De Komkommer geënt (Cucumis sativus) is een eenjarige, maar wel snelgroeiende plant. Deze komkommerplant is geënt, dit betekend dat er twee komkommerplanten zijn gecombineerd, namelijk een sterke plant en een plant die veel vruchten draagt. Hierdoor heeft u een hele sterke en veel vruchtgevende plant.
Waarom enten? Een geënte groenteplant heeft extra groeikracht en geeft meer productie. Omdat de onderstam beter resistent is tegen ziektes is een geënte plant dat dus ook. Meer informatie over groenten, het aanbod van tomaten en het planten van aardbeien.
De belangrijkste reden waarom geënte tomaten worden gebruikt is de resistentie van de onderstammen tegen bodemziekten, extra weerstand tegen verticillium en het pepinomozaïkvirus. De tomaten gaan zo sterker de zomer door, zodat de planten beter door een eventuele aantasting heen groeien.
In China en Japan eten ze komkommers met stekels. Deze hebben een stevigere structuur en zijn daardoor geschikt om mee te wokken.
Bij tomaten kan je ook nog paprika, meloenen, pepers, en komkommers planten. Wel te verstaan als ze groot genoeg is .
Komkommers moeten net zoals tomaten in de volle zon staan. Dit wil zeggen: minimum 6u zon per dag (ongeacht of dit nu ochtend- of namiddagzon is). Daarnaast geef je ze best ook voldoende ruimte. Hoe dichter de bladeren bij elkaar groeien, hoe meer kans op ziektes.
Het beste kan men de komkommers vroeg oogsten omdat dan de plant nog verdere vruchten aanzet. Als de komkommers glad aanvoelt en helemaal groen is, is deze rijp om te oogsten Wanneer men de komkommers te groot laat worden, ontwikkelt de plant geen nieuwe vruchten meer!
'Groen is de onrijpe kleur van de vrucht. ' Als hij geel wordt, smaakt hij een beetje zurig. Niet echt lekker.
Volgens het Guinness Book of World Records woog zijn vrucht 12,9 kilo. Het record van de langste komkommer heeft hij echter niet. Dat gaat naar Ian Neale uit Wales. Hij liet op 26 september 2011 zijn komkommer van maar liefst 107 centimeter meten.
Werkwoord. Bij het enten wordt een deel van een plant (de ent) vastgemaakt op een deel van een andere plant (de onderstam).
Hybride tomatenplanten zijn een kruising van 2 verschillende rassen. Ze worden gekweekt om de beste eigenschappen van die 2 rassen te versterken. Je herkent hybride tomaten aan de F1 in hun naam.
Wat is een geënte tomaten plant? Dit is een tomaten plant met een sterke onder plant en wortelstelsel waarop een vruchtbare tomaten plant is geplaatst. Dit proces wordt enten genoemd.
Ent ongeveer even dik als onderstam: plakken, copuleren, terzijde zetten. Onderstam is veel dikker dan de ent: spleetenten, driehoekenten, kroonenten. Enting met niet afgesneden scheut of twijg: zoogenten. Enting met een oog: oogenten of oculeren.
Enten van bomen en planten alleen bij familie
Het is belangrijk dat de geënte delen van dezelfde familie zijn. Denk bijvoorbeeld aan de sering (Syringa) geënt op de liguster (Ligustrum vulgare 'Atrovirens') of de appel (Malus domestica 'Jonathan') op de meidoorn (Crataegus monogyna).
Je zaait komkommer binnenshuis voor. Ze kunnen namelijk niet tegen kou, maar ook omdat bijvoorbeeld muizen de zaden erg lekker vinden. Bovendien kunnen komkommerzaden ook heel slecht tegen natte grond (de zaden kunnen dan makkelijk rotten voor ze kiemen). De zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen 1 tot 2 weken.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging.
Komkommers hebben sowieso een hydraterende werking doordat ze voor 95 procent uit water bestaan. Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Door het melken komt de stof cucurbitacine vrij. Deze giftige stof komt vooral voor bij komkommers en zit bijvoorbeeld op de schil die je normaal gesproken misschien opeet. De bittere smaak die je soms proeft bij het eten van een komkommer met schil komt hiervandaan.
Bewaar komkommer in zijn originele verpakking (krimpfolie). Komkommer verliezen snel hun smaak en worden slap in de koelkast. Bewaar een aangesneden komkommer wel in de koelkast. Verpak het stuk komkommer in plastic folie om uitdrogen te voorkomen.
Je kunt per plant in een platte bak die niet te vol en goed verdeeld is wel 20 tot 25 komkommers per plant oogsten. Ook komkommers voor kasteelt zaai je wat eerder: begin tot half april binnenshuis (of bij goed weer in de kas maar let dan goed op nachtvorst!!).
Laat de augurk of komkommer vervolgens volledig afrijpen, tot ze heel dik/groot en geel/bruin van kleur is. Snijd de vrucht dan open en oogst de zaden. Doe de zaden in een bakje water; loze zaden drijven, volle zaden zakken naar de bodem.
Komkommer: bonen, bieten, dille, erwten, knolvenkel, kool, koriander, mais, prei, selderij, uien. Koolsoorten: aardappels, andijvie, bieten, dille, erwten, kamille, koriander, prei, spinazie, tomaten.
Tomaten kunnen hard groeien en gedijen goed in een vruchtbare bodem. Meng daarom een of meerdere handen potgrond, compost, of verteerde stalmest door het plantgat en geef goed water bij het uitplanten.
Afrikaantjes zijn dé beste buurplanten voor in je moestuin. Ze verjagen aaltjes in de mix, weren schadelijke insecten - zoals luizen - en trekken massa's bijen en vlinders aan.