Cupido of Amor is in de Romeinse mythologie de god van de liefde. Het Griekse equivalent van Cupido is Eros.
Eros was de Griekse god van de vleselijke liefde. In het Latijn heet hij Amor (liefde) of Cupido (begeerte). Eros was het hulpje (volgens sommigen de zoon) van Aphrodite, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. Hij was degene die mensen verliefd maakte door een pijl in hun hart te schieten.
Wie was hij precies? Cupido, Amor, Eros; het zijn allemaal namen voor dezelfde god uit de mythologie: een liefdevol ventje met vleugels, en een boog met gouden pijlen. Hij was het zoontje van Aphrodite, de Griekse godin van de schoonheid, de liefde en meer van die mooie dingen.
In de Griekse mythologie is Aphrodite de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De Romeinen noemden haar Venus. In de beeldende kunst wordt ze vaak vergezeld door haar hulpje Eros, wiens liefdespijlen onweerstaanbaar zijn.
Eeuwenoud. Het verhaal van Cupido is al heel oud en gaat helemaal terug naar de tijd van de Romeinen. Cupido komt namelijk voort uit de Griekse god van de liefde, Eros. Net zoals bij veel goden veranderde de Romeinen de naam van de god naar Cupido of Amor.
In de Griekse mythologie is Eroos (Oudgrieks: Ἔρως) of Eros (gelatiniseerd) de god van de liefde en het schoonheidsverlangen, en de drijvende kracht achter aantrekking en binding, blinde passie voor iets of iemand, en voortplanting in de natuur. Zijn equivalent in de Romeinse mythologie is Cupido (ook Amor genoemd).
Poseidon is de god van de zeeën en de wateren, maar ook van de paarden en de aardbevingen. Vandaar dat er zowel aan de kust als in het binnenland heiligdommen aan hem zijn opgedragen.
Tijdens de afwezigheid van haar man, vertrok Helena op een dag met Paris, de zoon van de laatste Trojaanse koning: Priamus. Toen deze Paris de godin Aphrodite eerder tijdens de bekende twist om de appel als mooiste godin had verkozen, had zij hem als dank de mooiste vrouw ter wereld beloofd.
Cupido wordt meestal afgebeeld als een naakt, mollig jongetje met vleugeltjes en een pijl-en-boog. Hij schiet, volgens de mythe, magische pijlen in harten van mensen en goden om deze verliefd te laten worden. Zelf verloor Eros zijn hart aan de oogverblindend mooie Psyche, een koningsdochter met twee zusters.
Op de trouwerij van Peleus en Thetis gooide Eris, de godin van de ruzie en twist, een gouden appel tussen de bruiloftsgasten. Op deze appel stond de boodschap: “Voor de schoonste”.
In de psychoanalyse gebruikt Sigmund Freud het begrip eros in de betekenis van levensdrift. Eros is hiermee tegengesteld aan thanatos, ofwel doodsdrift.
Onderwereld (mythologie)
De onderwereld of het schimmenrijk is de plaats waar men volgens de Griekse mythologie naar toe ging nadat men dood ging. Hij wordt bewaakt door Cerberos, een driekoppige hond. De god van de onderwereld is Hades. Wanneer men stierf ging je, begeleid door Hermes, naar de Styx.
De godin Nikè staat in de Griekse mythologie symbool voor 'de overwinning'. Zij werd doorgaans uitgebeeld als een jonge gevleugelde vrouw. De Romeinen noemden haar Victoria.
Amor is een speels knaapje dat met pijl en boog de harten in liefde ontsteekt. Hij wordt ook afgebeeld als een jongeman, soms tezamen met zijn geliefde Psyche, met Venus of Dionysos of met een groep...
Krishna is de God van de Liefde en de Kracht. Hij is zo belangrijk omdat hij de mensen leert hoe je een goed leven leidt.
Godin Bastet
De figuur in het midden is de kattengodin Bastet. Haar cultus werd vooral populair toen de deltastad Boebastis in de Derde Tussenperiode (1076-723 v. Chr.) tijdelijk de politieke hoofdstad van heel Egypte werd.
Helena werd gedwongen te trouwen met Menelaüs, die altijd zijn broer Agamemnon volgde en steunde in alles. Bij Menelaüs kreeg ze een dochter, Hermione.
Zij rees uit de baren van de zee op als de schoonste van alle vrouwen, blank als het schuim, waaruit ze geboren werd, en beminnelijkheid en lieftalligheid lagen op haar glimlachend gelaat en over haar gehele wezen. Zo kreeg ze de naam Aphrodite, “de uit schuim geborene”, of Anadyomene, “de opduikende”.
De oude Grieken hadden de aarde eveneens aan een godheid opgedragen: de godin Taia (Gaia). Zo bezien zijn Gaia (Terra/ Tellus) en Venus dan de enige "vrouwen" te midden van de zeven "mannen" in ons Zonnestelsel. In de mythologie werd Gaia geboren uit Chaos. Zij was zowel de moeder als de vrouw van Uranus.
De god staat bekend om zijn stugge karakter en om de drietand (trident) die hij altijd in zijn hand heeft. Deze drietand krijgt hij van de cyclopen (éénogige reuzen). Het Romeinse equivalent van de godheid is Neptunus. Een afbeelding van Poseidon met drietand op een Korinthische plaque (550–525 v.
In de Griekse en Romeinse mythologie is Triton de zoon van Poseidon en Amphitrite. Hij reed samen met zeemonsters en nimfen over het water. Zij vormden het gevolg van Poseidon, de grote heerser over de zee. Triton blies op een schelp om de golven tot bedaren te brengen.