Onderzoek wijst uit dat voeding met veel antioxidanten het risico op depressie kan verminderen. Foliumzuur, of vitamine B-11, dat voorkomt in voedingsmiddelen zoals donkere bladgroenten en noten, speelt een rol bij het verminderen van stress en het voorkomen van depressieve gevoelens.
Emotie-eten is een middel om lastige gevoelens zoals verdriet, boosheid of onrust te dempen. Dit lukt (helaas) het beste met calorierijk eten als koek, chocolade of chips.
“Wanneer het de eetlust volledig wegneemt, spreken we van emotioneel niet-eten. Hier zijn de emoties zodanig heftig, dat er gewoon geen sprake meer is van honger. In het begin van een plots verdriet gaat je lichaam in shutdown of in shock.Dan kan het lichaam even niet focussen op die hongerprikkels.
Uit observationeel onderzoek is al langer bekend dat voeding een risicofactor is voor de ontwikkeling van depressie. Voedingsmiddelen die geassocieerd zijn met een verhoogde kans op depressie zijn onder andere industrieel bewerkte en suikerrijke producten.
Vermijd geraffineerde suikers, vette snacks zoals chips en voorverpakte voeding. Wanneer je last hebt van angstklachten kan koffie mogelijk bepaalde sensaties triggeren (zoals een gejaagd gevoel, hartkloppingen of trillen) die de angst kunnen doen laten toenemen.
Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang. In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters.
Als emotionele eter eet je vaak meer wanneer je negatieve emoties ervaart.Je 'dempt' als het ware je gevoelens met eten. Daarom noemen we het ook wel troosteten of comfortfood.
Zo kun je verdriet voelen, maar ook boosheid, ongeloof of schuld.Daarnaast brengt rouwen ook vermoeidheid, lichamelijke pijn en bijvoorbeeld hoofdpijn met zich mee. Lichamelijke klachten door rouw zijn te verklaren door de schok die het plotselinge verlies bij je teweegbrengt.
Daarnaast kan rouw ook effect hebben op je lichaam. Je kan je bijvoorbeeld vermoeid of zelfs helemaal uitgeput voelen. Ook kunnen mensen last hebben van slaapproblemen, hoofdpijn, maagklachten, verminderde eetlust, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Deze lichamelijke klachten ontstaan vooral door stress.
Wanneer u uw tranen inslikt, slaat u het verdriet als het ware op in uw lichaam.Door tranen gewoon te laten stromen, bent u letterlijk in staat het verdriet los te laten. Naast verdriet laat u met emotionele tranen ook stresshormonen los. U zult merken dat u u na een flinke huilbui letterlijk een stuk lichter voelt.
Liefdesverdriet is soms zelfs gevaarlijk. In je brein kan liefdesverdriet namelijk dezelfde gevoelens en klachten opwekken als bij griep, depressie of zelfs een cocaïneverslaving. Dat betekent dat je van liefdesverdriet soms echt ziek wordt, en dat wil je natuurlijk niet.
Opgekropt verdriet, stress, en de pijn van een 'gebroken hart' zet zich vaak vast in de borstkas, vaak ter hoogte van het hart. In de reflexologie wordt spierspanning in de middenrug vaak gelinkt aan een gevoel van hopeloosheid, machteloosheid en onzekerheid.
Meestal wordt rouw langzaam minder. Hoe lang het duurt is voor iedereen anders, maar na een jaar voelen de meeste mensen zich beter. Soms gaat de rouw niet vanzelf over. Het is dan na een jaar nog (bijna) net zo erg als in het begin.
Gewichtsverlies door stress
Je stofwisseling versnelt. Door het cortisol en de verhoogde adrenaline in je lichaam word je stofwisseling versnelt en gaat je hartslag omhoog. Hierdoor kan je meer calorieën verbranden.
Het is bewezen dat beweging helpt bij het reguleren van het zenuwstelsel en het loslaten van opgekropte emoties. Volgens onderzoek is yoga een effectieve manier om PTSS te bestrijden. Maar ook andere bewegingsvormen, zoals acupressuur, massage en dans, helpen bij het verminderen van stress.
Je hartspieren kunnen tijdelijk verzwakken of zelfs verlammen door acute stress of heftige emoties, zoals rouw na het verlies van een dierbare. De klachten lijken op de symptomen van een hartaanval, zoals hevig zweten, druk op of pijn in de borst, benauwdheid, duizeligheid en misselijkheid.
Verdriet op zich kan al een vorm van stress zijn, maar wanneer hier nog meer gevoelens bij komen kijken waar jij je geen raad mee weet, kan het echt problematische vormen aannemen. Zo kan het een voorportaal zijn van een depressie en uiteindelijk zelfs een burn-out.
Eten wat langzaam verteerd wordt, zoals quinoa, zilvervliesrijst, aardappelen, linzen en bonen zorgen op die manier ervoor dat je bloedsuikerspiegel laagt blijft. Hierdoor voelt u zich meer ontspannen. Eten wat rijk is aan volkoren granen kan u ook helpen om rustig te blijven.
Voor een vol gevoel kun je het beste volkoren producten zoals brood, pasta en zilvervliesrijst, groenten, peulvruchten, mager vlees, vette vis, noten, zaden en avocado's eten.
Om goed voor uzelf te zorgen is goede voeding belangrijk. Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Kies en kook met verse producten. Dan bepaalt u zelf hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt.
Voor mensen met een depressie zijn sporten aan te bevelen, waarbij je gedurende een langere tijd in beweging bent, zoals wandelen, fietsen en joggen. Ook sporten in groepsverband is een mooi alternatief, omdat het groepsverband stimuleert om regelmatig in beweging te blijven en 'onder de mensen te komen'.
Door stress te verminderen, regelmatig te sporten, gezond te eten en voldoende zonlicht kan je jouw serotonine gehalte al flink verhogen. In samenspraak met een arts kunnen ook bepaalde supplementen een oplossing bieden.
Het is volkomen normaal dat je daar allerlei gevoel bij hebt: verdriet, angst, woede, somberheid. Als je die dingen ervaart, weet je vaak waar ze mee te maken hebben en het gevoel komt en gaat. Je kunt erover praten, je kunt erom huilen soms misschien een beetje lachen, er zit beweging in.