen is zelden hoog. Voor een groot servies ligt dan op een 50 euro.
Wedgwood is een Brits bedrijf dat zich specialiseert in aardewerk en porselein. Het bedrijf is in 1759 opgericht door Josiah Wedgwood (1730-1795), ook wel bekend als "The Father of English Potters".
Keramisch (aardewerk) servies
Keramiek wordt vervaardigd bij een lagere oventemperatuur (800 – 1150 graden) en is mede daarom dan ook wat zachter dan porselein. Aardewerk heeft een natuurlijke en verfijnde uitstraling. Door een glazuurlaag wordt het aardewerk steviger wat het weer minder gevoelig maakt voor krassen.
Porseleinaarde bak je op een temperatuur tussen 1200˚ en 1400˚C. Na het bakken is de klei een beetje doorzichtig, en wanneer je er voorzichtig tegenaan tikt hoor je een hoog geluid. Porselein is duur omdat elke verontreiniging in de klei er voor zorgt dat er een gaatje in wordt gebrand.
Sommige materialen mogen niet in de magnetron worden gebruikt: Porselein en keramiek. Deze materialen zijn niet hittebestendig genoeg. Papier, textiel en hout.
De temperaturen waarop de producten gebakken worden verschillen van fabrikant tot fabrikant en van product tot product. Wat het voorbakken betreft gebeurt dit voor aardewerk en faience op een temperatuur van circa 800-850° Celsius. Bij porselein gebeurt de biscuitbrand op ongeveer 1000° Celsius of zelfs nog hoger.
Overigens bestaan voor zowel porselein als voor aardewerk naast de doorzichtige glazuur ook gekleurde glazuren. Samengevat: aardewerk is zachter dan porselein en daardoor minder duurzaam. Het productieproces is goedkoper.
Keramiek is bijvoorbeeld aardewerk, steengoed en porselein. Deze items doen het niet goed in de vaatwasser en kunnen dus beter met de hand worden afgewassen.
Aardewerk met een glazuurlaag mag je gewoon in de vaatwasser stoppen. Met ongeglazuurd aardewerk moet je harder oppassen. Dit mag bijvoorbeeld niet in de vaatwasser.
De conditie is de staat waarin een object zich nu bevindt. Hoe goed het de tand des tijds heeft doorstaan, is een belangrijke factor bij het bepalen van de waarde. Dingen zoals roest, vervaging, corrosie, krassen of andere schade hebben bijvoorbeeld een effect op een item gehad en bepalen de conditie van een item.
Laten keuren. Een andere mogelijkheid om er zeker van te zijn wat je koopt, is het inschakelen van een taxateur. De Federatie TMV heeft gecertificeerde taxateurs, makelaars en veilinghouders. Als je zo'n gecertificeerde taxateur inhuurt, dan kost dat je misschien wel geld, maar dan weet je wel zeker wat je koopt.
Grofweg genomen wordt een voorwerp antiek als het minstens 100 jaar oud is. Specifieke voorwerpen uit een bepaalde periode worden in de eerste instantie memorabilia genoemd en zijn pas in de volgende eeuw antiek. Verder moet het voorwerp handgemaakt zijn of met zo min mogelijk hulp van machines.