Het normale weerbericht is niet altijd bruikbaar om te bepalen of het zinvol is om je was buiten te hangen. Als het niet regent, maar wel windstil is, bewolkt en heiig dan is het geen wasweer.Als de lucht heel droog is en het waait flink, dan is het geen probleem, want dan droogt de was toch wel.
De was buiten drogen als het koud is, kan zeker. Al is het wel handig om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Vooral wanneer er een zachte wind staat, droogt je was prima, al kan het wel iets langer duren dan in de zomer.
Bij welke luchtvochtigheid droogt de was buiten het best? Hoe lager de luchtvochtigheid hoe beter de was buiten droogt. Dus als het buiten een luchtvochtigheid is van bijvoorbeeld 20 of 30 dan zal je was buiten snel drogen!
Het klopt inderdaad dat je was in de winter buiten laten drogen wat langer duurt, maar het is absoluut niet onmogelijk. Het beste is een zonnige dag zonder al te hoge luchtvochtigheid. Ook een windje is mooi meegenomen. Je programmeert je wasmachine best zodat je was 's ochtends al klaar is.
Veel mensen gaan er vanuit dat de was in de vrieskou al helemaal onbegonnen werk is. Maar het tegenovergestelde is waar. Je was buiten drogen wanneer het vriest werkt juist super goed. Dit komt door het scheikundige proces van sublimatie.
Op sommige plekken in het land is het een schande om op zondag de was buiten te hangen. Daar word je er op 'aangekeken' als je je was op zondag buiten te drogen hangt. Als je last hebt van pollen kan dat een reden zijn om de was niet buiten te drogen. Want pollen kunnen in je schone was dringen.
Houd je ruimte 'warm' tijdens de het drogen van de was. Dat betekent niet dat je de verwarming direct vol open moet draaien, maar wel dat het raam beter dicht kan blijven. Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten.
Bespaar tijd. In de zomer droogt je was vaak sneller wanneer het buiten hangt dan in de wasdroger. Zo duurt het drogen van je was in de wasdroger al snel anderhalf tot 2 uur, waar het in de zomer buiten in 45 minuten helemaal droog kan zijn.
Handdoeken die je zonder wasverzachter wast en aan de lucht laat drogen, worden vaak hard. Dit tot grote ergernis van velen. Onderzoekers hebben nu eindelijk een verklaring voor dit vervelende verschijnsel: er wordt een dun laagje water door het oppervlak van de handdoek opgenomen.
Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Temperatuur: Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller je wasje zal drogen. Tijd: In het najaar zal het langer duren voordat het vocht uit je kleding verdwijnt. Luchtvochtigheid: Een lagere luchtvochtigheid zorgt ervoor dat vocht makkelijker kan worden afgegeven aan de omgeving. Dit zorgt voor een sneller droogproces.
De zon droogt je wasgoed extra snel, maar het kan er wel voor zorgen dat je wasgoed sneller lelijk wordt. De zon kan je kleding verkleuren en het maakt de vezels zwakker. Hang je was zo glad mogelijk op om kreukels te verminderen.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Wasgoed buiten laten drogen
Het is heerlijk om de was lekker buiten te drogen. Maar voor hooikoorts patiënten is het een bron van pollen, die voor veel narigheid zorgen. De pollen nestelen zich namelijk in je kleding. Droog je was daarom bij voorkeur binnen.
Een droogmolen is de uitkomst! Een opklapbare droogmolen van aluminium is licht en je kunt het makkelijk in de schuur, garage of bijkeuken bewaren. Om het te gebruiken, klap je het uit en plaats je het in de grond. De molen kan draaien, dus je kunt op één plek blijven staan, wanneer je de was ophangt.
Een harmonica wasrek of uittrekbaar wasdroogrek aan de muur
Door de waslijn aan de muur te hangen i.p.v. op de grond te zetten neemt deze automatisch al minder ruimte in beslag. Op deze uitschuifbare wasdroogrekken heb je vaak meer ruimte voor je was dan op kleinere, uitklapbare wasrekken.
Als het 's avonds afkoelt wil die warme lucht het vocht ergens aan kwijt. Daardoor ontstaat vaak condens op tuinstoelen en gras, maar jouw was zal dat vocht ook heel goed gaan absorberen. Hang je het druipnat op, dan zal het de volgende ochtend een stuk droger zijn dan toen je het ophing.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Hang je handdoeken buiten aan de waslijn, zodat ze kunnen drogen in de buitenlucht. Zorg dat ze niet compleet windstil hangen, want hierin ligt de truc: een doek die wapperend in de wind droogt, wordt zachter dan een doek die stil aan het wasrek hangt.
Zelfs wanneer je de was op het balkon ophangt, beweeg je meer dan wanneer je de was enkel in een wasmachine stopt. Daarnaast zorgt de frisse lucht buiten ervoor dat je meer zuurstof inademt. Ook dit is erg goed voor jouw gezondheid. Je beweegt nog meer wanneer je vergeet om buienradar in de gaten te houden.
Laat je kleding niet drogen in de woon- of slaapkamer
Zet je droogrek dus neer op een plek waar je weinig tijd doorbrengt, zoals de badkamer, keuken, gang, eetkamer of logeerkamer. Een droogrek dat aan de muur gemonteerd kan worden is een goede oplossing als je ruimte over hebt in de badkamer.
Zolang de luchtvochtigheid niet te hoog is, zal de was op het wasrek ook wel drogen. De beste manier is om de snelst drogende spullen in het midden te hangen en moeilijk drogende spullen aan de uiteinden.
En vooral de pluisfilter en de condensor. Tijdens het drogen ontstaat veel pluis, waarvan het meeste wordt opgevangen in de pluisfilter. Is deze verzadigd, dan kan de warme lucht niet meer goed uit te trommel, waardoor de vochtigheid hoog blijft en jouw kleding minder goed droogt.