In het kort is kritisch denken het vermogen om door logisch redeneren zelfstandig tot weloverwogen en beargumenteerde afwegingen, oordelen en beslissingen te komen. Je herkent iemand die kritisch denkt aan een sceptische houding zonder cynisch te zijn.
Wanneer je kritisch bent, beschik je over de volgende kenmerken: Je beschikt over onderscheidend vermogen en je kunt je redelijk snel een oordeel vormen over iets. Je bent geneigd om zaken en situaties te beoordelen of te keuren. Je bent scherpzinnig en je ziet snel een oneffenheid, fout of misstand.
Bij kritisch denken gaat het om het vermogen om zelfstandig te komen tot weloverwogen en beargumenteerde afwegingen, oordelen en beslissingen. Hiervoor zijn denkvaardigheden noodzakelijk, maar ook houdingsaspecten, reflectie en zelfregulerend vermogen.
Bewijzen of tegenvoorbeelden zoeken bij een bewering. Alternatieve opvattingen overwegen. Bereid zijn van mening te veranderen op grond van bewijzen en argumenten. Jezelf vragen stellen over beweringen en conclusies, definities en bewijzen, de norm, meningen en overtuigingen.
Overkritisch: altijd kritiek en commentaar hebben.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
scherpzinnig (bn) : gevat, helder, intelligent, knap, kritisch, opmerkzaam, scherp, scherpziend, schrander, slim, spits, vernuftig. veeleisend (bn) : kieskeurig, kritisch, lastig, moeilijk, streng.
De betekenis van kritisch is 'oordelend, nauwlettend onderzoekend' of 'betrekking hebbend op de kritiek'.
Rationeel denken wil zeggen dat je gebruik maakt van de rede en logica, het menselijk denkvermogen. Je baseert je op feiten en betrouwbare kennis uit de wetenschap. Je hebt inzicht in oorzaak en gevolg. Je kunt hoofd- en bijzaken van elkaar onderscheiden.
Kritisch denken vereist een objectieve, onderzoekende houding en systematisch op zoek gaan naar de betekenis van wat je wilt duiden of beweren. Het betekent argumenten en tegenargumenten zoeken om datgene wat je wilt beweren, te onderbouwen of te weerleggen.
De heftigheid waarmee kritiek kan aankomen, heeft vaak te maken met je gevoel van eigenwaarde. Wie weinig zelfvertrouwen heeft, ziet door kritiek zijn of haar negatieve zelfbeeld bevestigd en kan vaak veel moeilijker met kritiek omgaan. Bedenk dat niet de ander, maar jij zelf je grootste tegenstander bent.
Stel je er zo vaak mogelijk aan bloot
Als je ergens bang voor bent, helpt het vaak om jezelf zoveel mogelijk aan je angst bloot te stellen. Dat geldt ook voor kritiek. Doe meer dingen buiten je comfortzone om de kans op feedback te vergroten.
Kortom, kritisch lezen houdt in dat je een extra (mentale) stap zet na het begrijpen van de tekst, zodat je in staat bent de tekst te evalueren, conclusies te trekken en gevolgtrekkingen te maken.
Kritiek beschouwen we niet als negatief omdat we de zaken eerst evalueren en onze mening op een constructieve manier kenbaar maken. Wel durven we dingen in twijfel trekken om ze beter te maken. Als we denken dat het beter is, durven we ook voorstellen om de zaken anders aan te pakken.
geordend, geregeld, methodisch, regelmatig, stelselmatig, systematisch. ordelijk (bn) : net, opgeruimd, ordentelijk, overzichtelijk, regulier.
Een antoniem van veeleisend is gemakkelijk.
Wat betekent het als de seks in een relatie afneemt of stopt? “Hoewel het in sommige gevallen zeker iets kan zeggen over de relatie, is het niet erg als een koppel weinig of geen seks heeft. Als het voor jou en je partner geen probleem is, dan is het ook écht geen probleem.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.