Ook bij een huwelijk op huwelijkse voorwaarden of bij een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden ben je na de scheiding wettelijk verplicht om financieel voor elkaar en de eventuele kinderen te blijven zorgen. Je krijgt dus ook in deze situatie gewoon te maken met partner- en kinderalimentatie.
In huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden maakt u afspraken over uw bezittingen en schulden. Dit doet u bij een notaris. U spreekt af wat van wie is tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap en als u ooit uit elkaar gaat.
Bij een huwelijk of partnerschap in gemeenschap van goederen is iedere partner voor de helft eigenaar van de woning. Het maakt niet uit wie de hypotheek betaalt. Het doet er ook niet toe op wiens naam het huis staat. Beide partners hebben bij een scheiding recht op de helft van de waarde van het huis.
In de rechtspraak wordt ervanuit gegaan dat vorderingen tussen echtgenoten tijdens het huwelijk niet verjaren. Na de echtscheiding kan de vordering tot verrekening wel verjaren; volgens de wet verjaart een vordering tot periodieke verrekening drie jaar na de beëindiging van het huwelijk.
Sinds 1 januari 2018 vallen niet meer alle bezittingen en schulden in de gemeenschap van goederen: Bezittingen en schulden die alleen van u waren voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap blijven alleen van u. Erfenissen of schenkingen die u voor of tijdens het huwelijk krijgt blijven van u.
Onder de fysieke inboedel vallen alle spullen in en rond het huis die van jullie samen zijn. Was je getrouwd in gemeenschap van goederen of had je een geregistreerd partnerschap? Dan is automatisch alles gezamenlijk bezit. Ga je scheiden, dan krijgen jullie allebei de helft van de waarde van de totale inboedel.
Ga je trouwen of worden jullie geregistreerd partners en maak je geen voorwaarden? Dan trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat jouw spaargeld van voor jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap gewoon jouw spaargeld blijft. En het spaargeld van je partner blijft van je partner.
Wat zijn huwelijkse voorwaarden? Als je getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden wil dit zeggen dat jullie een huwelijk hebben waarbij jullie schriftelijk afspraken hebben gemaakt over bepaalde bezittingen en schulden en de eventuele verdeling daarvan bij echtscheiding.
Je hebt, als je getrouwd bent, namelijk allebei evenveel recht op de woning. Het maakt dan niet uit of je getrouwd bent in (beperkte) gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Let op: Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven.
De koopwoning verlaten
Meestal is degene die de woning aanschaft en het contract ondertekent de eigenaar van de woning. Heeft alleen je ex het contract ondertekend? In principe ben jij dan geen eigenaar, tenzij er sprake is van huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Ziet de vertrekkende partner daar nog iets van terug? Het verlossende antwoord op die vraag: zeker wel, mits het huis op naam van jullie allebei staat.Dan hebben jullie ieder recht op een deel van de overwaarde.
De partneralimentatie bedraagt maximaal 5 jaar. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt uw ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde.
Een wettelijke actie of aanspraak kan men na een bepaald tijdsverloop niet meer instellen (zogenaamde verjaring). Tussen echtelieden bestaat geen verjaring. Daarom wordt in de akte huwelijkse voorwaarden vaak een korte vervaltermijn van een jaar overeengekomen.
Als u de huwelijkse voorwaarden wilt laten opheffen moet u naar een notaris. Als u de voorwaarden laat opheffen door een notaris moet u een kopie van de oude voorwaarden meenemen. Als u naar een andere notaris gaat moet u ze zeker meenemen. Voor wijzigingen moet u ook naar de notaris om het vast te laten leggen.
De waarde van de in uw bezit zijnde spaarrekeningen behoort tussen u beiden gedeeld te worden bij helften, als u gehuwd bent in gemeenschap van goederen. Als een van u de spaarrekening voortzet, dient deze dus de helft van de waarde uit te keren aan de ander.
Hoofdregel is dat degene die het geld stort op een bankrekening eigenaar blijft van het geld. Dit kan anders zijn als er bijvoorbeeld in een samenlevingscontract in afwijking op de hoofdregel is afgesproken dat het saldo op de en/of rekening ongeacht wie het gestort heeft aan beide partijen ieder voor de helft toekomt.
In de meeste gevallen heb je na een scheiding meer recht op toeslagen dan tijdens jullie huwelijk, geregistreerd partnerschap of tijdens het samenwonen. Omdat er een inkomen wegvalt, heb je immers minder draagkracht. Ook als jouw adres het hoofdverblijf is van de kinderen, heb je mogelijk recht op meer toeslagen.
Als je gaat scheiden hoef je je niet meer aan de wettelijke regels van het huwelijk te houden. Er is echter één uitzondering: de onderhoudsverplichting. Ook al ben je gescheiden, je blijft verplicht om financieel voor elkaar te zorgen.
Het belangrijkste verschil is dat je met huwelijkse voorwaarden je eigen regels maakt en bij gemeenschap van goederen de regels van de wet worden gevolgd. Het gaat dan vooral om de regels over wat je bij een scheiding wel en niet met elkaar deelt aan geld en andere bezittingen.
Gemeenschappelijke goederen zijn:
goederen geschonken aan beide echtgenoten of aan één van hen met het beding dat deze goederen gemeenschappelijk zullen zijn; tenslotte alle goederen waarvan niet bewezen is dat ze eigen zijn.
De kosten van huwelijkse voorwaarden lopen tussen de 623 en 2.442 euro. Als u huwelijkse voorwaarden opstelt is het daarom goed om te kijken naar de kosten die dit exact met zich meebrengt en welke werkzaamheden hiervoor uitgevoerd worden.