Gerommel en geborrel in je buik
Het is soms wat gênant, maar het is doodnormaal. Je dunne darm is bezig met de grote schoonmaak. Tussen de maaltijden in trekken de darmen zich een aantal keer krachtig samen om achtergebleven etensresten op te ruimen. Ook gassen worden daarbij verplaatst en dat hoor je.
Kies dan vooral voor eiwit- en vetrijke producten. Simpele koolhydraten passeren snel de maag. Het levert vaak veel calorieën maar zorgt snel weer voor een knorrend geluid.
Rommelende darmen, wat is dat
Heeft u wel eens last van rommelende darmen? Dan kan dit erg vervelend aanvoelen. Zeker wanneer u dagelijks druk bent en er veel op uit moet, dan kunnen rommelende darmen belemmerend zijn. Eén van de oorzaken is overmatig gas in de buik.
Een knorrende maag betekent dat je een lege darm hebt
Als je dat uitspreekt hoor je hoe ze het gromgeluid vonden klinken. Wij noemen het een knorrende maag, maar dat gerommel komt helemaal niet uit je maag. Het geknor ontstaat in je darmen door het verplaatsen van vloeistof en gassen.
Veel mensen ervaren wel eens last van hun darmen, vaak is het onschuldig, maar in sommige gevallen is het verstandig om een arts te zien. Indien de klachten langer dan 3 weken aanhouden, adviseren wij u een arts te raadplegen. Uw arts kan dan samen met u uw klachten nagaan en zo nodig vervolgonderzoek aanvragen.
Spijsverteringsklachten kunnen optreden bij een infectie met het coronavirus. De meest voorkomende spijsverteringsklachten zijn diarree, misselijkheid, overgeven en verminderde eetlust.
"Wat je wel hoort is de lucht die in je darmen zit. En dus de vloeistoffen die er doorheen gaan. Als je spijsvertering niet helemaal lekker loopt, onstaat er vaak meer lucht in je darmen en dat kan je wel horen als een soort interne scheet."
Voeding en intolerantie
Gluten, lactose of andere voedingstoffen kunnen namelijk voor darmklachten zorgen. Zie je een patroon van terugkerende klachten? Probeer dan je voedingspatroon bij te houden of laat je testen bij de dokter. Je voedingspatroon kan ook een negatief effect hebben op je darmflora.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Verstopping eventueel afgewisseld met dunne ontlasting. Buikpijn of buikkrampen. Misselijkheid. Plakkerige stinkende ontlasting.
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
Oorzaken van hinderlijke flatulentie kunnen zijn: overmatig inslikken van lucht, gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, een onevenwichtig voedingspatroon en een overmaat aan bacteriën in de dikke darm. Winderigheid heeft zelden te maken met een medisch relevante oorzaak.
Last van de onderrug kan gerelateerd zijn aan darmklachten of pijnlijke en opgezwollen darmen. Rugpijn en stekende of zeurende pijn in de buik kunnen bijvoorbeeld te wijten zijn aan opgezette darmen en winderigheid. De buik kan door allerlei redenen ongemakkelijk aanvoelen en meteen ook rugklachten veroorzaken.
De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...
Verband stress en PDS
Dat komt doordat je hersenen en darmen met elkaar in verbinding staan. Als je stress hebt, sturen je hersenen signalen naar je darmen waardoor je er (extra) last van krijgt. De helft van de klachten bij PDS zijn te herleiden tot stress.
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.