Poepen in huis uit angst of stress. Er wordt vaak gedacht dat katten buiten de bak poepen om te markeren of uit dominantie. Dat eerste komt eigenlijk nooit voor, in elk geval niet binnenshuis. Het kan wel gebeuren dat je kat bij hevige angst in huis poept.
Wie de lichaamstaal van katten een beetje begrijpt, kan een bange kat al duidelijk herkennen: ze lopen in elkaar gedoken, vaak met een warrige, onverzorgd uitziende vacht. Vriendschappelijk contact met andere katten of nieuwe voorwerpen is er nauwelijks, de kat wekt een ongeïnteresseerde of juist wispelturige indruk.
Stress wordt veroorzaakt door bepaalde prikkels in de omgeving, waardoor een situatie voor de kat onvoorspelbaar en/of oncontroleerbaar kan worden. Stress kan bijvoorbeeld optreden als er te veel katten of andere huisgenoten in het gezin of territorium komen.
Een kat die verstopt zit, zit vaak hevig te persen en kan miauwen, blazen of schreeuwen van de pijn tijdens zijn poging om te poepen. Een verstopping is meestal kortdurend en geen reden tot ongerustheid, maar wanneer de ontlasting langere tijd uitblijft, kan deze vast komen te zitten in de dikke darm en endeldarm.
Veel katten ondervinden stress van veranderingen in huis: meubels verplaatsen, verven, verbouwen, verhuizen, een scheiding, de komst van een baby, een klein kindje dat opeens gaat lopen en achter de kat aan gaat, een nieuwe buurkat die door de tuin heen loopt etc. etc.
Rouwt mijn kat ook? Alle katten vertonen ander gedrag wanneer er een soortgenoot of mens wegvalt uit hun leven. De één toont zichtbare symptomen van rouw, terwijl de ander stilletjes haar verdriet verwerkt. Dit hangt af van de onderlinge band en hoe lang de kat met haar baasje of vriendje heeft samengewoond.
Signalen waarmee je kat laat weten dat hij niet geheel gelukkig is, kunnen zijn: Binnenshuis krabben aan deurposten, muren en meubels. Sproeien op muren en meubels. Bij jou uit de buurt blijven door zich te verstoppen in de kast of onder het bed.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Hoewel katten geen echte groepsdieren zijn, kunnen ze wel sociaal gedrag vertonen. Niet alleen naar elkaar maar ook naar mensen. Ze liggen tegen elkaar aan of tegen ons, ze wassen elkaar en laten zich aaien door ons. Een kat kan dus van gezelschap houden en je achterna lopen omdat hij graag bij je in de buurt is.
Medische problemen zijn de meest voorkomende oorzaak van onzindelijkheid. Katten zijn heel gevoelig voor blaasproblemen zoals blaasgruis en ontstekingen. Ook andere aandoeningen kunnen onzindelijkheid veroorzaken, bijvoorbeeld nierproblemen, suikerziekte, tandpijn, parasieten….
Over het algemeen houden katten niet van lawaai, zoals bijvoorbeeld van vuurwerk met Oud en Nieuw of een of ander festival in de buurt. Vaak zijn ze er zelfs doodsbang voor. Ook lawaaiierige feestjes of onweer vinden ze niks. Vaak zoeken ze een rustige, veilige plek op, zoals onder het bed of achter of in een kast.
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.
Uw kat verstopt zich onder het bed voor: veiligheid
Verstoppen onder een bed is de natuurlijke manier van uw kat om zich veiliger en buiten bereik van gevaar te voelen.
Liefdesbeetjes. Katten bijten om twee redenen. Een pijnlijke beet geven ze enkel als ze zich bedreigd voelen, maar soms delen ze ook zachte beetjes uit. Die zachte liefdesbeetjes betekenen dat ze je echt super vinden.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Katten zijn gewoon niet bang om oogcontact te maken met degenen van wie ze HOUDEN. Als je katje lekker opgerold op je schoot ligt, en je met grote ogen aanstaart, dan is dit zijn manier om te zeggen 'ik hou van jou'. We weten dat het raar klinkt, maar het is vrij letterlijk een liefdevolle blik.
Als de kat naar verhouding met lichaamsgrootte veel ontlasting heeft, kan dit wijzen op een grote onverteerbaarheid van het voer. Een andere mogelijkheid is dat uw kat te veel eten krijgt. Normale ontlasting is rond en 1,5 tot 2 cm van doorsnede. Kleur: De kleur van de kattenontlasting kan u veel vertellen.
De overeenkomsten waren het sterkst tussen extroverte vrouwen en jonge katten. Uit het onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen dol kunnen zijn op katten, maar dat uiteindelijk alleen de vrouw echt interactie heeft met het dier. Het maakt daarbij niet uit of de kat van het mannelijk of vrouwelijk geslacht is.
Katten kunnen ook langdurig de ontlasting ophouden als ze pijn hebben, dit kan het geval zijn bij oudere katten die last hebben van gewrichten en/of rug. Wanneer naar de dierenarts? Als je kat last heeft van obstipatieklachten of perst terwijl er helemaal geen ontlasting meer komt, neem dan altijd contact met ons op.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Gemiddeld heeft de mens een zichtscherpte van 20/20. De visuele scherpte van een kat fluctueert tussen 20/100 tot 20/200. Ofwel: een kat moet op ongeveer 6 meter van een object zijn om te kunnen zien wat een mens van 30 tot 40 meter afstand kan zien.
Een gelukkige kat herkennen aan gedrag
Diep en relaxt slapen. Uitgebreid in de zon slapen of rollen. Jou begroeten wanneer je thuiskomt. Zichzelf, een soortgenootje of jou regelmatig wassen, maar niet te veel; overmatig wassen kan ook wijzen op pijn.