Je hersenen bevatten ongeveer 86 miljard hersencellen Dat is 12 keer zoveel als er mensen op aarde rondlopen.
De anatomie van het brein is zeer complex met twee hersenhelften, vier hersenkwabben en allemaal kleinere hersengebiedjes. We hebben maar liefst 86 miljard hersencellen die elektrische en chemische signalen met informatie uitwisselen. De twee hersenhelften zorgen er samen voor dat we kunnen functioneren.
Mannen hebben gemiddeld 23 miljard zenuwcellen in de grote hersenen en vrouwen 19 miljard.
Mensen maken dagelijks ongeveer 700 nieuwe hersencellen aan in hun hippocampus. En iedere dag verdwijnen er ook ongeveer evenveel neuronen. De hippocampus is een hersendeel dat belangrijk is bij het verwerken van informatie en de opslag in het geheugen.
'Neurogenese' heet het, dat vermogen van onze hersenen – dus ook van het volwassen brein – om nieuwe hersencellen aan te maken. En het is een van de meest baanbrekende ontdekkingen in de neurowetenschap ooit. Er komen gemiddeld ongeveer 700 hersencellen (neuronen) per dag bij.
Alcohol vermindert IQ nauwelijks
Nuchter scoorde de groep studenten in de studio 118 punten op de IQ-schaal. Tientallen biertjes later scoorden ze nog 112. De onderwijspsycholoog die in de studio aanwezig was, concludeerde dat alcohol niet zorgt voor vermindering van de intelligentie.
Het had echter geen effect op de cognitieve prestaties van de jongeren. Een daling van het IQ door comazuipen lijkt hem daarom onwaarschijnlijk. 'Het IQ is doorgaans vrij stabiel. Wel is het zo dat alcohol bij jongeren veel meer impact heeft, omdat het brein nog in ontwikkeling is.
Wat er echt gebeurt met je grijze massa na lange nachten vol betreurenswaardige keuzes. Je ouders waarschuwden je vroeger al voor de gevolgen van te hard feesten: daar gaan je hersencellen dood van.
Hoewel sommige hersenen in sneltreinvaart nieuwe neuronen produceren, vindt dit proces van vernieuwing bij de meesten van ons met een gemiddelde snelheid plaats. Bij sommige mensen maken de hersenen echter slechts nieuwe hersencellen aan met een vijfde van de gemiddelde snelheid.
Eenmaal beschadigde hersencellen herstellen zelf niet meer. Toch kan er nog veel verbeteren. Andere delen van de hersenen kunnen de uitgevallen functies namelijk overnemen. Je hersenen maken hiervoor dan nieuwe netwerken aan.
Ze ontdekte dat mannen gemiddeld 23 miljard zenuwcellen in hun grote hersenen hebben, terwijl het gemiddelde van vrouwen slechts op 19 miljard cellen kwam. Een verschil van 17 procent!
Bij een herseninfarct raakt een bloedvat naar de hersenen verstopt, waardoor een deel van de hersenen geen bloed meer krijgt. Hierdoor sterven hersencellen af en raakt het getroffen deel van de hersenen beschadigd.
Over een tijdje kunnen we waarschijnlijk wel extra hersencellen kweken. Maar of die extra cellen je slimmer maken? De grootte van je brein heeft wel invloed op je intelligentie.Maar de aard en het aantal verbindingen tussen je hersencellen is van veel groter belang.
De hersenen bestaan uit twee soorten cellen: zenuwcellen of neuronen en gliacellen. Beide soorten cellen komen in verschillende celtypen voor, die verschillende functies hebben. Onderling verbonden zenuwcellen vormen neurale netwerken. Normaliter zijn zenuwcellen verbonden met minimaal 1000 andere zenuwcellen.
Recent onderzoek onderbouwt dat dit het gemiddeld aantal neuronen is bij de mens. Die zenuwcellen zijn bij ieder mens hetzelfde en we hebben er allemaal ongeveer evenveel. Hersenen slaan informatie op als ze geactiveerd worden.
De hersenen slijten als je ouder wordt. Gelukkig kun je dit grotendeels compenseren. Neuroplasticiteit is hier verantwoordelijk voor.
Hersengebieden zoals de amygdala en hippocampus kunnen beschadigd raken wanneer stress te lang aanhoudt. Dit kan leiden tot geheugenproblemen en hevige emoties. Chronische stress kan zelfs hersencellen laten afsterven.
Na dit losscheuren sterven zowel de axonen als de hersencellichamen af, binnen luttele seconden. Deze afgestorven hersencellen kunnen niet meer communiceren met de overige. Bij het afsterven komen er chemische stoffen vrij en de neurotransmitters zorgen voor nog meer schade omdat het toxisch is voor hersenweefsel.
Symptomen van hersenschade door alcohol zijn:
Moeite met logisch nadenken en problemen oplossen. Concentratie- en geheugenstoornissen. Ontremd en impulsief gedrag. Verstoorde coördinatie en evenwicht.
Het geheugen gaat achteruit, iemand denkt langzamer en kan zich minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. Daarnaast worden de hersenen van zware drinkers ook kleiner. Het aantal verbindingen tussen hersencellen neemt af, waardoor er hersencellen afsterven. Ook is er kans op het syndroom van Korsakov en dementie.
Wanneer je regelmatig groene, zwarte of oolong thee drinkt, kan je je cognitieve achteruitgang wel met 50 procent tegenwerken. Dit komt onder andere doordat er bepaalde antioxidanten in thee zitten die ontstekingen bestrijden en ontspanning en alertheid stimuleren.
Het voornaamste criterium om het syndroom van Korsakov te krijgen, is zo'n 20 tot 30 jaar overmatig drinken. Hoeveel mensen met de ziekte van Korsakov in Nederland rondlopen, weten we niet precies, maar de schattingen lopen uiteen van 8.000 tot 10.000.
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
8% van alle vermijdbare gevallen van kanker in Nederland is gerelateerd aan alcohol. Je kans op bepaalde soorten kanker is al groter als je 1 glas per dag drinkt.