Het vol steunen op krukken is zwaar voor de schouders, armen en handen. Anatomisch gevormde handvatten ondersteunen de hand beter en dat kan pijnklachten in de handen voorkomen.
Ga goed rechtop staan met in elke hand een kruk. Kom met het geopereerde been niet op de vloer. Zet beide krukken tegelijk een stukje naar voren. Breng het geopereerde been naar voren en maak tegelijkertijd een stap met het niet geopereerde been, zodat u tussen of iets voorbij de krukken uit komt.
Het gebied waar u geopereerd bent, moet weer genezen en sterk worden. Blijf daarom minimaal de eerste 2 weken na de operatie met 2 krukken of een rollator lopen, ook als u al zonder ondersteuning kunt lopen. Overleg met uw fysiotherapeut of en wanneer u met 1 kruk kunt gaan lopen.
Reken erop dat u 4 tot 6 weken met krukken loopt. Daarna duurt het nog 3 tot 9 maanden voordat u weer helemaal hersteld bent. Overleg met uw chirurg en bedrijfsarts wanneer u weer kunt beginnen met werken en hoeveel uren per week.
Stel de krukken zo in dat de handsteunen ter hoogte van jouw pols zijn. Stel de hoogte van de armsteun (manchet) zo in dat de bovenrand van de manchet zich ongeveer 5 cm onder jouw elleboog bevindt.
De eerste tijd na de operatie loop je met krukken. De knieprothese zelf is stabiel en kan je meteen volledig belasten. De wond echter moet genezen, en geeft pijn bij belasten. Om te voorkomen dat je door de pijn je door je been laat zakken, heb je krukken nodig.
(Gedeeltelijk) belast mobiliseren
Lopen: ■ zet uw gewicht op het gezonde been; ■ plaats beide krukken een stukje naar voren; ■ neem steun op de handvatten van de krukken; ■ plaats het aangedane been tussen de krukken en zet vervolgens het gezonde been erbij of iets er voorbij.
Goed lopen begint bij het neerzetten en afwikkelen van uw voeten. Zet uw voet goed recht naar voren. Wikkel de voet af van de hiel, buitenkant voet naar de grote teen. Met de grote teen zet u zich weer af naar voren.
U mag met gips om uw been en arm niet autorijden, fietsen of een scooter besturen. Dit kan verzekeringstechnisch gevolgen voor u hebben.
Na de operatie moet je zes weken met krukken lopen. De dag na de operatie mag je onder begeleiding van een fysiotherapeut al proberen om een stukje te (trap)lopen met deze hulpmiddelen. Zolang je knie nog niet stabiel is, loop je met een spalk om je been.
Er zijn geen beperkingen wat betreft de slaaphouding. Het liggen op de rug wordt over het algemeen als de meest prettige (slaap)houding ervaren. Indien u ervoor kiest op de zij te liggen kunt u een kussen tussen de knieën plaatsen.
De prothese kan los gaan zitten daarom wordt afgeraden de knie in werk en sport zwaar te belasten. Hardlopen en skiën worden dus in principe afgeraden. Tennis, Fietsen, Golf en Zwemmen vallen binnen de mogelijkheden (mits recreatief).
-Let bij de aanschaf van de krukken op de lengte van de krukken en het maximaal belastbare gewicht. -juiste hoogte: ga rechtop staan (met schoenen aan) en houdt u arm ontspannen langs u lichaam, het handvat van de kruk moet ongeveer ter hoogte van de pols zitten. De manchet moet ongeveer 5 cm onder de elleboog zitten.
Bij Vegro zijn er 3 soorten krukken verkrijgbaar: elleboogkrukken (1), onderarmschaalkrukken (2) en okselkrukken (3). Welke krukken je nodig hebt, is afhankelijk van de reden dat je met krukken loopt.
Patiënten met een totale knieprothese dienen tot minimaal zes weken na de operatie een loophulpmiddel te gebruiken. Wanneer je krukken gebruikt, dien je vier weken twee krukken te gebruiken en daarna nog twee weken één kruk. Deze kruk dien je dan aan de niet‐geopereerde zijde te plaatsen.
Als u voor de operatie ook regelmatig fietste mag u ongeveer zes weken na de operatie weer gaan fietsen. U moet wel weer voldoende controle over uw been hebben en u moet zich zeker goed genoeg voelen om te fietsen. Gebruik bij voorkeur een damesfiets vanwege de lage instap. Oefenen op een hometrainer is aan te raden.
De eerste 6 weken na de operatie is het risico van luxatie (het uit de kom schieten) van de heup het grootst. Om dit te voorkomen mag u de volgende bewegingen absoluut niet maken: het geopereerde been over het andere been heen leggen. geen gecombineerde bewegingen maken.
Je mag de eerste zes weken niet bukken of hurken, om te voorkomen dat de heup luxeert.
Zo komt het vaker voor bij vrouwen vanaf 45 jaar. Door fit en actief te blijven en ervoor te zorgen dat u niet te zwaar bent, kunt u het risico op artrose zo klein mogelijk houden. Bij reuma of gewrichtsontstekingen is het lastig slijtage van de heup te voorkomen.
Gelukkig is, naast gezonde voeding, blijven bewegen juist goed om klachten te verminderen en is wandelen bij uitstek een geschikte activiteit. Omdat artrose slijtage van het kraakbeen is, dien je wel je eigen grenzen in de gaten te houden. Ook al is bewegen goed, overdaad schaadt in dit geval.
Meer dan de helft van de mensen die kiezen voor een kunstheup is tussen de 60 en 80 jaar. Maar ook bij mensen boven de 80 en bij mensen onder de 60 kan een kunstheup geschikt zijn. Een kunstheup gaat ongeveer 20 jaar mee.