Tenzin Gyatso, geboren als Lhamo Dhöndup is de huidige, veertiende dalai lama. De dalai lama's zijn de belangrijkste tulkus, gereïncarneerde lama's, van de gelug, een van de tradities binnen het Tibetaans boeddhisme.
De huidige dalai lama is waarschijnlijk de laatste. Na zijn overlijden hoeven zijn aanhangers niet op zoek naar een opvolger. Het risico op politiek gesteggel is te groot, vindt de 79-jarige leider van het Tibetaans boeddhisme.
Tenzin Gyatso, geboren als Lhamo Dhöndup (Taktser, 6 juli 1935) is de huidige, veertiende dalai lama. De dalai lama's zijn de belangrijkste tulkus, gereïncarneerde lama's, van de gelug, een van de tradities binnen het Tibetaans boeddhisme.
De Dalai Lama is de geestelijk leider van het Tibetaanse volk. Via boeken en lezingen verspreidt hij wijsheden uit het boeddhisme.
Waarom is de Dalai Lama zo bekend? De Dalai Lama is niet alleen een religieuze leider voor boeddhisten. Hij strijdt ook voor de vrijheid van Tibet. Daarvoor reist hij de hele wereld over.
Op papier is Tibet een autonome regio van China, maar in de praktijk komt er van die autonomie weinig terecht. Elke uiting van de Tibetaanse cultuur wordt gezien als een aanval op de Chinese Communistische Partij.
De Maya Devi tempel in Lumbini in Nepal wordt al lange tijd beschouwd als de geboorteplaats van de Siddhartha Gautama, later beter bekend als Boeddha.
McLeod Ganj, ook bekend als Boven Dharamsala, is een voorstad van Dharamsala, in het district Kangra, in de Himachal Pradesh, India. Het is de woonplaats van de veertiende dalai lama, Tenzin Gyatso, sinds zijn vlucht uit Tibet in 1959.
Hij is de hoogste spirituele leider binnen het Tibetaans boeddhisme en voorheen de hoogste politieke leider van de 'onafhankelijke' staat Tibet. Na een bloedig neergeslagen opstand in 1959 tegen het Chinese bezettingsleger onder Mao Zedong, die daarna de macht volledig overnam, is de Dalai Lama (72) gevlucht.
het woord dalai, Mongools voor oceaan. het woord lama, Tibetaans voor goeroe of leraar.
Een tulku is binnen het Tibetaans boeddhisme een reïncarnatie van een verlichte lama. In boeddhistische filosofie wordt de terugkeer van de tulku naar het menselijk leven gemotiveerd uit mededogen om gelovigen te leiden op het pad naar verlichting.
Tenzin is een jongensnaamnaam en betekent "handhaver van leer".
Jetsun Jamphel Ngawang Lobsang Yeshe Tenzin Gyatso is sinds zijn tweede jaar de hoogste geestelijk leider van de Tibetaanse Boeddhisten. Van 1950 tot 1990 was hij ook de politiek leider van de Tibetanen. Nu is hij alleen de geestelijk leider. Sinds 1959 leeft hij in ballingschap in India.
Tibetaans boeddhisme is de vorm van boeddhisme die aan het einde van de 7e eeuw in Tibet ontstond en zich daarna gaandeweg ontwikkelde. Het heeft zijn wortels vooral in India, met name in het Mahayana-boeddhisme en het Vajrayana. Daarnaast onderging het nog andere invloeden.
De meeste mensen zijn er Boeddhist; de hoogste boeddhistische leider van Tibet is de Dalai Lama. Tibet werd in de jaren '50 door China veroverd. Daarvoor was het nog een eigen land maar nu hoort het volgens de Chinezen bij China.
Hoewel veel westerlingen het boeddhisme zien als een levensstijl met yoga en meditatie, is het een religie met eigen waarheden en leefregels. Oorspronkelijk komt het boeddhisme uit Nepal. Vandaar verspreidt de leer zich in diverse landen in Zuidoost-Azië en is het daar de belangrijkste levensbeschouwing.
Boeddhisten zijn vegetarier. Het doden en eten van vlees is in strijd met de eerste leefregel. Ook past het eten van vlees niet in het concept van Karuna. bieslook.
Onder Boeddhisten zijn veel vegetariërs. Het Boeddhisme vertelt dat alle wezens gelijk zijn, dus kan een mens niet bepalen wat er met een dier moet gebeuren. Ze mogen niemand pijn doen en kunnen daarom ook geen dieren slachten om op te eten.
De Tibetaanse opstand
De aanleiding van de opstand van 1959 was het gerucht dat het Chinese leger de Dalai Lama wilde ontvoeren. Toen duidelijk werd dat de opstand zou mislukken, vluchtte de Dalai Lama naar India. Eind 1959 waren er circa 20.000 Tibetanen gevlucht en later zouden er nog vele volgen.
Het Tibetaans boeddhisme, ook wel het lamaïsme genoemd, is de belangrijkste godsdienst in Tibet en is nauw verweven met het dagelijkse leven en de cultuur.
Als je naar Tibet wilt heb je een permit nodig…
Voor Tibet heb je een speciaal permit nodig. Je mag niet zelfstandig door dit land reizen, je moet met een organisatie mee. Wat niet goedkoop is. En je bent dus altijd 'onder begeleiding'.
Tibet is een veilig land om te reizen. Er is weinig criminaliteit en ook in het donker is het voor toeristen veilig om rond te lopen. Maar vergeet niet dat Tibet nog steeds tegen haar wil in geregeerd wordt door China. Het kwijtraken van de onafhankelijkheid is voor veel Tibetanen een gevoelig onderwerp.
Tibet (de Tibet Autonome Regio) beslaat 1,23 miljoen km², een achtste van het totale grondoppervlak van China (en 35 maal Nederland). Het bevindt zich op een gemiddelde hoogte van meer dan 4000 meter.