Op de kaart staan ook enkele speciale gerechten. Wat dacht je bijvoorbeeld van 'patat verschrikkelijk', met mayonaise, curry én pindasaus en daarbij nog eens kruiden, ui, champignons en spekjes. Dat klinkt inderdaad verschrikkelijk (lekker).
War Child start op de dag dat Nederland 70 jaar bevrijding viert namelijk met een campagne: 'Maak van je patatje een frietje vrede'. Klanten krijgen bij deelnemende cafetaria's voor 20 cent een speciaal vorkje bij hun patat.
Frietje moeilijk
'Friet extra moeilijk'? Da's een patatje met zuurvlees, curry, mayo en uitjes.
“Veel mensen denken dat het stamt van de koloniale oorlog in Nederlands-Indië, en die link is heel begrijpelijk alleen pindasaus deed pas later zijn intrede. De naam staat heel simpel voor 'puinhoop op je bord'. Het is gewoon straattaal.”
Een friet waterfiets is een combinatie van een grote portie friet en twee frikandellen. De friet waterfiets wordt ook wel de friet catamaran genoemd. De friet waterfiets wordt vaak geserveerd met de welbekende speciaalsaus, een combinatie van mayonaise, curry en gesnipperde uitjes.
Patat/friet met mayonaise, curry en gesnipperde uien (dit is eigenlijk een speciaal maar noemt men op sommige plekken toch oorlog, vandaar ook veel verwarring) Patat/friet met pindasaus, mayonaise, curry EN ketchup en gesnipperde uien (curry en ketchup is een vreemde combinatie en is dus niet erg gebruikelijk.
Patat flip is friet met pindasaus en mayonaise, met uitjes wordt het in de meeste regio's een patatje oorlog genoemd. Patatje oorlog verschilt per regio, kan zijn: a) friet met pindasaus en mayonaise, naar keuze nog aangevuld met rauwe (gesnipperde) uitjes.
Je mag zowel patat als friet zeggen, maar je voorkeur hangt waarschijnlijk af van waar je woont. In het noorden van Nederland wordt meestal patat gezegd, in het zuiden van Nederland bestel je vaker friet. De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel.
Als je in de snackbar een 'Jos Brinkie' bestelde, wist iedereen wat dat was: een frikandel met pindasaus.
Voor de collega's die vanwege hun cardiovasculaire angststoornis niet regelmatig naar snackbar Trees gaan: een friet waterfiets is een grote friet met daar bovenop twee frikandellen speciaal.
Bij sommige frietuitbaters verkopen zelfs een frietje Kernoorlog dat is met pindasaus, mayonaise, curry en natuurlijk rauwe fijn uitjes. Oorlog slaat duidelijk op het zooi-achtige uiterlijk van dit eten. Bij het eten van patatje oorlog wordt het natuurlijk nog een erger slagveld.
Het is een broodrecept wat in de oorlog werd gebruikt, toen ze moesten mengen om genoeg deeg te krijgen, vullen met havervlokken of maismeel die misschien makkelijker te krijgen waren als tarwemeel.
Mayonaise en fritessaus zijn verreweg de meest gebruikte sauzen in de cafetaria. Er zijn veel merken verkrijgbaar met grote en kleine verschillen.
Een patatje oorlog bestaat in de meeste gevallen uit een portie friet met daarover een klodder mayonaise, pindasaus en (vers) gesnipperde uitjes.
Vanwege de oorlog in Oekraïne is de snackbar per direct gestopt met het gebruik van de term 'frietje oorlog'. Wie toch zin heeft in een zak patat met een klodder mayonaise en pindasaus, moet er voortaan een 'frietje flip' bestellen.
De berenlul, ook wel open ruggetje, open been, doelpaal of leuning genoemd, is een vet vette lekkernij, verkrijgbaar in de betere snackbar. Zo'n snackbar als bij ons vroeger om de hoek; Snackbar 't Hoekje, inderdaad.
Het product werd in 1984 ontwikkeld door De Vries Vleessnacks uit Dordrecht. De naam "Mexicano" werd in 1984 bedacht vanwege voorrondes van het WK 1986 in Mexico (waar Nederland zich in 1984 niet voor plaatste) en is in 1986 als merk geregistreerd in de Benelux.
De Knoepert lijkt op een magnum, het is een snack met veel vlees op een stokje. De Haagse lekkernij bestaat uit gemarineerde speklappen van de groothandel, die drie minuutjes in de frituur zijn geweest met een broodje eronder, garnering ernaast en saus erover heen.
De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel. Ook een klap wordt soms een patat genoemd.
Aardappelen eten we in Nederland al vanaf 1593. Maar friet eten we veel minder lang, namelijk nog maar 150 jaar. En dat wordt vandaag gevierd in Houten op het Frituurwereld Event. Anderhalve eeuw geleden werd op een kermis in Breda de eerste portie verkocht.
Friet, frieten, patat, patatten. En aardappelen.
De Belg zegt friet en de Nederlander patat.
Boerenfriet is een gerecht bestaande uit een flinke portie friet met daarop gebakken champignons, gebakken uien en spekjes. Uiteraard zijn hier nog variaties op met o.a. lever, wortel, prei, paprika en andere soorten groenten en vlees.
Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo'n 800 tot ruim 1000 calorieën. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
Joppiesaus is echt uitgevonden in Glanerbrug (gemeente Enschede), bij Annie's Snackbar. En inderdaad: dat is de eerste cafetaria aan de rechterkant van de Gronausestraat. De goudgele saus kun je zonder spot zelfs het belangrijkste exportproduct van Glanerbrug noemen.