Met stip op nummer één van de lekkernijen die je moet proeven tijdens een reis naar Sicilië: arancine (of arancini), gefrituurde risottoballen. Soms zijn de arancine/i gevuld met ragù, soms met mozzarella of met spinazie en ricotta, soms bevatten ze andere bekende of verrassende combinaties van ingrediënten.
Een van de toeristische trekpleisters zijn natuurlijk de indrukwekkende vulkanen op Sicilië. De meest beroemde vulkaan is de Etna, gelegen aan de oostkant van Sicilië. Het is de grootste actieve vulkaan van Europa en in 2013 is vulkaan Etna officieel geplaatst op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Sicilië staat bekend om zijn prachtige natuur, rijke cultuur en temperamentvolle inwoners. Maar de echte trots van het grootste eiland in de Middellandse Zee is toch wel de keuken. De Siciliaanse gerechten zijn een weerspiegeling van de vele culturen die het eiland door de eeuwen heen hebben beïnvloed.
Eetgewoonten. De Sicilianen eten zowel tussen de middag als 's avonds later dan u waarschijnlijk gewend bent. In de avond gaat men zelden voor 20.30 aan tafel. In toeristische gebieden kunt u meestal eerder aanschuiven en ook wordt tegenwoordig niet meer verwacht dat u een volledig menu bestelt.
Na de processen in de jaren negentig is het rustig geworden in Palermo, de tijd van brute moordaanslagen op klaarlichte dag lijkt voorbij. Toch speelt de maffia nog steeds een rol in de Siciliaanse maatschappij.
Granita met brioche
Granita is een soort ijs dat de Sicilianen zomers samen met een soort croissant eten als ontbijt. Het croissantje is niet zoals wij die in Nederland kennen, maar een zoet rond bolletje met daarop een klein extra bolletje.
Het is in Sicilië geen enkel probleem om het gebruik van plastic waterflesjes te voorkomen. Het kraanwater is drinkbaar en in dorpen en steden vind je talloze kraantjes en fonteinen waar mensen een flesje kunnen bijvullen.
Ontdekken aan de oostkust
Wat ík persoonlijk het mooiste deel van Sicilië vind, is het het oosten. Door het romantische Taormina, de kleinere plaatsjes met hun kronkelende straatjes, het magische Isola Bella, de Etna en de mooie verscholen strandjes.
Op Sicilië wordt naast het Italiaans ook Siciliaans gesproken, dat nauw verwant is aan het dialect van Calabrië. Het Siciliaans wordt als een afzonderlijke taal beschouwd. Vroeger werd er ook het Siciliaans-Arabisch gesproken.
De temperatuur op Sicilie
Aan de oostkust, waar ook de plaatsen Taormina, Catania en Messina liggen, is de gemiddelde jaartemperatuur hoger dan aan de noord- en zuidwestkust.
Sicilië is geen bijzonder dure bestemming, de gemiddelde prijzen liggen er zo'n 10 procent lager dan in Nederland. Met name in de horeca (ongeveer 25%) ben je goedkoper uit, maar ook voor een volle boodschappenkar ben je euro's goedkoper uit.
Het uiteindelijke antwoord op welk eiland de titel 'mooier' verdient, is subjectief, want zowel Sardinië als Sicilië hebben hun eigen unieke charme. Sardinië biedt idyllische stranden en spectaculaire rotsformaties, terwijl Sicilië indruk maakt met zijn vulkanen, rijke geschiedenis en diverse culturele invloeden.
Van maart tot en met juni vinden veel mensen het de beste tijd voor een rondreis in Sicilië.
Reken minimaal 8 dagen om een deel van het eiland te verkennen. Maar neem vooral de tijd om te genieten van de schoonheid van het eiland. Er zijn genoeg bezienswaardigheden Sicilië waar je dagen rond kan brengen. Van Etna tot kleine kustdorpjes er is altijd wel iets te beleven.
Op Sicilië gebruiken ze twee verschillende soorten stopcontacten, namelijk type F en type L.
Het is gebruikelijk om een fooi te geven in hotels, restaurants, bars en aan taxichauffeurs. Italianen geven over het algemeen 5% fooi met afronding naar boven.
Betalen doe je in Italië gewoon met de euro. Op Sicilië zijn voldoende pinautomaten.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend. De Italianen gaan graag uit eten, ongeacht of het nu weekend is of niet.
De chique restaurants op Sicilië kosten tussen de € 45,- en € 68,- per maaltijd. Houd er rekening mee dat er ook brood en water in rekening worden gebracht en dat er tussen de € 2,30 en € 6,- per persoon in rekening kan worden gebracht. Dit is zonder een fooi te betalen, wat niet nodig is.