Dat bedrag krijg je terug van de belasting. Precies 37,1 procent van de betaalde boeterente. Valt je inkomen voor een deel in de tweede schijf? Dan krijg je alleen 49,5 procent van je betaalde boeterente terug als het deel van je inkomen in de tweede schijf minimaal net zo hoog is als de boeterente die je hebt betaald.
Om de oversluitkosten en de boeterente te betalen, verhoogt u uw hypotheek met € 10.000. Dit bedrag valt niet onder uw eigenwoningschuld, omdat u het niet gebruikt voor de financiering van uw eigen woning. De verhoging van € 10.000 valt in box 3. De rente over deze extra lening is niet aftrekbaar in box 1.
Als u de hypotheekrente van uw inkomen voor de inkomstenbelasting mag aftrekken, dan mag dat eenmalig ook met de boeterente. Dat doet u in box 1. Wel zijn er enkele uitzonderingen. Als u de kosten voor de overgesloten hypotheek meeneemt in die hypotheek, kunt u die niet van uw inkomen voor de belasting aftrekken.
Jaarlijks geef je bij de belastingaangifte in box 1 je inkomen uit werk en woning aan. Behalve je inkomen mag je hierin ook aftrekposten invullen, bijvoorbeeld je reiskosten voor woon-werkverkeer. Heb je een eigen woning? Dan mag je de hypotheekrente invullen als aftrekpost in box 1.
Aftrekbare kosten eigen woning
Rente over de schuld die samenhangt met onderhoud, verbetering of aankoop van een eigen woning. Vooruitbetaalde rente voor de eerste 6 maanden van het komende jaar, mits schriftelijk overeengekomen. Boeterente (bij oversluiten) Taxatiekosten woning voor verkrijgen lening of hypotheek.
Hypotheekrenteaftrek 2020
De maximale hypotheekrenteaftrek wordt in 2020 verder verlaagd van 49% naar 46%. Vanaf 2023 zijn de aftrekbare rente en kosten eigen woning nog maximaal aftrekbaar tegen 37,05%.
Per jaar mag je een percentage van de hoofdsom van je hypotheek boetevrij aflossen. Vaak mag je 10 tot 20 procent van de hoofdsom per jaar boetevrij aflossen. Als je meer dan dit boetevrije gedeelte aflost, betaal je mogelijk een boeterente.
U belooft voor een bepaalde periode (de rentevastperiode) het afgesproken rentepercentage over uw hypotheek te betalen. Als u deze afspraak niet nakomt en de bank heeft er nadeel van, dan moet u een vergoeding betalen voor dat nadeel. Die vergoeding noemen we de boeterente.
De notariskosten voor de financiering zijn aftrekbaar. U kunt ze volledig meenemen in uw aangifte voor de inkomstenbelasting. We hebben het dan over de kosten voor de hypotheekakte, kosten voor een overbruggingskrediet en die voor het Kadaster. Want ook uw hypotheek zal in het Kadaster moeten worden ingeschreven.
Als de huidige rente hoger is, hoeft geen boeterente te worden betaald. Ook wanneer de rentevaste periode is afgelopen, bij verkoop van de woning en bij een executieverkoop hoeft meestal geen boeterente worden betaald. Niet alle banken brengen boeterente in rekening.
Een kleine hypotheek aflossen loont bijna altijd. Zeker wanneer de hypotheekrente lager is dan het eigenwoningforfait. Je profiteert dan namelijk niet meer van de hypotheekrenteaftrek. Bij eigen vermogen boven de vrijstellingsgrens in box 3 kan extra aflossen een positief effect hebben op de vermogensrendementsheffing.
Bij rentemiddeling betaalt u de boeterente niet in één keer aan de bank, maar middelt de bank de oude en nieuwe rente en doet daar een opslag bij in verband met de boeterente. Eigenlijk smeert u bij rentemiddeling de boeterente over vele jaren uit. Dit is een goede optie, maar vaak niet de goedkoopste optie.
De boete wordt berekend uit het verschil tussen de huidige hypotheekrente bij de resterende rentevaste periode van de klant en de afgesproken hypotheekrente van de klant. De boete wordt contant gemaakt met het aantal jaren dat er nog te gaan zijn, want een euro nu is meer waard dan over een aantal jaren.
Vaak is dit 10% - 20% van het hypotheek. De bank berekent de boeterente over het deel dat je niet boetevrij mag aflossen. De resterende rentevaste periode. Hoe langer je rentevaste periode nog loopt, hoe hoger de boeterente zal zijn.
De lage rente van de afgelopen jaren zorgt ervoor dat je minder hypotheekrenteaftrek krijgt. Is jouw rentevaste periode verlopen of heb je je hypotheek overgesloten, dan krijg je waarschijnlijk fors minder hypotheekaftrek teruggestort. Aan de andere kant profiteer je ook van veel lagere maandlasten voor je hypotheek.
Nu heb je het bedrag dat in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek. Hiervan krijg je een percentage terug, afhankelijk van wat je hoogste belastingtarief is. Met een brutoinkomen van 70.000 euro is dat 49,5% (2022). Je krijgt dus 0,495 * 8.200 = 4.059 euro terug van de Belastingdienst.
Is de rente van je aflossingsvrije hypotheek niet aftrekbaar? Dan mag je de aflossingsvrije hypotheek in mindering brengen op je vermogen in box 3. Hierdoor betaal je mogelijk minder belasting over je vermogen. Deze belasting heet vermogensrendementsheffing.
De hypotheekrenteaftrek claim je in de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Je betaalt maandelijks de bruto hypotheeklasten en pas na verwerking van de aangifte krijg je het belastingvoordeel terug. Je kunt het fiscale voordeel ook iedere maand laten uitbetalen. Dat kan door een voorlopige teruggaaf aan te vragen.
Zoals we eerder al hebben aangegeven is het niet verplicht om de boeterente in één keer te betalen en ook als zodanig aan te geven bij de aangifte inkomstenbelasting. Er is nog een andere mogelijkheid en dat is de boeterente meefinancieren in de hypotheek.
Per jaar mag je een percentage van de hoofdsom van je hypotheek boetevrij aflossen. Vaak mag 10 tot 20 procent van de hoofdsom per jaar boetevrij ingelost worden. Als je meer dan dit boetevrije gedeelte aflost, kan het zo zijn dat je een boeterente verschuldigd bent.