Hoe hoog is een bed gemiddeld? Fabrikanten hanteren gewoonlijk een standaardhoogte van 55 cm. Of dat voor u een goede bedhoogte is, hangt af van uw lichaamslengte. De beste bedhoogte is de hoogte die het comfortabelst is bij het in- en uitstappen.
De hoogte van een “normaal” bed is ongeveer 40 cm. De hoogte van een senior bed is rond de 55/65 cm.
De hoogte van een seniorenbed is tussen de 45 en 65 cm hoog. De instaphoogte is belangrijk en is bij een seniorenbed vaak iets hoger dan bij een standaard bed. Dat vergemakkelijkt het in en uit bed stappen.
Over het algemeen is een standaard verstelbare of vlakke boxspring 50 tot 60 centimeter hoog. Je bepaalt de beste hoogte voor jouw lengte door op de boxspring te gaan zitten.
Een seniorenbed is een bed dat speciaal samen te stellen is voor senioren om de best mogelijke ondersteuning te krijgen. Ook de in en uitstap hoogte van het bed is goed te bepalen door de verstelbare bodemdragers.
Een hoog laag bed is een bed dat – meestal elektrisch – in hoogte verstelbaar is, een verstelbare lattenbodem voor het hoofdeinde heeft en een geknikt voeteneinde.
Kies daarom een matras dat het lichaam ondersteunt, maar geen tegendruk geeft. Een pocketveermatras geeft voor de meeste senioren teveel tegendruk en een traagschuim matras maakt omdraaien moeilijker, omdat je 'in' het schuim zakt. Voor ouderen zijn latex en koudschuim ideaal.
Dit zijn twee stalen balken die in de breedte, aan de buitenzijden van het bed, gemonteerd worden. Voor extra stevigheid wordt er bij beide balken in het midden een poot geplaatst ter ondersteuning.
Een hoog laag boxspring is verkrijgbaar vanaf € 4.520,-.
Dit hoog-laag bed kunt u kosteloos lenen bij Medicura voor een periode van maximaal 26 weken. Het hulpmiddel wordt volledig vergoed door de basisverzekering. De declaratie regelen wij rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.
Twijfelaars zijn bedden van 120 of 140 cm breed.
Hoe lang moet mijn bed zijn? Om de juiste lengte voor jouw bed te gaan berekenen tel je best 20 cm op bij je lichaamslengte. Heb je dus een lichaamslengte van 1m80 of kleiner, dan is de standaard lengte van 200 cm goed voor jou.
De normale maten in Nederland voor een 2-persoonsbed zijn als volgt: Normaal: 160 x 200cm. Groot: 180 of 200 x 200cm. Twijfelaar: 140 x 200cm.
Velen gaan er automatisch van uit dat een boxspring beter is dan een lattenbodem. Wanneer je kiest voor een kwaliteitsvolle lattenbodem is dit echter niet het geval. Beide slaapsystemen bieden een uitstekend slaapcomfort, zowel een goede lattenbodem combinatie als een kwalitatieve boxspring zijn ergonomisch goed.
Nee, het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is dan een lattenbodem of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide type bedbodems een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
Wanneer je jouw matras op de grond gaat leggen, kan dat vocht nergens naar toe. Er is geen ventilatie, waardoor je de ideale omgeving voor schimmels en bacteriën creëert in je matras. Die schimmels en bacteriën zorgen op hun beurt dan weer voor allerlei allergieën en vieze geurtjes. Niet erg rustgevend dus.
Veel detailhandelaars en fabrikanten raden aan om matrassen om de 5 tot 10 jaar te vervangen. Buiten het feit dat een matras onderhevig is aan slijtage wordt het ook erg onhygiënisch om er nog veel langer op te slapen.
Beste uit de Test: Emma O2 (Hard)
De hardere variant is de beste uit de test. Er is ook een medium variant, maar die scoort minder goed. De Emma O2 (hard) doet het goed op bijna alle onderdelen. De kracht ligt vooral bij de ligeigenschappen, zoals drukverdeling, veerkracht en dikte.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
Wij raden zijslapers vaak een Pantera® medium of en Talalay® medium matras aan. Deze matrassen geven beide de juiste ondersteuning aan zijslapers. Daarnaast zakken de heupen en schouders goed weg in het matras. Dit zorgt ervoor dat de ruggenwervel een rechte lijn vormt.
Bij wondverzorging of andere fijn-motorische handelingen is het verstandig om het bed hoger te plaatsen. De juiste hoogte is dan dat je de taak goed kunt zien en de handelingen goed kunt uitvoeren, zonder dat je je armen overstrekt en je nek uitsteekt.
Een aangepast bed en de eventueel benodigde, aan het bed gerelateerde hulpmiddelen, krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. Ook wanneer u enkel aan het bed gerelateerde hulpmiddelen nodig hebt, wordt dit vergoed uit uw basisverzekering.