Als aanvulling op de verplichte ziekteverzekering kun je als CM-lid genieten van een uitgebreid pakket diensten en voordelen. Op het merendeel ervan heb je recht indien je in orde bent met de betaling van de CM-bijdrage.
Vrijwel alle dringende medische kosten worden terugbetaald indien je vakantiebestemming gedekt is door de CM-reisbijstand. Per dossier en per rechthebbende geldt een franchise van 60 euro (25 euro voor leden met verhoogde tegemoetkoming). In de terugbetaling zit steeds een extra CM-tegemoetkoming.
Waar dient de CM-bijdrage voor? Met de bijdrage wordt het uitgebreide pakket CM-diensten en -voordelen gefinancierd. Op het merendeel van deze extra diensten heb je als CM-lid recht indien je in orde bent met de betaling van deze bijdrage.
Alle gerechtigden ouder dan 18 jaar zijn verplicht de bijdrage te betalen. Enkel kinderen en andere personen ten laste zijn hiervan vrijgesteld. Wie de bijdrage niet betaalt, voldoet in principe niet aan de verplichtingen die recht geven op verdere tegemoetkomingen vanuit de ziekteverzekering.
Om recht te kunnen hebben op verhoogde tegemoetkoming moet je bruto-belastbare gezinsinkomen* van het voorbije kalenderjaar lager zijn dan 20.292,59 euro , verhoogd met 3.756,71 euro per bijkomend gezinslid en mag het actuele inkomen niet gestegen zijn.
Het sociaal tarief bedraagt 1/5 van het normale tarief. U krijgt dus een korting van 80% op alle onderdelen van uw waterfactuur. De compensatie is een forfaitair bedrag. De grootte van het bedrag hangt af van het aantal gezinsleden.
Bij CM krijg je een uitgebreid en eigentijds pakket diensten en voordelen. Je kunt er een beroep op doen indien je in orde bent met de betaling van de CM-bijdrage. In 2022 bedraagt deze bijdrage voor gerechtigden 8,33 euro per maand (99,96 euro per jaar). Kinderen en personen ten laste betalen geen bijdrage.
Je bent verplicht aangesloten bij CM-Zorgkas. Als je je zorgpremie niet betaalt, moet CM-Zorgkas dat melden aan de Vlaamse overheid. Indien je niet aansluit, kan je ook geen beroep doen op een zorgbudget wanneer je ervoor in aanmerking komt.
Als je in Vlaanderen woont, ben je verplicht om je aan te sluiten bij een zorgkas vanaf het jaar waarin je 26 wordt. Als CM-lid sluit je je het best aan bij CM-Zorgkas. Dat doe je door de zorgpremie te betalen.
De aanvullende verzekering geeft bijvoorbeeld een terugbetaling bij aankoop van brillen, lenzen, hoorapparaten enz. of kent extra voordelen toe wanneer er een kindje op komst is. Als lid van een ziekenfonds kunt u trouwens ook een ziekteverzekering bij uw ziekenfonds afsluiten. Dit type verzekering is niet verplicht.
Als je de CM-bijdrage niet tijdig betaalt, zal je voor dit pakket geschorst worden. Je hebt dan geen recht meer op de CM- diensten en -voordelen. Betaal dus tijdig en vermijd afsluiting.
Het recht op verhoogde tegemoetkoming betekent vaak ook dat u nog van andere voordelen kunt genieten: lagere gemeentebelasting; lagere tarieven bij het openbaar vervoer; lagere bijdrage voor de “Vlaamse Zorgverzekering”.
CM-voordeel
Bij aankoop van een brilmontuur, brilglazen, lenzen of een combinatie ervan: tot en met 18 jaar: tegemoetkoming tot 50 euro per kalenderjaar; vanaf 19 jaar: tegemoetkoming tot 40 euro per kalenderjaar.
CM biedt oppas tegen het voordeeltarief van 2,80 euro per uur voor zowel dag- als nachtoppas.
Je ontvangt een tegemoetkoming van 60 % (of 75 % bij verhoogde tegemoetkoming) van de kosten voor aankoop en plaatsing van tandprothesen en - implantaten, met een maximum van 1.050 euro over twee kalenderjaren.
Dat gebeurt automatisch bij: wie een sociale uitkering krijgt (leefloon, inkomensgarantie ouderen (IGO), toelage voor personen met een handicap toegekend door de FOD Sociale Zekerheid)
CM-Hospitaalplan is een degelijke kostendekkende verzekering die tegemoetkomt in de kosten: van je hospitalisatie (ook bij daghospitalisaties); van de voor- en nazorg vanaf een maand voor de hospitalisatie tot drie maanden erna; van ambulante zorg bij bepaalde ernstige ziekten.
Wie door ouderdom, aanslepende ziekte of een handicap veel zorg nodig heeft, krijgt van de Vlaamse Zorgkas een maandelijkse vergoeding. Voor wie ernstig en langdurig zorgbehoevend is, zoals wie in een woonzorgcentrum woont of thuis veel hulp en verzorging nodig heeft. Zorgbudget van 130 euro per maand.
Alle 3,4 miljoen leden van CM in Vlaanderen en Brussel beschikken vanaf 1 januari 2021 over een volwaardig tandvoordeel*. Dat zal onder meer tegemoetkomen in de hoge kosten voor orthodontie en tandprotheses. CM is het eerste ziekenfonds dat een zo uitgebreide dekking garandeert via de aanvullende ziekteverzekering.
Conclusie CM hospitaalplan
Bij de CM betaal je minder voor je hospitalisatieverzekering, maar de waarborgen en dekkingen zijn logischerwijze in dezelfde lijn als de prijs die je betaalt. Vind je dat prima, dan is het Hospitaalplan van de CM zeker een aanrader.
Bankrekening: info voor artsen | CM.
Eerste situatie: 65-plussers
Ouder zijn dan 65 jaar: In dat geval moet bovendien aan twee andere voorwaarden worden voldaan: Alleen wonen of samenwonen met een of meer personen die ouder zijn dan 60 jaar. Bovendien is het mogelijk om samen te wonen met zijn kinderen of kleinkinderen.
Vóór 1 januari 2016 kreeg je 15.000 liter of 15 m³ gratis drinkwater. Vanaf 1 januari 2016 niet meer. Deze korting werd vervangen door een korting op het vastrecht. Per gedomicilieerde persoon krijg je voor elk onderdeel van de waterfactuur (drinkwaterverbruik, afvoer & zuivering) een korting van 20%.
Het sociaal tarief klokt af op 2,961 eurocent per kilowattuur. Een gezin met een gemiddeld verbruik van 23.260 kilowattuur betaalt op jaarbasis 688,73 euro (+ enkele tientallen euro's heffingen). Ter vergelijking: vandaag hanteren leveranciers voor nieuwe contracten een tarief van ongeveer 3.500 euro.