Rauwe sperziebonen bevatten de stof lectine, dit kan maag- en darmklachten veroorzaken. Als u de sperziebonen minstens 5 minuten kookt voordat u ze eet is er echter niets aan de hand.
Eet sperziebonen niet rauw. In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt.
Fabel. Rauwe peulvruchten bevatten het giftige planteneiwit lectine. Als je te veel lectine binnenkrijgt, kun je misselijk worden en buikpijn, koorts en diarree krijgen. Uiteindelijk kan lectine zelfs de darmen en nieren beschadigen.
Spekbonen kun je op dezelfde manieren toepassen als sperziebonen: wokken, stomen, in een ovenschotel verwerken, in stamppot of in een salade. Houd hierbij wel rekening met de langere kooktijd door de spekbonen voor te garen door ze eerst te koken.
Zout zorgt er niet alleen voor dat de smaak van de sperziebonen beter te proeven is. Het zout in het water zorgt er ook voor dat de vitamine en mineralen niet zo makkelijk uit de sperziebonen gaan. Daardoor blijven de sperziebonen ook mooi groen wanneer je ze kookt in zout water.
Boontjes bevatten van nature giftige stoffen die door het koken onwerkzaam worden gemaakt. Eet dus geen rauwe boontjes. Boontjes zijn extra lekker op smaak te brengen met kruiden, zoals knoflook, kerriepoeder en nootmuskaat.
Zijn sperziebonen gezond? Sperziebonen rekenen we tot groente en passen binnen een gezond voedingspatroon. Net als andere groentesoorten bevatten sperziebonen veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
Sperziebonen oogsten
De planten bloeien met witte of lila lipbloemen en direct daarna kun je de heel kleine boontjes al zien, het is alleen wachten tot ze groot genoeg zijn om ze te oogsten. Dat is vervolgens vaak al binnen een week, afhankelijk van het weer.
U hebt bonen of snijbonen gezaaid en lang niet alle bonen komen op. Oorzaak: bonen zijn verrot of bonen kiemen niet door te droog weer. Benodigdheden: • Plastic bakken ca 6 cm diep (b.v. Hertog ijsbak). Stukjes ijzerdraad of satéprikkers • Keukenpapier.
Tijdens hun groei zijn bonen op het gebied van verzorging weinig veeleisend. Ze hebben niet veel water nodig, met uitzondering van het moment van zaaien, de eerste week na het uitplanten en bij erg droog weer, maar hebben wel een hekel aan onkruid aangezien deze de voeding uit de bodem haalt.
Lectine is een giftige stof en kan nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben. Bij een acute hoge inname kan het leiden tot braken, koorts en diarree. Bij een regelmatige te hoge inname kan het de darmwand beschadigingen en groeivertraging veroorzaken [1].
Bonen. Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen: allemaal giftig als je ze rauw eet. Ze bevatten lectine, en van teveel lectine word je misselijk, met buikpijn, koorts en diarree. Blijf je dan nog gewoon dooreten, dan kun je uiteindelijk zelfs je nieren en je darmen beschadigen.
Dit is veruit de meest gebruikte bereidingswijze van deze groente, maar toch gaat er nog vaak wat fout bij het bloemkool koken. Dat komt omdat er een te lange kooktijd wordt aangehouden, waardoor de groente een krachtige, vrij onaangenaam weeïge koolsmaak ontwikkelt. Ook komt er zo vaak een onplezierige geur vrij.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Veel mensen geloven dat rauwe groenten gezonder zijn dan gekookte groenten. Toch is dat niet helemaal waar. Het koken van ons voedsel helpt namelijk een handje bij de spijsvertering en de opname van vitamines.
Struikboontjes zijn 50 tot 60 dagen na het zaaien klaar voor de oogst. stokbonen doen er iets langer over, 60 tot 90 dagen. Oogst de boontjes op tijd, voor je ziet dat de zaden binnen in dik worden.
Bonen groeien op bijna alle grondsoorten, maar houden niet van zure grond. Ze groeien goed in de volle zon, op warme grond die niet te nat is. Bonen zorgen zelf voor stikstof doordat ze stikstof uit de lucht opslaan in de wortelknobbeltjes (stikstofsynthese). Daarom hebben ze weinig bemesting nodig.
Als een bonenzaadje te snel (of te veel) water opneemt dan wordt het bruin. Het zaadje gaat dan niet kiemen. Vaak gaat er schimmel op het zaadje groeien. Te snel water opnemen kan gebeuren als de bonenzaden te vochtig zijn geworden, bijvoorbeeld hierdoor: E)# Bonenzaad kiemen in een laagje water.
Bonen die te koud hebben gestaan kleuren geel. Daarom mag je de sperziebonen nooit te vroeg in het jaar in de volle grond planten: als de zaden te vroeg ontkiemen, zullen ze zwakke planten opleveren. Verder geven sperziebonen de voorkeur aan een zonnige en beschutte plaats waar ze beschermd zijn tegen kille winden.
Sperziebonen invriezen kan door sperziebonen rauw, geblancheerd of gekookt in de vriezer te bewaren. Als de sperziebonen goed luchtdicht verpakt zijn, blijven ze maximaal 6 maanden houdbaar in de vriezer.
Gebruik hiervoor een touwtje dat geen schade kan aanrichten (dus niet te scherp). Eventueel kun je hiervoor hol binddraad gebruiken, maar dat hoeft niet. Knoop het vooral ook niet strak aan, maar leg het heel losjes om de plant heen.
Waarom zijn sperziebonen goed voor je gezondheid:
Sperziebonen zijn rijk aan folaat (vitamine B11). Folaat helpt in je lichaam bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt folaat bij aan je hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen.
Bij sperziebonen is het belangrijk dat u ze goed wast onder de lopende kraan en ze vervolgens droog dept. Snijd de puntjes van de bonen af en breek ze eventueel door de helft alvorens ze in de pan te stoppen. Net als snijbonen, mag u sperziebonen nooit rauw eten: in rauwe bonen komt namelijk een giftige stof voor.