Hoe lang moet mijn eetbank zijn? De ideale lengte van je eetkamerbank hangt af van je persoonlijke behoeften (hoeveel personen komen er op te zitten?)en van de lengte van je (bestaande) eettafel. De standaard maat van een eettafel is 140 cm, maar wij hebben banken van 140 cm tot 220 cm.
Zo reken je doorgaans bij losse eetkamerstoelen een meter om de stoel aan en van de tafel te schuiven. Doordat de bank een vast element is, zet je deze op een afstand van ongeveer 60 cm van de tafel. Zo kan je gemakkelijk plaatsnemen en goed bij de tafel komen én bespaar je dus 40 cm aan ruimte.
De maat van de eetbank is afhankelijk van de grootte van de eettafel en de poten van de tafel. Heeft u een poot onder de tafel of juist de poten op de hoek van de eettafel? De bank moet tussen de poten passen of juist net zo lang zijn als de lengte van de tafel.
Reken op zo'n 50-60 cm zitdiepte voor je kadetjes. Wil je plofkussens in de rug? Dan mag de bank wel 70 cm diep gemaakt. Met strakke rugkussens is 55-60 cm al voldoende.
Met het gebruik van een bank heb je plek voor 3 man aan de ene kant en 2 man aan de andere kant. Door deze indeling is je eethoek veel compacter en het is natuurlijk een stuk gezelliger. Ben je op zoek naar een eethoek voor meer of minder dan 5 personen? Dan is een eetkamerbank nog steeds een hele goede optie.
Mariska Jagt: "Plak je bank en meubels niet direct tegen de muur." Als je namelijk je bank en andere grote meubelstukken nét een paar centimeter van de muur schuift, zal je kamer ruimtelijker ogen, legt Mariska uit. Je creëert hiermee meer luchtigheid.
Een vaste eetkamerbank is ideaal als de eettafel in een smalle keuken of doorloop komt te staan. Wanneer je een vaste bank tegen de muur maakt of laat maken – met extra opbergruimte in de zitting – win je daar ruimte mee.
Een ideale eettafel heeft een hoogte van 74 tot 75 centimeter. De breedte is afhankelijk van het aantal personen aan tafel. Ben je bijvoorbeeld met z'n tweeën, dan is 70 centimeter voldoende. Maar ben je met acht personen, dan heb je een breedte van minstens 250 centimeter nodig.
Afmeting
Schrijf de maten goed op van een bank en kijk in jouw woonkamer hoeveel ruimte de bank in beslag gaat nemen. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand een te grote bank koopt. Let er op dat je minimaal 60 tot 80 cm loopruimte overhoudt. Tussen de bank en de salontafel mag dit 40 cm zijn.
De gemiddelde zithoogte van een bank zit tussen de 40 en 42 cm.
De juiste zithoogte is bereikt wanneer beide benen in een hoek van 90° op de grond staan. Als het goed is, kun je dan een platte hand tussen de bovenkant van de knieholte en de zitting van de stoel schuiven.
Zet een bank niet tegen de muur maar laat een ruimte vrij achter, dat hoeft niet meer te zijn dan 20 cm. Het lijkt dan alsof de bank tegen de muur staat. Dit is gezichtsbedrog, je ogen kunnen de afstand tussen de bank en de muur niet goed inschatten.
De benodigde zitruimte per persoon is ongeveer 70cm. Een stoel is meestal 60cm breed. Als je naast elkaar zit te eten is het fijn om wat extra beweegruimte te hebben, vandaar dat we uitgaan van 70cm per stoel. Wil je met drie personen naast elkaar zitten dan heb je een tafel van 200cm/220cm nodig.
Je moet ruimte overlaten om rond te kunnen lopen – wij raden tenminste 60 cm tussen de meubels aan. Neem elk element op in je tekening of markeer ze in je ruimte, bijvoorbeeld met papier of afplaktape op de vloer.
De meest ideale afmeting van een eettafel voor zes personen begint bij een lengte van twee meter. Een eetkamerstoel heeft gemiddeld 60 centimeter ruimte nodig in de breedte en daarnaast nemen de tafelpoten ook enkele centimeters ruimte in beslag.
Bepaal de afmetingen van de woonkamer & het bankstel
De afmeting van de woonkamer bepaalt het formaat van een geschikte bank. Zo is in een ruime woonkamer plek voor een royale hoekbank, terwijl een 2,5-zitsbank goed tot zijn recht komt in een kleiner interieur.
Hoekbank: één meubel met veel zitplekken
Als je een kleine woonkamer hebt, dan is het handig om zo weinig mogelijk losse meubels in je zithoek te plaatsen. Daarom is een hoekbank een hele slimme oplossing omdat je dan met slechts één meubel veel zitplekken creëert.
Hieronder vindt u een overzicht van het kostenplaatje de gemiddelde prijs van een nieuw bankstel: nieuwprijs van een gemiddeld bankstel is circa €2.000,- inkoopprijs van datzelfde bankstel is circa €1.000,-
Te veel houtsoorten in je interieur
Hout op hout is de sfeerkiller in elk interieur en een klassiek voorbeeld van een mismatch. Een eikenvloer met daarop een tafel van steigerhout en teakhouten stoelen eromheen is de ergste interieur fout van 2018 en kan echt niet meer.
Plaats TV in een rustig gedeelte
Voorkom dat je tijdens het kijken van je favoriete programma last hebt van mensen die voor het scherm lopen. Zet je TV dus niet pontificaal in het midden van je huiskamer, maar gebruik een rustig hoekje waar niet vaak wordt gelopen. Zet daarbij ook geen meubels voor de televisie.
Zet meubels niet te dicht bij elkaar, zo krijg je een ruimtelijk effect en maken ze een grootse indruk. Zet niet alle meubels tegen de muur. Schuif de bank eens een halve meter van de muur af of zet de eettafel los. Kies juist in een klein huis voor een ronde tafel die je los in de ruimte zet.