Als je in je omgeving vraagt hoe laat iedereen bevallen is, is dat meestal 's ochtends. Dat betekent dat het grootste gedeelte van de bevalling 's avonds en/of 's nachts heeft plaats gevonden.
Over het algemeen beginnen de weeën binnen 24 uur nadat je vliezen gebroken zijn.
Grootste kans in week 40-41
Zoals je kunt zien wordt 4 procent van de baby's voor de 37e week geboren en 10 procent na 42 weken zwangerschap. In de weken die daartussen worden dus de meeste baby's geboren. In week 40-41, de week van de uitgerekende datum, heb je de meeste kans om te bevallen.
De eerste fase, de ontsluitingsfase, duurt meestal het langst en is ook weer in te delen in drie fases. Als het om je eerste kind gaat, duurt de ontsluitingsfase gemiddeld zo'n 12 tot 14 uur. Bij een volgend kind gaat het meestal sneller.
Adrenaline is een hormoon dat vrijkomt tijdens stress en spanning. Dit hormoon remt de bevallingshormonen en endorfine en daardoor de weeën Overdag heb je altijd wat meer adrenaline in je lichaam doordat het licht is, er meer geluiden zijn en meer indrukken. Daarom bevallen de meeste vrouwen ook 's nachts!
In 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën, bij de rest breken eerst de vliezen. Zolang je niet zeker weet of je weeën hebt kun je ervan uitgaan dat de bevalling nog niet is begonnen. Weeën zul je namelijk ervaren als een pijn die opkomt en daarna weer weggaat.
Elke vrouw hoopt natuurlijk op een vlotte bevalling. De bevalling van de Australische Mary Gorgens voltrok zich echter wel héél snel: binnen slechts twee minuten zette ze haar vijfde kindje op de wereld. De moeder lijkt daarmee een heus record te hebben behaald.
10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen, nog voordat er weeën zijn. De vliezen breken meestal 's nachts. Je merkt dit doordat je opeens vocht verliest.
Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”. Hiermee bedoelen wij dat je regelmatig harde buiken hebt die soms ook echt wel een beetje pijn kunnen doen.
Nachtelijke bevalling
Meer dan de helft van alle geboortes vindt plaats tussen 01.00 uur 's nachts en 07.00 uur 's ochtends met een piek om 04.00 uur.
Daarnaast is het zo dat – mocht het niet om vier uur 's nachts zijn – de meeste baby's tussen 01.00 uur 's nachts en 07.00 uur 's ochtends geboren worden. Die cijfers blijken uit een onderzoek van University College Londen onder vijf miljoen Engelse bevallingen tussen 2005 en 2014.
Wereldwijd worden de meeste baby's geboren op 16 september. Terugkijkend op december, zijn de meeste van deze baby's waarschijnlijk verwekt aan het begin van de kerstvakantie.
Iedere bevalling is anders en elke bevalling wordt anders ervaren door vrouw en partner. Van te voren is niet te voorspellen wanneer of hoe je gaat bevallen. Ter voorbereiding is het goed om informatie te lezen zodat je weet wat je kan verwachten. Hieronder worden de verschillende fasen van geboorte beschreven.
Het oxytocinegehalte is het hoogst als de zwangere het meest ontspannen is.Dat is in de regel als ze slaapt. Dit is de verklaring voor het feit dat weeën vaak 's nachts beginnen.
Weeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspieren. Letterlijk betekent wee pijn. Tijdens een wee spannen de spieren van je baarmoeder aan, dat voel je aan de buitenkant van je buik doordat je buik heel hard wordt.
Meestal breken de vliezen 's nachts. Als het hoofdje van de baby is ingedaald en het vruchtwater is helder of iets rozig, dan hoef je ons niet wakker te bellen. Je kunt rustig afwachten tot de weeën komen. Kijk wel even op de klok hoe laat de vliezen gebroken zijn, gebruik een maandverband (geen tampons!)
Thuis je vliezen breken kan alleen als: Je zwangerschap zonder problemen is verlopen.Je tussen de 40 weken + 6 dagen en 41 weken + 6 dagen zwanger bent.Het hoofdje van de baby ingedaald is.
De bevalling kan op verschillende manieren beginnen. Meestal begint de bevalling met weeën maar bij 10% zal het beginnen met het breken van de vliezen en ontstaan de weeën daarna. In de weken voorafgaand aan de bevalling kun je verschillende voortekenen hebben. Dit verschilt per zwangerschap.
De snelste bevalling verliep binnen een uur, de langste bevalling duurde bijna 3 dagen. Sommige baby's kwamen heel erg vroeg, zoals bij 30 weken en een dag en de baby die het langste bleef zitten kwam uiteindelijk pas bij 42 weken en 6 dagen.
Oxytocine, voor vlotte ontsluiting
Aan het eind van de zwangerschap, gaat je lichaam minder progesteron en meer prostaglandine produceren. Op een gegeven moment heb je zoveel prostaglandine in je lichaam dat de baarmoeder steeds meer gaan samentrekken.
Sommige bevallingen gaan sneller dan anderen. Heb je echt een razendsnelle bevalling, dan wordt dat een stortbevalling genoemd.
Dansen, bewegen, wandelen
Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen.
Zittend persen, op een baarkruk bijvoorbeeld, of hurkend, of op handen en voeten, kan voor sommige vrouwen aanzienlijk helpen de bevalling sneller te laten verlopen en minder pijn te voelen. De zwaartekracht helpt namelijk in dit soort posities goed mee, waardoor de weeën effectiever worden.
Het breken van vliezen zelf voel je niet. Wel kun je merken dat je iets warms en nats tussen je benen voelt. Alsof je een klein beetje urine verliest terwijl je sport of lacht. Dat vocht kan in kleine beetjes komen en misschien denk je in het begin niet eens aan gebroken vliezen en vruchtwater.