Heeft een werknemer het recht om onder werktijd naar een medische afspraak te gaan? "Onder werktijd een bezoek brengen aan een tandarts, dokter of fysiotherapeut is geen wettelijk vastgelegd recht. Officieel moet je er vakantie-uren voor opnemen."
Bijzonder verlof kan worden opgenomen in het geval van overlijden, trouwen, jubilea en verhuizen, maar ook bijvoorbeeld voor studiedagen en examens. In Nederland is wettelijk bepaald op hoeveel betaalde vakantiedagen je werknemer recht heeft, het wettelijk verlof. Voor bijzonder verlof is dit niet het geval.
Je kunt bijzonder verlof geven bij ondertrouw, een eigen huwelijk, huwelijk van een familielid (1e en 2e graads), overlijden, jubilea, verhuizing, sollicitatie, doktersbezoek en vanwege een toets of examen (bijzonder verlof school).
Regels bijzonder verlof in cao
In uw cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement kunnen afspraken staan over bijzonder verlof. Wanneer dit verlof mogelijk is, hoe lang het duurt en of het verlof betaald of onbetaald is. Uw werkgever of personeelsafdeling kan u hierover informeren.
Uw werkgever mag een redelijk verzoek voor calamiteiten- of kort verzuimverlof niet weigeren. Uw werkgever mag u achteraf vragen om aan te tonen dat het verlof nodig was.
Er geldt geen onvoorwaardelijk recht op doktersbezoek. Meestal is de afspraak dat werknemers zo veel mogelijk in hun vrije tijd naar de dokter of tandarts gaan. Als doktersbezoek buiten werktijd niet mogelijk is, kunt u recht hebben op kort verzuimverlof.
U kunt als werknemer verlof opnemen dat in de wet is geregeld. Bijvoorbeeld vakantie of ouderschapsverlof. Ander verlof is geregeld in uw cao of arbeidsovereenkomst.Dan spreken we van bijzonder (of buitengewoon) verlof.
Hoelang het bijzonder verlof mag duren, hangt af van jouw werkgever en de soort gebeurtenis. Voor een begrafenis of bruiloft van een familielid geven werkgevers vaak 1 dag. Voor een verhuizing komt 2 dagen bijzonder verlof veel voor. En voor je eigen bruiloft mag je misschien ook 2 dagen met bijzonder verlof.
Bijvoorbeeld vakantie of ouderschapsverlof. Ander verlof is geregeld in uw cao of arbeidsovereenkomst. Dan spreken we van bijzonder (of buitengewoon) verlof. Bijvoorbeeld verlof voor een huwelijk of verhuizing.
Overlijden van de partner, bloed- of aanverwanten in de 1e graad. Vanaf de dag van overlijden tot en met de dag van de begrafenis of crematie krijgt de werknemer vier dagen verlof.
Kort verzuim of calamiteitenverlof kun je inzetten op het moment dat je een noodsituatie in je privésfeer meemaakt. Denk hierbij aan een onvoorziene spoedeisende situatie zoals een lekkage, ziekenhuisbezoek voor jezelf, partner of kind en andere situaties waarbij overmacht een rol speelt.
Het recht op kortdurend verlof geldt alleen wanneer een medewerker door een zeer bijzondere persoonlijke omstandigheid zijn arbeid niet kan verrichten. Als deze bijzondere omstandigheid in het weekend, de vakantie of op een niet-werkdag valt, komt het recht op dit verlof te vervallen.
Onbetaald verlof
Onbetaald buitengewoon verlof kunt u opnemen voor bijvoorbeeld een lange reis of een studie. Opnemen van onbetaald verlof kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld toeslagen, pensioen en vakantiedagen.
U kunt calamiteitenverlof of kort verzuimverlof opnemen zo lang als nodig is om een dringend privéprobleem op te lossen. Dat kan van een paar uur tot een paar dagen duren. Er geldt geen maximum aantal uren calamiteitenverlof of kort verzuimverlof in een jaar.
Werknemers kunnen recht hebben op calamiteitenverlof of kort verzuimverlof voor zeer dringende, onverwachte of bijzondere persoonlijke situaties. Dit verlof kan van een paar uren tot een paar dagen duren, afhankelijk van de situatie.
Heb je geen recht op vier weken betaalde vakantie en kom je niet in aanmerking voor jeugd- of seniorvakantie, dan kun je – los van de situatie van een collectieve sluiting – mogelijk gebruikmaken van aanvullende vakantie. Aanvullende vakantie is een recht.
Per jaar heeft u recht op maximaal 2 weken zorgverlof. Dus als u 20 uur per week werkt, heeft u recht op 40 uur kortdurend zorgverlof per jaar. Tijdens uw verlof betaalt de werkgever 70% van uw loon, maar minimaal het minimumloon.
Vakantiedagen laten uitbetalen
Bovenwettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, mag u door uw werkgever laten afkopen. U en uw werkgever kunnen elkaar hier niet toe verplichten. Wettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, mag u niet laten uitbetalen.
Het hangt van de situatie af welke vorm van verlof van toepassing is en of het gaat om betaald of onbetaald verlof. Er zijn verschillende vormen van verlof, soms geregeld in de wet, soms geregeld in de (collectieve) arbeidsovereenkomst.
De werknemer krijgt net als vorig jaar ook in 2022 op jaarbasis één extra vrije dag op 1 mei of de verjaardag. De werknemer bepaalt op welke dag hij vrij wil hebben. Deze keuze kan niet afgewezen worden, tenzij er aantoonbaar bedrijfseconomische omstandigheden zijn die het opnemen van de vrije dag onmogelijk maken.
In de meest gevallen staat in de cao dat u voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad vier dagen verlof krijgt (vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart). De 'eerste graad' wil zeggen dat het om het overlijden van een vader, moeder of kind gaat.
Door daling van uw inkomen tijdens uw onbetaald verlof, kan betaling van gemeentelijke belastingen lastig voor u worden. Bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing of rioolrecht. U kunt bij uw gemeente informeren of u kwijtschelding van belastingen kunt krijgen.
Voor het opnemen van vakantiedagen geldt dat een werknemer altijd eerst zijn vakantiedagen opneemt die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Voor de meeste mensen zijn dit de wettelijke vakantiedagen. U moet wettelijke vakantiedagen opnemen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna.
Voor iemand die bijvoorbeeld in het ziekenhuis ligt, kunt u meestal geen kortdurend zorgverlof opnemen. Want de zieke krijgt al verzorging. Op de eerste ziektedag kunt u voor deze naaste uit uw omgeving calamiteitenverlof en ander kort verzuimverlof opnemen.
In de volgende gevallen heeft u recht op calamiteiten- of kort verzuimverlof: als u door een situatie van overmacht meteen vrij moet nemen; als u een wettelijke of door de overheid gedwongen regel alleen kan uitvoeren als u vrij neemt; als u door bijzondere persoonlijke situaties vrij moet nemen.