Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veel voorkomende aandoening, die invloed heeft op de dikke darm (colon). De meest voorkomende klachten zijn: krampen, buikpijn, opgeblazenheid, winderigheid, diarree en obstipatie. Prikkelbare Darm Syndroom behoort tot de functionele darmaandoeningen.
PDS is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Deze kenmerkt zich door buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Mensen met PDS ervaren vaak diarree of juist verstopping. Een poeppatroon waarbij diarree en verstopping elkaar afwisselen komt ook voor.
PDS is niet te genezen, maar wel te behandelen. Veranderingen in leefstijl en voeding zoals een regelmatig en evenwichtig eet- en beweegpatroon, kunnen al helpen bij de behandeling van PDS en klachten verminderen. Helaas worden de meeste mensen met PDS niet volledig klachtenvrij met een behandeling.
Stress, spanningen, opwinding, angst, somberheid, zorgen en ook enthousiasme kunnen zo typische PDS-klachten uitlokken of verergeren. Stress kan de klachten verergeren maar is niet de oorzaak van de klachten.
PDS leidt regelmatig tot ernstig invaliderende klachten voor de patiënt en kan aanleiding geven tot participatieproblemen: een verhoogd risico op verzuim en verminderde productiviteit tijdens het werk.
Hoewel PDS pijnlijk kan zijn door symptomen als maagkrampen en darmkrampen, (waarbij je maag of darmen 'samentrekken') is het niet gevaarlijk. PDS beschadigt je maag, darmen of andere delen van het spijsverteringskanaal namelijk niet. Ook leidt PDS in principe niet tot andere gezondheidsproblemen.
Kies steeds voor “zachte” vezels, d.w.z. bereide groenten zal u vaak beter verdragen dan (teveel) rauwkost, fruit eet u beter geschild, steenfruit (krieken, kersen, …) gebruikt u best niet in te grote hoeveelheden.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Buikpijn en/of buikkrampen
De pijn zit vaak onder in de buik of rond de navel. Soms straalt de pijn uit naar de rug of de zij. De pijn is er meestal overdag en voelt aan als 'zeurend' of fel (hevige pijnscheuten). Bij sommige mensen verergeren de pijnklachten na de maaltijd.
Medicijnen bij een prikkelbare darm
Bulkvormers (bijvoorbeeld psylliumvezels) kunnen alle patiënten met PDS proberen, dus ook bij diarree. Tegen diarree kunt u loperamide gebruiken. Buikpijn kan daar ook wat minder van worden. Bedenk dat loperamide ook flinke verstopping kan geven en daarmee weer veel klachten.
Het komt 2 keer zo vaak bij mannen als bij vrouwen. Het komt soms voor in de familie (erfelijk). Het kan ook ontstaan na een buikgriep, lang gebruik van antibiotica of een operatie. Stress en sommige voeding kan de klachten verergeren.
Prikkelbaredarmsyndroom (PDS) werd vroeger ook wel spastische darm of spastisch colon genoemd. Bij deze chronische darmstoornis is de beweeglijkheid van het darmstelsel verstoord. Het is medisch gezien geen ernstige aandoening, maar mensen kunnen er wel veel klachten van hebben.
Sommige mensen ervaren continu klachten, terwijl anderen langdurig klachtenvrij zijn. Zelfs bij één persoon kunnen de klachten van dag tot dag verschillen. Ook de hevigheid van de klachten wisselt sterk van persoon tot persoon.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Veel mensen hebben af en toe klachten of symptomen van een prikkelbare darm. U hebt meer kans op het krijgen van een prikkelbare darm als: U jong bent: een prikkelbare darm komt meestal voor onder de leeftijd van 45 jaar. U vrouw bent: over het algemeen hebben twee keer zoveel vrouwen als mannen deze aandoening.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Bonen en koolsoorten
Om ze toch ons lichaam uit te werken heeft ons lichaam een manier gevonden en dat is deze vezels verwerken tot gist. Dat zorgt voor extra gassen in onze darmen met winderigheid als gevolg. Ook verschillende koolsoorten en peulvruchten hebben deze werking op de darmen.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.