Onder het surfboard hangt een zogenaamde hydrofoil. Die geeft stabiliteit aan de achterkant. De batterij gaat gemiddeld anderhalf tot twee uur mee, dus als je een hele middag in het water wil liggen zul je een extra accu moeten aanschaffen. Je houdt een controller in je hand waarmee je het board bedient.
Een E-foil kan je zien als een elektrische aangedreven surfboard. Door een mast en wings die aan het surfboard bevestigt zitten stijg je bij een bepaalde snelheid op uit het water. Je zweeft dus letterlijk boven het water met je surfboard!
De Fliteboard loopt op een compacte maar krachtige elektrische motor met een in Duitsland gemaakte versnellingsbak. De motor is praktisch geluidloos en heeft geen uitstoot. Met een hendel trek je de batterij uit het bord, waarna je hem kunt opladen via het stopcontact. In 2,5 uur is de batterij volledig vol.
Het Efoilen is niet moeilijk, maar vereist wel enige oefening. Je zal moeten leren je balans te jouden op het board. Met een afstandsbediening regel je de snelheid. Maar met je lichaam regel je wanneer het board uit het water komt en weer op het water, dit vereist enige oefening.
Op zoek naar een nieuwe hobby voor deze zomer? Plunder je spaarrekening dan maar, want een basis elektrisch surfboard kost je al snel zo'n € 6000. Heb je nog wel even tijd om te oefenen voordat het echt lekker weer wordt.
Let op de snelheid
Sommige e-foils halen snelheden tot wel 30 km/uur en vallen dan in de categorie 'snelle motorboot'. Dat betekent dat er veel regels gelden op de Nederlandse binnenwateren. Het kan ook zo zijn dat jouw e-foil begrensd is op 20 km/uur.
De eFoil boards zijn sinds eind vorig jaar op de markt volgens Jasper en daarmee is Kiteboardschool.nl de eerste in Nederland, in Europa zelfs, die lessen in eFoil aanbieden. De boards komen uit Puerto Rico en kosten zo'n 14.000 euro per stuk.
In feite is zo'n hydrofoil niks anders dan een ellenlange vin voor onder je plank, die ervoor zorgt dat je plank op lage snelheden uit het water omhoog wordt getild. In feite surf je volledig op je foil en sta je zo'n 70 centimeter hoger op je surfplank.
Tot en met windkracht 6 (25 knopen) is voor de meeste mensen goed te doen.
De windsurfplank gaat zweven door een vleugelconstructie, de windfoil genaamd, die onder de windsurfplank is bevestigd. De werking van de vleugelconstructie is vergelijkbaar met de vleugels van een vliegtuig. Al vanaf ca 20 km/u zorgt de opwaartse kracht van de vleugels dat de surfplank omhoog wordt getild.
De stelregel is hoe meer beginner je bent, hoe groter de frontwing (voorvleugel) van je foil moet zijn. Door zijn grootte krijg je snel de opwaartse lift die je zoekt en heb je snel resultaat. Het advies is een foil met een frontwing te kiezen van 1650 – 2500.
De belangrijkste “verkeersregels” op het water zijn: Bij het windsurfen heeft de persoon die verder aan de benedenwindse kant vaart, dus aan de lijnzijde, altijd voorrang. Daarom is de regel “luwte voor de wind” van toepassing. Als twee surfers elkaar tegenkomen, is de regel: “bakboord voor stuurboord“.
Zoals bij alle andere kite disciplines, is het vooral je ervaring die bepaalt welke maat de juiste is voor je kitefoil board. Als je op het punt staat te beginnen met kite foilen, is een groter board met meer volume een goede keuze omdat het meer drijfvermogen geeft en je meer tijd geeft om op de foil te komen.
Windsurfen is veel gemakkelijker te leren en vergt slechts enkele stevige instructies en ongeveer twee tot drie uur met vlak water en ongeveer vier tot vijf uur in de golven.
Zuid-Frankrijk is de ideale spot om te leren surfen voor beginners. De combinatie van goede golven en het mooie klimaat maakt het de ideale bestemming voor een surfvakantie voor beginners.
Waneer je met je linkerbeen achter op het board staat (bij de tail) en met je rechterbeen voor (bij de nose), sta je “goofy”. Of je regular of goofy staat, maakt voor de uitvoeren van de pop up niet uit, het gaat hierbij puur om je persoonlijke voorkeur.
Windfoilen is niet moeilijk. Een beetje windsurfer zal al vrij snel kunnen varen, hoewel je in het begin als een rodeorijder op en neer zal gaan. Om het gemakkelijker te maken adviseren wij te starten met een kortere mast tussen 50 en 75 centimeter.
Om te kunnen surfen is minimaal een windkracht 5 – 6 nodig. Voor kiten/kitesurfen is een windkracht van 2 tot 3 al voldoende. Het wordt aangeraden om te surfen/kitesurfen tot maximaal windkracht zes.
Het wereldrecord windsurfen ligt nog altijd onder de 50 knopen. Dit is ongeveer een snelheid van 91 km/h.
Als je naar de hoogste snelheden die je kunt vinden kijkt op deze sites (de hoogste gemiddelde snelheid over 2 seconden) (kiten, windsurfen) dan zie je dat kiten harder gaat.
Wat is Foil surfboard
Een foil surfboard is een surfplank met een hydrofoil (draagvleugelboot), die zich onder de plank in het water uitstrekt. Dit ontwerp zorgt ervoor dat het board boven het wateroppervlak zweeft en je met verschillende snelheden kunt surfen.