Vergeleken met gewonen paprika heeft puntpaprika een dunnere schil waardoor hij makkelijker te verteren is. Ze zijn bijzonder geschikt als snack en een van de populairste barbecuegroentes. Door het grillen komt de karakteristieke zoete smaak nog meer naar boven.
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
Hoewel alle paprika's gezond zijn, is er wel een verschil in voedingswaarde. Een groene paprika wordt als eerste geoogst en bevat de 'minste' voedingstoffen. De rode, die als laatste aan de beurt is bij het oogsten, bevat meer vitamines en mineralen dan zijn groene, gele en oranje soortgenoten.
Een rode paprika is de meest rijpe vorm van de paprika en is dus het zoetst van het hele stel. Juist de groene paprika is het meest 'pittig', hoewel je de smaak natuurlijk niet kan vergelijken met bijvoorbeeld een rode peper.
Een ander voordeel van de puntpaprika's is dat ze haast geen zaadlijsten bevatten en als het ware 'hapklaar' zijn. Dat maakt deze paprika handig voor gebruik: versnijden in ringen en het zomerse slaatje staat weer pittig.
De vrouwelijke paprika is zoeter volgens een aantal mensen. En daardoor lekkerder om rauw te eten. De mannelijke paprika is volgens anderen meer geschikt om te koken en te bakken.
Paprika is gezond!
Ja, de paprika is absoluut een gezonde groente die dagelijks genuttigd mag en kan worden. De hoeveelheid vitamine C is hoog te noemen, waarbij de rode paprika twee keer zoveel vitamine C bevat als de groene paprika. De rode paprika is tevens zoeter.
Paprika bevat veel vezels. Dit is goed voor de darmen. Er zitten heel veel antioxidanten in paprika.
De zoete puntpaprika kun je als gezonde snack uit de losse hand eten. Je kunt er ook je salade de perfecte frisheid, meer bite en een heerlijke zoete sappige smaak mee geven. Omdat de zoete puntpaprika lekker zoet is, vinden kids 'm ook erg lekker om tussendoor als snackje te eten.
Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
PaprikaGroenten als aardappelen, aubergine, tomaten en paprika's kunnen ontstekingen verergeren. Let wel: dit geldt alleen als je er heel veel van eet. Paprika's bevatten ook nog solanine - een natuurlijke gifstof. Te veel hiervan is slecht voor het zenuwstelsel en kan leiden tot stuiptrekkingen.
Rode paprika kun je uiteraard overal in verwerken. Maar wil je echt profiteren van vooral de vitamine C, eet ze dan alleen rauw. Verhitting vermindert de vitamine C aanzienlijk en dat is echt zonde. Ook grillen en stomen vermindert dus de hoeveelheden vitamine C aanzienlijk.
Ben je gevoelig voor nachtschade, dan kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel en winderigheid na het eten van aardappels, pepers of paprika. Geldt dit voor jou, dan kun je deze groenten het beste uit je eetpatroon laten.
Ze verminderen ook het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. De vezels in rode paprika helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren, verlagen de bloeddruk en verbeteren de cholesterolwaardes. En omdat rode paprika weinig calorieën en vet bevat, is het ook een geschikt ingrediënt om obesitas te voorkomen.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
De groene smaakt dan ook bitterder dan de rode. Deze is zoeter. De zaadjes binnenin de vrucht zijn echter bij beide soorten bitter en maken het hele gerecht bitterder en dit is niet lekker! Vandaar dus dat we deze pitjes verwijderen.
De snoeptomaatjes zijn een bron van kalium. Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je spieren goed werken. Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft. Vitamine C zorgt voor een betere weerstand en het verminderen van vermoeidheid.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
Zoete smaak
Door het roosteren krijgt de paprika die typische, zoete grillsmaak. Zorg dat de pan goed heet is. Strijk de paprika in met een beetje olie en gril deze vervolgens totdat hij zacht is en een geblakerd patroon heeft. Als je een paprika wilt ontvellen, gril je hem in de oven.
Gerimpelde paprika's zijn nog prima te eten, maar wel minder vers of ouder. Het is niet belangrijk of de stengel er goed uitziet, want die eet je toch niet op. Puntpaprika's zijn eveneens goed verkrijgbaar. Het is gebruikelijk dat ze zacht aanvoelen; dat komt door het dunne vruchtvlees.
Waarom zijn paprika's zo duur? Een groene paprika is een stuk goedkoper dan de andere kleuren om de simpele reden dat deze minder rijp is. Ze worden vroeger geplukt, hebben daardoor minder tijd nodig en dat is weer goedkoper voor de telers. De licht bittere smaak van de paprika is daarmee ook meteen verklaard.