Geen enkele vloeistof blijft tijdens de maaltijd lang genoeg in het glas om een hoeveelheid lood uit te lekken die de EPA-normen overschrijdt. Kristalglas in glazen en karaffen is volkomen veilig voor dagelijks gebruik en zijn niet schadelijk voor de consument.
Door de toevoeging van Lood, wordt het glas zachter en makkelijker te bewerken. Dit geeft de glasblazers meer tijd om het kristal(glas) te vormen, aangezien het snel afkoelt. Tevens is kristal ook beter te slijpen, helderder en geeft het een mooie klank als u er tegenaan tikt. Bijvoorbeeld bij het proosten.
De overeenkomsten zijn eigenlijk veel gemakkelijker te benoemen: glas en kristalglas zijn allebei doorzichtig en breekbaar. Het grootste verschil is dat Kristalglas, of kortweg kristal, glas is waar iets aan is toegevoegd om het minder breekbaar te maken. In de 17e eeuw begon men loodoxide aan het glas toe te voegen.
Kristal, kristalglas of loodkristal is materiaal dat bestaat uit glas met een percentage lood(II)oxide. Kristalglas moet niet worden verward met kristal of kristallijn, wat zou betekenen dat het een materie met een kristalstructuur was.
Een aardige test om glas van kristal te onderscheiden is luisteren naar de klank: als je er zachtjes tegenaan tikt geeft kristal een helder en zingend 'ping' geluid, waar gewoon glas niet verder komt dan een droge 'pok'.
We raden u aan uw kristal met de hand af te wassen; de hoge temperatuur in de vaatwasmachine en de bijhorende afwasmiddelen kunnen de glazen beschadigen. Als u de glazen toch in de vaatwasmachine stopt, gebruik dan een zachte cyclus en mild reinigingsmiddel!
Wat is loodkristal? Kristal is een van de meest kostbaarste materialen, net na diamanten, goud of edelstenen. Het is in wezen een glas-in-loodglas. Volgens een Europese richtlijn mag je het kristal noemen, als het glas minstens 24% lood bevat.
Kristalglas en Swarovski kristal
Kristalglas is ook een kunstmatig kristal. Het bestaat uit een mengeling van siliciumdioxide (kwartszand) en metaaloxiden, waaronder lood. Hoe hoger het gehalte aan lood in het glas, hoe meer schittering en rijkere kleuren.
Wat is kristal? Kristalglas is glas dat loodoxide of een ander metaloxide bevat. Hoe hoger het loodgehalte, hoe mooier het glas: het heeft meer schittering en meer glans. Volgens Europese normen mag een fabrikant glas loodkristal noemen als er minimaal 24 procent lood in zit.
Kristal kan niet tegen veel warmte, zelfs al is het redelijk dik. Het glas is erg zacht en raakt gemakkelijk beschadigd en daarvoor is het eigenlijk te duur.;) Het meeste glas wordt na verloop van tijd witter en doffer na de vaatwasser. Na het afwassen produceert de machine namelijk hete stoom.
Glaskunst. Vazen en glasobjecten van waarde zijn vaak te herkennen aan een zeer goede afwerking bijvoorbeeld een afgeslepen onderkant eventueel voorzien van een signatuur. Een glazen vaas of object van 60 jaar oud kan eruit zien alsof deze gisteren is gefabriceerd.
De steen werkt zuiverend, revitaliserend, verkoelend (voor bijvoorbeeld brandwonden), pijnstillend, koortsverlagend, stimuleert het immuunsysteem en brengt het lichaam in balans. Ook vermindert het zwellingen, misselijkheid en diarree. De heilzame edelsteen is dan ook uitermate geschikt bij verkoudheden en griep.
Een kristal is een harde stof met regelmatige hoekige vormen. De vorm ontstaat als opgeloste deeltjes neerslaan. Kleine zoutkristallen plakken bijvoorbeeld op je huid na het zwemmen in zee. Het zout was eerst opgelost, maar werd afgezet op je huid.
De Swarovski kristallen zijn veel goedkoper als diamanten, want ze worden 100% fabrieksmatig gemaakt van water, zand en lood.
Er zijn ook zirkonia kralen, dat is wel een duidelijk duurdere kraal dan bijvoorbeeld glas of Swarovski kralen, maar dan is de reflectie natuurlijk ook superieur. Maar als steen om te zetten, is zirkonia heel gewoontjes. Ze worden ook met handenvol verwerkt in Chinese sieraden.
Op elke sculptuur staat het bedrijfslogo: oorspronkelijk was dit een edelweiss, sinds 1988 gaat het om de afbeelding van een zwaan. Het bedrijf heeft ook een eigen museum, Swarovski Kristallwelten in Wattens.
LUXION® eco-kristalglas is het “eerste” eco-kristalglas dat ultrahelder is. Dit eco glas wordt geproduceerd met elektrische ovens zonder atmosferische ontlading. De elektrische ovens worden aangedreven door elektrische energie die direct of indirect afkomstig is van hernieuwbare bronnen en pure grondstoffen.
Glas is niet uitgevonden door de mens, maar komt ook in de natuur voor. In de lava van vulkanen zit bijvoorbeeld een stof die sterk op glas lijkt: lavaglas of obsidiaan. Deze stof laat licht door, maar je kunt er niet doorheen kijken. Ook op de maan blijkt glas aanwezig te zijn.
Het verschil tussen glas en kristal is inderdaad zichtbaar voor het oog, u kan het bijvoorbeeld zien als een kristallen luchter het kleurenspectrum door de kamer laat glijden. Hoe hoger het loodgehalte, hoog groter de schittering. Een perfect geslepen vaas met een hoog loodgehalte lijkt op een geslepen diamant.
Vul uw kristallen glas met pure of in wat water verdunde witte azijn en maak komaf met kalksporen. Bij hardnekkige vlekken maakt u de glazen schoon met een oplossing van 1/2 (sla)olie en wat witte azijn. Probeer voor etiketten, sporen en vlekken huishoudalcohol. Doe de alcohol op een zachte doek en wrijf krachtig in.
Vul de karaf met een flinke scheut azijn – zeker 1/3 van de fles. Vul de rest aan met water en laat de kristallen karaf daarna minimaal een uur weken. Na een uur zal de kalkaanslag zijn losgeweekt en kun je de karaf leeggieten in de gootsteen.
Door de steen minimaal 1 nacht in het maanlicht te leggen (dit kan gewoon achter glas), wordt de natuurlijke energie van de steen weer aangevuld. Dit is een hele zachte en veilige methode om stenen op te laden. Bijzonder geschikt hiervoor is natuurlijk volle maanlicht! Ook met zonlicht kan een steen opgeladen worden.