De verbinding met de aarde noemen we de aarding. Dit kan verwezenlijkt worden door middel van een aardlus onder de fundering van je woning of door middel van een aardelektrode, een koperen geleider die voldoende diep de grond wordt ingebracht. Die aarding mag een bepaalde maximale weerstandswaarde niet overschreiden.
Hoe een aardpen slaan? Een aardpen kunt u niet eenvoudig zelf aanbrengen. Geadviseerd wordt deze installatie uit te laten voeren door een erkend professional. Het hele proces neemt in de meeste gevallen ongeveer een uur in beslag.
Maar hoe diep moet de aardpen de grond in geslagen worden bij uw woning? De gemiddelde lengte bij een normaal woonhuis ligt tussen de 2 en de 12 meter diep. De meest voorkomende diepte ligt tussen de 2 meter, 3 meter en 4 meter maar in sommige gevallen kan er wel een diepte van 10 tot 12 meter bereikt worden.
De weerstand van een aardpen kan gemeten worden met een weerstandsmeter. Het is belangrijk dat de weerstand niet te hoog is, bij woningen is dit vaak 166 Ohm.
Aardpennen moeten 2-3 meter uit elkaar staan.
Volgens het AREI mag de aardingsweerstand bij een huishoudelijke elektrische installatie maximaal 30 Ohm bedragen. Om je elektrische installatie vlot te laten keuren, zal je de aarding dus zo moeten plaatsen dat je aardingsweerstand onder de 30 Ohm ligt.
Duw het puntige uiteinde van de rode draad in de neutraalopening van het stopcontact, dat is doorgaans de linker opening. Duw dan het uiteinde van de zwarte draad in de faseopening, wat doorgaans de rechter opening is. Lees de meting op de multimeter af en schrijf hem op.
In de ideale situatie heeft aarding een weerstand van 0 Ohm. Omdat dit echter nooit helemaal te realiseren is, mag dat vanuit veiligheidsoverwegingen maximaal 30 Ohm zijn.
1) Stop de stekker in het stopcontact. 2) Stop de stekker andersom in het stopcontact. Slaan bij beide test de aardlek door, dan is hij goed beveiligd. Brandt de lamp bij 1 van de 2 tests je lamp, dan is je aarde verkeerd aangesloten!
Als je een aardpen wilt slaan, wordt er gebruik gemaakt van een aardelektrode, deze wordt simpelweg in de grond geslagen. Maar zo simpel is het dan toch niet. Zoals eerder vermeld moet aan bepaalde eisen worden voldaan. Dit betekend ook dat deze aardelektrode op een bepaalde diepte de grond in moet.
De aardingslus wordt geplaatst op minimum 60 cm onder het maaiveld en moet rond het volledige gebouw geplaatst zijn. De lus wordt in een groef gelegd onder de funderingsplaat (zool) doch zonder contact te hebben met het beton. De beide uiteinden van de lus dienen bereikbaar te blijven.
Aardpen slaan op maximale diepte
Die kosten bedragen gemiddeld € 160. Bij deze prijs is ervan uitgegaan dat de aardpen in een normale grondsoort kan worden geslagen. In totaal bedragen de kosten dus ongeveer € 300.
de aardgeleider maakt de verbinding tussen de aardingspen en aardingsonderbreker mogelijk. de aardgeleider is een koperen geleider en heeft een doorsnede (sectie) van 16 mm2. de aardgeleider heeft een geelgroene isolatie.
De aardgeleider of de de aardingskabel die vertrekt van de aardingsonderbreker naar de kast is minimum 6mm².
De richtprijs voor het aanschaffen van een aardpen met de montage en installatie in de groepenkast inclusief een aardlekbeveiliging is rond de 160,- euro. De totaalkosten inclusief het slaan van de aardpen in de grond en de kosten van een elektricien zullen tussen de 150,- en de 175,- euro liggen.
Een goed aangesloten aardpen is verplicht in de meterkast en essentieel voor iedere aardingsinstallaties. De aardpen is van cruciaal belang en een verplicht onderdeel van de meterkast in samen met de aardlekschakelaar. Door een goede aarding komen je elektrische apparaten niet onder stroom te staan.
Aarding van verlichting
Zou je dat armatuur aanraken, terwijl er geen aardedraad aanwezig is, dan zal de elektriciteit via jouw lichaam de snelste weg naar de aarde zoeken. Aarding zorgt ervoor dat de spanning via de aardedraad wegloopt.
Een aarding is de verbinding van een object met de aarde en beschermt tegen elektrocutie. Een aarding is dus essentieel, verplicht en beschreven in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).
Aarding en aardedraad in woning. Elektrische apparaten worden geaard door een aardedraad. De geelgroene aardedraad bevind zich naast de bruine en de blauwe draad in de voeding en aansluitkabel van het apparaat.
Om de spreidingsweerstand te verkleinen in uw installatie dient u een (extra) aardingspen te slaan. Deze aardingspen wordt via de aardgeleider verbonden op de aardingsonderbreker. Graaf een geul naar binnen toe en een put van 40cm op 40cm met een diepte van ook 40 cm.
Er zijn vier manieren van aarding van de elektrische installatie. Dit kan via metalen aardelektrode, waterleiding, netwerkbedrijf of collectief aardnet. Vocht en metaal zijn goede geleiders van elektriciteit. Geaarde stopcontacten zijn daarom verplicht in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.
Als de totale weerstand van het aardingssysteem moet worden gemeten, dient de weerstand van elke aardelektrode te worden gemeten door de stroom- tang om elke afzonderlijke aardelektrode te plaatsen. Daarna kan de totale weerstand van het aardingssys- teem worden berekend.
Minimaal 20 minuten per dag kunnen bovenstaande resultaten geven. Ook kun je geaard slapen voor nog betere resultaten of op blote voeten gaan lopen. Het is belangrijk dat je ergens op of over loopt wat elektronisch geleidt. Bijvoorbeeld over gras of zand i.p.v. over asfaltwegen (die geleiden niet).
Hematiet is een van de meest effectieve stenen om je te hepen om te aarden in je lichaam en de fysieke wereld. Daardoor ken het helpen om zweverigheid en verwarring tegen te gaan. Verder kun je de steen gebruiken om je auraveld en chakra's in evenwicht te brengen.
De lengte van de aardingslus hangt af van de omtrek van je woning. Meet de omtrek van je huis en tel er een meter of 4 bij. Je moet de kabel immers ook nog naar boven krijgen.