Als een condoom kapot gaat, scheurt het meestal ver door. Vaak blijft het dan (deels) in de vagina of anus achter. Het eerste wat je in dat geval doet, is het condoom uit de vagina of anus verwijderen. Soms gaat dit lastig.
Condooms gaan bij juist gebruik zelden kapot, schattingen over scheurende condooms liggen tussen de 0,4-2% bij latex condooms en 0,6-6% bij condooms van andere materialen. Bij studies waar 1000 condooms worden getest, gaan er echter minder dan 10 stuk.
Als het condoom het enige voorbehoedsmiddel was dat u gebruikte, moet u zo snel mogelijk noodanticonceptie gebruiken. Ga naar een apotheek of naar een centrum voor gezinsplanning en vraag er een morning-afterpil. Een noodspiraaltje is een andere mogelijkheid die u met een gynaecoloog kunt bespreken.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Als je niet zwanger wil worden, gebruik dan een voorbehoedmiddel. Bekende voorbehoedmiddelen zijn: de pil, het spiraaltje of condooms. Andere voorbehoedmiddelen die goed beschermen tegen zwanger worden zijn: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring of de hormoonpleister. Elk voorbehoedmiddel is anders.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Een condoom is een rubber hoesje dat je om de penis doet, vlak voor het vrijen (penetratie). Condooms zijn erg dun, daarom voel je er bijna niets van. Ze zijn er in veel soorten en maten, zo is er altijd een type condoom dat bij je past.
Waarom is er zoveel prijsverschil tussen condooms? Mijn mening (Richard Spooren, oprichter en eigenaar Condoom-Anoniem, sinds 2004) is dat het prijsverschil in condooms vooral met marketing te maken heeft. Reclame dus.
Door onveilige seks kun je zwanger raken en/of een soa krijgen. Onveilige seks is seks zonder dat je een voorbehoedmiddel gebruikt. Of seks met een voorbehoedmiddel dat niet goed werkt. Bekende voorbehoedmiddelen zijn: condoom, de pil, spiraaltje, prikpil, minipil, hormoonstaafje, hormoonring of hormoonpleister.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
PRO 64. Voor de penis met een omtrek van 13-14 cm: Condooms met een nominale breedte van 64mm.
Wanneer is seks zonder condoom veilig? Vrijen zonder condoom is veilig als je kind seks heeft met één vaste vriend of vriendin, en geen van beide seks heeft met anderen. Daarbij is het wel belangrijk dat ze allebei zeker weten dat ze geen soa hebben. Om daarachter te komen, kunnen ze zich laten testen.
Het is een vaak gehoorde fabel dat je niet zwanger kunt worden wanneer je voor het eerst onbeschermde seks hebt. Dit is helemaal niet waar. Er is altijd een kans dat je zwanger wordt als je onbeschermde seks hebt, zelfs als het de eerste keer is.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Kan sperma door kleding heen dringen (of lakens en dergelijke)? Als de kleren helemaal onder het sperma zitten, dan zou er in theorie een kans zijn dat een zaadje in contact komt met de vagina. Maar waarschijnlijk is dat niet. Studies die op deze vraag een duidelijk antwoord kunnen geven, zijn er niet.
Heb je geen idee wanneer je weer ongesteld zou moeten worden, dan is het een goede richtlijn een zwangerschapstest te doen 19 dagen nadat je voor het laatst onveilige seks hebt gehad. Dit betekent seks zonder voorbehoedsmiddel of waarbij iets mis is gegaan met een voorbehoedsmiddel.
Voorvocht, zaadcellen en zwanger worden
Er kunnen dan spermacellen achterblijven in de penis, die het voorvocht meeneemt. Er bestaat dus wél een kans dat je zwanger raakt door voorvocht. Een erg kleine kans, maar voor het zingen de kerk uit is zeker geen betrouwbare anticonceptiemethode.
Voorvocht bevat een hele lage concentratie aan zaadcellen. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Voorvocht is vocht dat uit de penis komt wanneer de man opgewonden is of seksueel gestimuleerd wordt. Voorvocht bevat een heel lage concentratie aan zaadcellen.
Vergelijk het met een ballon, die kan je ook opblazen en weer laten leeglopen. Tenzij je een hele grote of kleine hebt zal een condoom altijd goed zitten. Lengte maakt ook niet zoveel uit, je rolt hem naar beneden tot je hele lul bedekt is. Probeer voor de grap maar eens eentje helemaal uit te rollen.
Bij een omtrek van 11 tot 11,5 cm is je condoom maat 53 mm. Bij een omtrek van 11,5 tot 12 cm is je condoom maat 57mm. Bij een omtrek van 12 tot 13 cm is je condoom maat 60 mm. Bij een omtrek van 13 tot 14 cm is je condoom maat 64 mm.
Een te ruime condoom zal niet goed blijven zitten en glijdt af tijdens het vrijen. Wanneer dit het geval is, is het verstandig om een maatje kleiner te kopen. Wanneer de condoom zo strak zit dat je je erectie verliest en het een knellend gevoel geeft, dan wordt er aanbevolen een ruimere condoom te kopen.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn.
De morning-afterpil beschermt slechts één keer tegen zwangerschap. En dus niet bij de volgende keer seks. Het is niet verstandig de morning-afterpil meerdere keren tussen twee menstruaties in te gebruiken. De pillen werken dan minder goed.
De morning-afterpil is te koop bij een apotheek of drogist. Je hebt geen recept van de huisarts nodig. Voor de Norlevo betaal je ongeveer 15 euro. De Ella One kost ongeveer 20 euro.