De pannenkoek klinkt als typisch Hollands, maar dat is het niet! Historici denken dat er in de steentijd al pannenkoken waren. De basis ingrediënten - meel, eieren en water - waren toen namelijk al voor handen. De eerste verhalen over de pannenkoeken komen uit de 12e eeuw.
De eerste vermeldingen van pannenkoeken zijn niet in Brabant maar in China en Nepal te vinden. Dit oude recept werd door kruisvaarders mee terug genomen naar Europa in de 12e eeuw. Het hoofdingrediënt was boekweit, een graansoort.
Het oudste recept voor pannenkoeken komt uit 1439
Het oudste geschreven recept voor pannenkoeken is terug te vinden in een kookboek uit 1439. Maar pannenkoeken zijn dus veel ouder. Voedselhistorici zijn het er over eens dat ze in elk geval al sinds de Romeinse tijd bestaan en waarschijnlijk al sinds de steentijd.
American pancakes komen – niet heel verrassend – uit Amerika, waar ze vooral als ontbijt worden gegeten. Superlekker natuurlijk om de dag mee te beginnen. En ook nog eens makkelijk.
De officiële regel voor de tussen-n is als volgt: Schrijf een tussen- n als het eerste deel van het woord ( pan) alleen een meervoud op -en heeft (pannen) en niet (ook) op –es (pannes is fout). Dus: pannenkoek.
Poffertjes worden gezien als een typisch Nederlands gerecht, maar de uiteindelijke oorsprong is niet geheel duidelijk. Een vaak geopperde mogelijkheid is dat het gerecht ontstaan is in een Nederlands klooster. Dat zou verklaren waarom poffertjes ook wel 'broedertjes' worden genoemd.
De eerste verhalen over de pannenkoeken komen uit de 12e eeuw. Kruisvaarders hebben het recept toendertijd uit China en Nepal meegenomen naar Nederland. Het hoofdingrediënt was toen boekweit. Een echt recept voor pannenkoeken is pas terug gevonden in een kookboek uit 1439.
Een favoriet van veel kleinkinderen is de pannenkoek. Deze lekkernij is niet alleen geschikt voor ontbijt, wij Nederlanders eten het ook graag als avondeten. De gewone simpele Hollandse pannenkoek kan op een gegeven moment een beetje saai worden. Gelukkig kan je ook gemakkelijk snel met pannenkoekjes variëren.
zo'n 11.000 Nederlanders Pannekoek als achternaam hebben? 1 op de 3 Nederlanders minstens 1 keer per maand pannenkoeken eet. 89% van de Nederlanders de voorkeur geeft aan een zelfgebakken pannenkoek.
Nationale Pannenkoekdag wordt elk jaar gevierd op een vrijdag in maart. Het is dé dag waarop kinderen pannenkoeken bakken voor ouderen.
poffertje: een bepaald soort kleine pannenkoek. flensje: een dunne pannenkoek.
De crêpe … het is dé specialiteit van Bretagne. Een heerlijke traktatie die zowel zoet als hartig niet te versmaden is. Uit het vuistje of in een van de vele crêperies die Bretagne rijk is.
De correcte spelling is pannenkoek, met tussen-n.
Aardappelpannenkoekjes worden in grote delen van Oost- en Centraal-Europa gegeten. In Duitsland heeft het gerecht diverse namen, waaronder Reibekuchen (in het westen) en Kartoffelpuffer (in het noorden). Reibekuchen worden hier traditioneel op kerstmarkten gegeten, vaak in combinatie met appelmoes.
En hoewel iedereen er vanuit gaat dan de oud Hollandse poffertjes uit Holland komen ligt hun oorsprong echter in Frankrijk. Aan het einde van de 18de eeuw werden ze gemaakt in een klooster waar ook Hosties voor de kerk werden gemaakt.
Ingrediënten: TARWEBLOEM, boekweitmeel, ROGGEMEEL, rijsmiddelen (E341, E501), zout, TARWEVEZELS. Kan EI en MELK bevatten.
Het basismateriaal is een vorm van pannenkoekenbeslag, al dan niet met een toevoeging van boekweitmeel. In het poffertjesbeslag gaat gist, en dat is het verschil met een pannenkoek.
Poffertjes zijn in eerste instantie ontwikkeld door Franse kloosterbroeders tijdens de Franse Revolutie. Napoleon legde beslag op bijna al het meel om zijn leger te voeden, waardoor er een tekort ontstond om hosties voor de kerk te maken.
Als het linkerdeel* van de samenstelling een zelfstandig naamwoord is dat niet eindigt op een toonloze /ə/, schrijven we de tussenklank /ə(n)/ doorgaans als -en. Het hok van een hond is een hondenhok.
Officieel: pannenkoek
Het is volgens deze regel pannenkoek (pan heeft alleen het meervoud pannen) naast bijvoorbeeld tamarindekoekje en groentetaart (tamarinde en groente hebben (ook) een meervoud op -es). Er zijn uitzonderingen op deze hoofdregel, maar pannenkoek valt daar niet onder.
Havermout pannenkoeken bevatten koolhydraten, eiwitten en zijn ideaal als brandstof voor het hardlopen. Vind hier het makkelijkste recept voor gezonde pannenkoeken én lees waarom pannenkoeken zo goed zijn om te eten voor het hardlopen.