Het ontdooien doet u het best door het vlees de avond van tevoren in een bakje in de koelkast te leggen. Bent u dit vergeten en wilt u snel wat ontdooien? Dan kunt u het vlees in het zakje in een emmer of wasbak in lauwwarm water laten ontdooien.
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water.Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Vul een schaal met koud kraanwater en leg het bevroren vlees daarin op het keukenblad, buiten de koeling. Natuurlijk moet het wel goed verpakt zijn; in een vacuüm zak of in een stevige zip-lock. Het water trekt erg snel de kou uit het vlees zodat het vlot naar de 0 graden gaat.
Het product is minimaal 12 maanden houdbaar in de vriezer en na ontdooien maximaal 7 dagen houdbaar, in de originele gesloten verpakking, in de koelkast.
Als u de Carpaccio gaat serveren moet deze minimaal 1 uur van te voren uit de vriezer zijn gehaald! Tevens is het belangrijk de Carpaccio bevroren per stuk op het bord te leggen en nooit eerst laten ontdooien. Serveertip: Overheerlijk met rucola, balsamicostroop, parmezaanse kaas en pijnboompitjes.
Als de carpaccio goed bevroren is kan deze gesneden worden. Ben je in het bezit van een snijmachine gebruik deze dan zeker voor het snijden. Heb je geen snijmachine, zorg dan voor een heel scherp mes en snij voorzichtig zo'n dun mogelijke plakken van de carpaccio.
In de koelkast
Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien.
Hierdoor wordt het vlees droger en minder mals. Dit hogere vochtverlies treedt ook op bij ontdooien van vlees in de magnetron en in warm water. Vlees op kamertemperatuur laten komen voordat je het gaat bakken is een ander verhaal. Je laat het maar een half uur tot een uur buiten de koelkast.
Vlees en vis kun je ook bevroren in de oven of pan bereiden op een temperatuur van minimaal 70 °C, maar het duurt dan ongeveer 50% langer dan de normale bereidingstijd.
Vlees ontdooien
Leg bevroren vlees een dag voor de bereiding op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast. Je kan het gewoon in de oorspronkelijke verpakking laten zitten. Zo kan het vlees de vleessappen opnemen en blijft het mals en sappig. Zorg dat de vleessappen niet lekken op ander eten.
Je kunt ze prima vanuit bevroren toestand bakken. Let op de hitte. Gebruik een middelmatig/laag vuur, anders verbrandt de buitenkant terwijl de binnenkant nog rauw/gedeeltelijk bevroren is. Het kost wat geduld, ze zullen niet zo snel gaar zijn als een burger die niet bevroren is.
De ontdooiplaat maakt gebruik van de techniek van hitteoverdracht.Deze hitte vermindert de dooitijd van voedsel zonder gebruik te maken van elektriciteit. Het ontdooien gebeurt op een natuurlijke en gelijkmatige manier voor het perfecte resultaat. Deze methode is daarom milieubewuster dan de oven of de magnetron.
Rundvlees, varkensvlees en lamsvlees: Deze vleessoorten kunnen tot twee uur buiten de koelkast worden bewaard voordat ze worden bereid. Na twee uur neemt het risico op bederf aanzienlijk toe, vooral bij warm weer.
Hoe kun je het beste vlees, gehakt, kip, vis of kliekjes ontdooien? Er zijn verschillende manieren, maar het beste kun je bevroren producten in de koelkast laten ontdooien. Ontdooien in de magnetron is ook mogelijk.
Carpaccio Compleet (met Carpacciodressing en pijnboompitjes)
Kant en klaar dun gesneden carpaccio van echte ossenhaas. Wij snijden voor u de carpaccio op een bordje met circa 70 gram vlees. Deze kunt u in de vriezer bewaren.
Laat de carpaccio in de koeling, afgedekt met plasticfolie, 2 uur ontdooien.
Op het aanrecht laten ontdooien kun je beter niet doen, bij kamertemperatuur kunnen mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën snel uitgroeien.
Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht vrij.
Een manier om snel vlees te ontdooien is door het in koud water te leggen. Plaats het vlees in een afgesloten plastic zak (of laat de vacuüm verpakking om het vlees zitten) en leg het in een kom met koud water. Ververs het water regelmatig om te voorkomen dat het vlees te warm wordt.
Zet een pan of bakje met kokend water in de diepvries. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
Veilig ontdooien. Neem altijd ruim de tijd voor ontdooien. Het is zaak om tijdens het ontdooien je eten zo kort mogelijk tussen ± 4 en 60°C te houden. Dat is voor bacteriegroei namelijk de ideale temperatuur, dus dat wil je zoveel mogelijk voorkomen.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Als u de carpaccio dan 15 minuten van te voren uit de vriezer haalt, zijn de plakjes makkelijk van elkaar af te halen en kunt u uw bord mooi opmaken.
In Italië wordt carpaccio geserveerd met olijfolie en citroen. De Nederlandse 'klassieker' eten we het liefst zo: met pijnboompitjes, kaas en rucola.