Verwijderen van de thoraxdrainDe arts verwijdert de hechting waarmee de drain vastzit en trekt de drain eruit. Het insteekgaatje wordt verbonden met een gaasje met steriele vaseline. De vaseline zorgt ervoor dat het gaatje luchtdicht wordt. Het verwijderen van de drain is over het algemeen niet pijnlijk.
Als het vocht of de lucht tussen de longvliezen weg is, kan de drain worden verwijderd. De longarts verwijdert de hechting waarmee de drain vastzit en trekt de drain er voorzichtig uit. Dit is over het algemeen niet pijnlijk. Het insteekgaatje wordt stevig afgeplakt met een gaasje vaseline.
Bij een thoraxdrainage bestaat er een kleine kans op het optreden van een bloeding of (wond)infectie. Daarnaast kan het opvangsysteem van de thoraxdrain voor kleine problemen zorgen, bijvoorbeeld door een geknikte slang of lekkage.
Hoelang u de thoraxdrain houdt, is afhankelijk van de snelheid waarmee lucht of vocht uit de borstholte verdwijnt. Een thoraxdrain kan een pijnlijke ervaring zijn. Met pijnstillers proberen we te zorgen dat u zo min mogelijk pijn heeft. U blijft opgenomen zolang u de drain heeft.
Als er bijna geen vocht meer uit de drains komt, verwijderen we deze. Dit gebeurt meestal enkele dagen na de operatie. Het verwijderen van de drains doet meestal geen pijn, maar veel patiënten vinden het een vervelend gevoel. Het kan zijn dat u met drains naar huis gaat.
Na een operatie aan uw longen krijgt u meestal een thoraxdrain. Vaak komt er bloed of vocht in uw borstholte tijdens de operatie. Om te zorgen dat uw long na de operatie goed kan werken, krijgt u een thoraxdrain.
De verpleegkundige verzorgt en controleert de thoraxdrain regelmatig. Ook wordt dagelijks gecontroleerd of de pleisters die de insteekopening bedekken nog goed zitten. Daarnaast wordt gecontroleerd of het vocht / de lucht nog goed af kan lopen.
Dit om te voorkomen dat het vocht zich terug ophoopt tussen de vliezen. Via de drain wordt een medicijn tussen de vliezen gespoten. Hierdoor “kleven” de longvliezen aan elkaar. Na het inspuiten van het medicijn wordt de drain gedurende 1,5 uur afgeklemd.
De belangrijkste symptomen zijn pijn aan één zijde van de borst en een gevoel van kortademigheid. Deze klachten treden plots op en verergeren bij ademhalen en bij inspanning. Soms straalt de pijn uit naar de schouder en heb je een prikkelhoest.
Na de ingreep
Meestal ervaren na wegnemen van vocht mensen meer lucht. Wel kan het het voorkomen dat de schouder en zij wat pijnlijk zijn na de ingreep. U kan ook een kriebelhoest krijgen. Dit komt omdat de long weer meer ruimte krijgt doordat het vocht is weggehaald.
Duur van het onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer 10 tot 30 minuten. Hoe lang het precies duurt, hangt af van de hoeveelheid vocht die de arts afneemt en hoe snel de arts dit kan wegnemen.
De verpleegkundige controleert regelmatig de thoraxdrain. Ze zal u vragen om diep in te ademen en/of te hoesten zodat er gecontroleerd kan worden of de drain nog goed zit en nog goed functioneert. Ook kan er aan de luchtlekkage in het systeem gezien worden of de long al ontplooid/teruggeklapt is.
RECIDIVEREND MALIGNE PLEURAVOCHT Maligne pleuravocht recidiveert gewoonlijk binnen en kele dagen na drainage.
Vocht achter de longen kan een symptoom voor longkanker zijn. Als er sprake is van vocht achter de longen, wordt er met een dun naaldje vocht afgetapt. Dit heet een punctie. Het vocht wordt onderzocht en hierbij wordt er onder andere gekeken of er kankercellen in het vocht aanwezig zijn.
Bij een pneumothorax komt de long los en wordt de long platgedrukt. Bij een spanningspneumothorax is er zoveel lucht aanwezig in de pleura dat niet alleen de long wordt platgedrukt, maar dat door de overdruk in de pleura ook het hart en de bloedvatstructuren naar de andere zijde worden verdrongen.
Er zijn verschillende vormen van een pneumothorax: spontane pneumothorax. secundaire pneumothorax. traumatische pneumothorax.
Klachten bij een klaplong
Een klaplong veroorzaakt meestal lichte tot hevige pijn en kortademigheid. De pijn kan gevoeld worden op de borst, in de rug of zelfs in de buik. Soms is de pijn vooral te voelen in de schouders of rond het sleutelbeen. Sommige patiënten krijgen last van een droge hoest.
U bent, of wordt aangesloten op een thoraxdrain (thorax = borst, drain = slang). Een thoraxdrain heeft als doel vocht of lucht dat zich tussen het longvlies en borstvlies bevindt, af te zuigen (draineren) via een kunststof slang.
Het is belangrijk te constateren dat de drainage middels waterslot veilig is bij patiënten met luchtlekkage. Slechts bij een forse luchtlekkage, toename van een pneumothorax of toename van subcutaan emfyseem is zuigdrainage mogelijk geïndiceerd.
Passief (op 'waterslot') • Er is een open verbinding met de bui- tenlucht en drainage vindt plaats via zwaartekracht. Eventuele overdruk kan ontsnappen. Het waterslot voorkomt dat vocht of lucht terugloopt, mits het opvangsysteem lager is geplaatst dan de patiënt.
Een klaplong met aanleiding ontstaat door een verwonding, zoals een gebroken rib. Een spontane klaplong komt vaak door een scheurtje in een zwakke plek in de longblaasjes. Een ontsteking, een afwijking of een longziekte kunnen voor zo'n zwakke plek zorgen.
Daarna wordt de wond gehecht. De operatie duurt ongeveer 1 uur.
U kunt met de drain gewoon douchen, maar niet in bad of zwemmen. Verder mag u alle activiteiten en beweging gewoon doen zoals sporten, tillen, enzovoort. Als u toch klachten krijgt bij deze activiteiten, moet u deze verminderen of tijdelijk stoppen. Heeft u vragen, dan kunt u deze altijd met uw arts bespreken.