Een nulurencontract is in principe een normale arbeidsovereenkomst die kan worden aangegaan voor bepaalde of onbepaalde tijd. Het grote verschil is dat je in een nulurencontract niet afspreekt hoeveel uur per week de werknemer komt werken. Je spreekt namelijk af dat de werknemer pas komt werken als je hem oproept.
Nadelen: Na een halfjaar (26 weken) moet je een vast aantal uren uitbetalen*. Risico op tussentijds ontstaan vaste arbeidsovereenkomst. Loondoorbetaling bij ziekte (na 6 maanden).
Het voordeel is dat je als werkgever een pool van ingewerkte, vertrouwde oproepkrachten achter de hand hebt, die je kunt inzetten wanneer je extra personeel nodig heeft. Omdat je alleen loon hoeft te betalen over feitelijk gewerkte uren, is dit een goedkope oplossing voor de opvang van extra werkaanbod.
Jouw werkgever moet je minstens 4 dagen van tevoren oproepen voor werk. Als jouw werkgever jou minder dan 4 dagen van tevoren oproept, ben je niet verplicht om te komen werken. Voor iedere oproep moet je tenminste 3 uren betaald krijgen, ook als de gewerkte tijd korter is.
Ja, (ook) werknemers met een 0-urencontract en een min-maxcontract hebben recht op het minimumloon. Per 1 juli 2022 bedraagt dit € 81,06 per dag voor werknemers van 21 jaar en ouder. Is er een cao van toepassing? Dan hebben ook de oproepkrachten recht op het cao-loon.
Maar de termijn mag nooit korter zijn dan 24 uur. Vanaf 1 augustus 2022 moet uw werkgever u informatie geven over de dagen en uren die u moet werken. En ook over de oproeptermijn en het loon over uw garantie-uren en extra uren. Buiten de afgesproken dagen en uren bent u niet verplicht te werken.
Dan wordt er vaak een percentage bepaald per gewerkt uur voor de opbouw van vakantie-uren. Dat percentage staat in de cao of legt u vast in het arbeidscontract. Uw oproepkracht heeft altijd recht op minimaal 8% vakantiegeld over het brutoloon van het afgelopen jaar.
Een nulurencontract is in principe een normale arbeidsovereenkomst die kan worden aangegaan voor bepaalde of onbepaalde tijd. Het grote verschil is dat je in een nulurencontract niet afspreekt hoeveel uur per week de werknemer komt werken. Je spreekt namelijk af dat de werknemer pas komt werken als je hem oproept.
Regels bij ziekte nul uren contract
Als de werknemer met een 0 uren contract ziek wordt tijdens een oproepperiode, krijgt deze minstens 70% van het loon over de afgesproken periode die hij/zij zou moeten werken. Als dit lager is dan het geldende minimumloon, krijgt de oproepkracht het minimumloon.
Een nulurencontract is een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht, waarbij het niet is afgesproken hoeveel uren per periode gewerkt zal worden. Je werkgever kan je oproepen als hij je nodig heeft en je wordt alleen betaald voor je gewerkte uren.
De ketenregeling
Deze bepaalt dat je een contract voor bepaalde tijd maar twee keer mag verlengen met een nieuw contract voor bepaalde tijd. Er zijn twee situaties waarin het tijdelijke contract overgaat in een contract voor onbepaalde tijd.
Een nulurencontract is een arbeidsovereenkomst voor een oproepkracht. U roept uw werknemer dan alleen op als u werk heeft. Voor de gewerkte uren betaalt u loon. Deze afspraak moet op papier staan.
Wettelijk recht op rust
Na een werkdag mag u minimaal 11 aaneengesloten uren niet werken. De rustperiode van 11 uur mag eens in de 7 dagen ingekort worden tot minimaal 8 uur. Maar dit mag alleen als het nodig is voor het werk.
Voor elke keer dat u gevraagd wordt om te komen werken en ook daadwerkelijk aan het werk bent gegaan, moet u minimaal 3 uur loon uitbetaald krijgen. Dus ook als u bijvoorbeeld als oproepkracht door uw werkgever voor 1 of 2 uur wordt opgeroepen.
Vast contract na 3 jaar tijdelijke contracten
Een werknemer krijgt automatisch een vast contract als: Hij langer dan 3 jaar lang meerdere tijdelijke contracten heeft gekregen bij dezelfde werkgever. Of voor hetzelfde soort werk bij opvolgende werkgevers.
Als u als oproepkracht ziek wordt, houdt u soms recht op doorbetaling van loon. Soms krijgt u een Ziektewet-uitkering van UWV. Dat hangt af van het soort oproepcontract dat u heeft.
Volgens de wet moet uw werkgever u 2 jaar minimaal 70% van uw loon doorbetalen als u ziek bent. Is het wettelijk minimumloon hoger dan die 70%? Dan moet de werkgever dit bedrag betalen tijdens uw eerste ziektejaar. Soms staan in uw contract of cao maximaal 2 'wachtdagen'.
Uw oproepkracht is niet verplicht te komen werken als u hem minder dan 4 dagen van tevoren oproept. Zegt u de oproep binnen 4 dagen af, of verandert u de werktijden? Dan heeft uw oproepkracht recht op loon over de uren waarvoor u hem had opgeroepen.
Het gemiddelde salaris voor een oproepkracht (m/v) in Nederland is € 11,98 per uur.
Het grote voordeel van het oproepcontract voor werkgevers
Werkgevers kunnen medewerkers met een oproepcontract maximaal flexibel inzetten. De werkgever roept de werknemer op wanneer hij of zij het nodig acht. Met name in de horeca en de recreatiebranche wordt veelvuldig van het oproepcontract gebruikgemaakt.
Wat is het? Een all-in loon houdt in dat het bruto loon plus de vakantietoeslag plus de vakantiedagen ineens maandelijks worden uitbetaald. De werknemer ontvangt dus geen éénmalige vakantietoeslag in de maand juni en geen loon over opgenomen vakantiedagen. Dit wordt in feite vooraf (maandelijks) betaald.
Heeft u een tijdelijk contract en wordt u ziek? Dan betaalt uw werkgever u maximaal 2 jaar minstens 70% van het loon door. Tijdens de periode van loondoorbetaling kan uw tijdelijke contract aflopen. In dat geval neemt het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) de loondoorbetaling over.
Het tijdelijk niet voldoende werk hebben, komt in beginsel voor rekening en risico van jou als werkgever. Als werkgever moet je dan ook gewoon het loon over de niet gewerkte uren doorbetalen. Wel kan het in dat geval zijn dat de werknemer min-uren opbouwt. De werknemer moet deze uren op een later moment inhalen.
Heb je de afgelopen maanden minuren opgebouwd, omdat je simpelweg niet kon werken? Dan worden deze waarschijnlijk kwijtgescholden. Maar alleen als je écht niet kon werken. Kom je - zonder geldige reden - niet opdagen op je werk, dan moet je de uren op een later moment inhalen.