Kies een stevige rode wijn met met veel tannines naast jouw côte de boeuf van de BBQ. Bijvoorbeeld een merlot of een barbera. Liever een lichte of medium stevige wijn met een hogere zuurgraad? Kies dan eens voor een sangiovese, sauvignon of syrah.
Een krachtige rode bordeauxwijn uit Médoc of een pittige, kruidige rode wijn uit Italië bijvoorbeeld zijn passende begeleiders van de côte à l'os USA.
Welke wijn bij entrecote? Bij de intense smaak van gebakken of geroosterd rood vlees als entrecote doet een krachtige rode wijn met een stevige structuur het altijd goed. Met mooie, evenwichtige wijnen van grote druiven als cabernet sauvignon, syrah, sangiovese en tempranillo zit je zeker safe.
Rundvlees heeft een stevige structuur en smaak. Kies daarom ook een stevige wijn met veel tannines. Die tannines gaan goed samen met de eiwitten in het vlees. Over het algemeen gaat een Merlot, Sangiovese, Malbec, Syrah of Cabernet Sauvignon hier goed bij.
Kies hier voor een volle kruidige rode wijn zonder al teveel tannines. Met rijpe fruittonen. Denk aan een rode Rhône, een sappige Zinfandel of Italiaanse Primitivo. Ook de Zuid-Afrikaanse pinotage staat hier z'n mannetje.
Wanneer je het vlees of de vis in witte wijn stooft, dan schenk je er witte wijn bij. Stoof je het vlees in rode wijn? Dan drink je ook rood. Daarnaast is stoofvlees vaak zacht van structuur en dit betekent dat een ronde, soepele en zachte wijn zonder harde tannines hier zeer goed bij past.
Stoof je het vlees of de vis in witte wijn, kies dan voor wit, gebruik je rode wijn in je stoofpotje, drink er dan een rode wijn bij. Sudder-of stoofvlees is meestal zacht van structuur.
Aanraders zijn: krachtige en kruidige rode wijnen als Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Merlot, Pinot Noir, Chianti Classico, Bourgogne, Amarone, Côtes de Provence of Barolo. Liever wit? Ga dan voor een stevige houtgerijpte wijn met voldoende frisheid als Chardonnay, Rhône, Viognier of Muscat.
Bereiding, Specerijen en Sauzen
Bij een malse en sappige biefstuk is de ideale begeleider een volle, krachtige rode wijn met tannines als de Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Chianti Classico, Salentein, Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon.
Biefstuk: ga voor lichte of medium stevige wijn met een hogere zuurgraad. Bijvoorbeeld een merlot, barbera of sangiovese. Steak of Ribeye: kies voor een stevige rode wijn met veel tannines. Bijvoorbeeld een cabernet sauvignon, malbec of syrah.
Bereiding van het vlees
Rode wijn en vlees passen goed bij elkaar. Dat heeft er ook vooral mee te maken dat de eiwitten in het vlees de tannines van een rode wijn verzachten en de wijn soepeler maken.
Hoeveel vlees bestel ik per persoon? - Doorgaans reken ik 200 à 250gr per persoon, voor grote eters 350 à 400gr en voor de BBQ ongeveer 300 à 350 gr gram per persoon. Stukken met been ( cote à l'os, T-bone, kroon, ...) reken ik 50 gr meer per persoon.
Kies bij witte wijn voor niet teveel zuren. Sauvignon Blanc, Riesling en Chenin Blanc vallen dus af. De pittige zuren in de wijn passen bij veel ingrediënten van het barbecuebuffet niet in de smaak.
Excellente voorbeelden hiervan zijn o.a. de Merlot, Sangiovese, Tempranillo, Malbec, Bordeaux, Shiraz of een kwalitatief hoogstaande Cabernet Sauvignon of Pinot Noir.
Carpaccio is een verfijnd gerecht, met frisse aspecten als het met citroen of kappers geserveerd wordt. Ga voor de mooiste combinatie dus óf voor wat rijker wit, óf wat lichter rood. Een smaakvolle mousserende wijn of wat vollere rosé kan ook goed.
Boeuf bourguignon heeft zijn oorsprong in de Franse Bourgogne. In de Bourgogne is Pinot Noir de belangrijkste druif om rode wijn mee te maken. De combinatie met boeuf bourguignon is uitstekend, want Pinot Noir kan met zijn zuren goed opboksen tegen het zuur van de rode wijn in de saus.
Op zoek naar een lekkere wijn voor bij dit kerstige hoofdgerecht? Schenk er dan een Barbera d'Asti bij. Door de stevige Barbera structuur past de rode wijn uit Piemonte heel goed bij bavette waar je door de grovere structuur iets steviger op moet kauwen. Dit maakt de tannines van de wijn zachter.
Hoe lang moet wijn inkoken? Manier van koken en verdampingspercentage van de alcohol: Even laten koken: 15% Flamberen: 25% 15 minuten laten pruttelen: 60% 1 uur laten koken: 75%. In alle gevallen blijft er alcohol in het gerecht achter.
Een wijn die je niet zou drinken, verwerk je immers ook niet in een witte wijn saus! Ideale wijnen voor een witte wijnsaus zijn wat ons betreft de droge fruitige Alain Grignon Begut Viognier en de iets frissere Baron d'Embleme Sauvignon Blanc.
Het is wel belangrijk dat je kiest voor een krachtige rode wijn. Een goedkopere Franse Bordeaux is voor een rode wijnsaus altijd een goede keuze, zeker indien het gaat om een rode wijnsaus bij biefstuk, rosbief, lamsvlees of varkenshaas.