Bewaartip voor dit product. Bewaar vlees goed afgedekt onderin de koelkast zodat vleessappen niet op andere producten kan lekken. Invriezen van vlees kan ook.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid.Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.
Je hebt net een lekker dinertje onder familie of vrienden achter de rug, maar je hebt veel te veel vlees over? Je kunt gelukkig zonder probleem gebakken vlees invriezen.
Hoelang is je stoofpotje houdbaar na het invriezen? Je stoofpotjes zijn tot drie maanden houdbaar, op voorwaarde dat de diepvriezer op minstens -18°C staat. Je plakt best een etiket op je porties met de datum waarop je ze hebt ingevroren en wat er precies in zit.
Antwoord van Jeroen Meus
Uiteraard is een stoofpot invriezen geen enkel probleem. Verpak alles in potjes met een deksel of in diepvrieszakjes in handige porties.
Hachee kun je, na maximaal 2 uur afkoelen, 2 dagen bewaren in de koelkast. Liever invriezen? Verdeel het stoofvlees eventueel in porties en bewaar het tot 3 maanden in de vriezer. Lekker om later weer op te warmen bij een stamppotje of aardappelen met rodekool!
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Varkensvlees: Vers varkensvlees kan tot zo'n 3 maanden ingevroren worden. Gemalen, gekruid of gemarineerd varkensvlees zoals saucijzen, gemarineerde karbonade of varkensrollade ongeveer 1 maand. Kip of ander gevogelte: Vers kippenvlees kan ongeveer 6 maanden in de vriezer.
Vet. De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen.
Ontdooid vlees opnieuw invriezen
Als je je vlees twee keer invriest, moet je het ook twee keer laten ontdooien. En daardoor neemt het aantal bacteriën sterk toe. De kwaliteit van het vlees vermindert dan ook en de kans op een voedselvergiftiging stijgt.
Verstandig invriezen
In de diepvriezer ( -18º tot -20ºC) kunt U zelf ingevroren vlees en vleeswaren, gemiddeld 1 tot 6 maanden gemakkelijk bewaren. Daarna loopt de kwaliteit terug. Omdat vet ranzig kan worden, zijn de vette soorten vlees minder lang te bewaren.
Het Voedingscentrum raadt aan om een open verpakking vleeswaren gemiddeld 3 tot 4 dagen in de koelkast te bewaren. Als je het langer wilt bewaren, is invriezen dus een goede optie. Het is belangrijk om de vleeswaren snel in te vriezen en langzaam te laten ontdooien.
Na het ontdooien, verhit je de kip door tot in de kern. Een ontdooid stukje kip mag je niet opnieuw invriezen.
Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar. Vers vlees, ook als het is voorverpakt, moet dus altijd bewaard worden in de koelkast en moet zo kort mogelijk buiten de koeling liggen. Gebruik een koelbox of koeltas als je inkopen doet op warme en/of zonnige dagen.
De geur ontdek je pas als het product is ontdooid. Vooral vlees en vis kunnen flink ruiken. Is dat een andere geur dan normaal, neem dan geen risico. Van bedorven vlees en vis kun je goed ziek worden.
Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als je het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Alleen een andijviestamppot of spinazie-stamppot kun je beter niet invriezen. Deze groente bevat veel water en wordt dan snotterig. Maar alle andere soorten stamppot kun je invriezen in een afgesloten bakje, nadat je de stamppot goed hebt laten afkoelen.
Gelukkig is iedere stamppot prima te bewaren. Het is belangrijk dat de stamppot eerst goed afkoelt.Verdeel de kliekjes daarna over luchtdichte bakjes. Eenpersoonsporties zijn op een later moment prettiger voor het opwarmen.
Stoofvlees is de algemene benaming voor vlees wat lang moet sudderen of stoven. Dat kan voor allerlei gerechten gebruikt worden, o.a. voor hachee. Hachee is wel stoofvlees, maar niet alle stoofvlees(gerechten) zijn hachee. Het verschil tussen stoofvlees en hachee zit hem ook in de plaats waar je het eet.
Hacheevlees wordt ook wel stoofvlees of suddervlees genoemd. De naam hachee komt van het Franse woord 'hacher'. Dit betekent hakken. Al in de 17e eeuw aten mensen vaak stoofpotjes met vlees, vis en gevogelte.
Een scheutje wijn, azijn, citroensap of ieder ander zuur (tomaat, tomatenpuree of zelfs rinse appelstroop) zorgt ervoor dat het bindweefsel in stoofvlees malser en zachter wordt. Daarom is het draadjesvlees van jouw oma zo lekker en zo zacht!