Productie. Hasj wordt gemaakt van de trichomen (harskliertjes, klierharen) die op een vrouwelijke plant in de bloei over de bloemtoppen en sommige bladeren verspreid zitten. Deze trichomen kunnen op verschillende manieren gescheiden worden van de bladeren/bloemtoppen.
Waar je moet zijn
Dit is de wietschuur van Marokko en zelfs Europa. Al maken ze er graag eerst zelf hasj van. Binnen het Rifgebergte is Ketama het centrum van de kweek en handel in hasj.
Grondstof hasjies of hasj
Hasjiesj is afkomstig van de hars van de bloemtoppen van de cannabisplant. Door samenpersen van de hars ontstaat een bruin kleverig plakje.
Marokkaanse blok-hasj is vaak hard en breekbaar en doet denken aan een chocoladereep. Marokkaanse pollen-hasj is echter zachter, net als marsepein. Hoogwaardige Marokkaanse hasj is aromatisch en boterzacht. De pittige geur en smaak die zo kenmerkend zijn voor hasj uit andere landen, blijven achterwege.
Hasj en wiet zijn allebei afkomstig van de wietplant. Wiet komt van de groenbruine toppen van de plant en voor hasj wordt de hars van de bloemtoppen gebruikt. De hars bevat THC, een van de belangrijkste werkzame stoffen in hasj en wiet.
Bijna alle hasj die in Nederlandse coffeeshops ligt, wordt geïmporteerd van buiten Europa, en dan voornamelijk uit Marokko, de grootste producent van hasj ter wereld. Terwijl het land naar buiten toe doet alsof het nadenkt over bestrijding, voert het intern vooral een gedoogbeleid, zag ik toen ik erheen reisde.
Volgens door de regering aangeleverde data produceert Marokko ruim 700 ton hasj per jaar. Het is zeer de vraag hoe betrouwbaar die cijfers zijn; alleen de Marokkaanse autoriteiten onderschepten in 2019 al 300 ton hasj, hun collega's in Spanje nog eens 350 ton.
Beldia is een authentieke Marokkaanse hasj-soort uit het Rifgebergte. Door het korte en milde effect is deze hasj geliefd bij zowel beginners als ervaren gebruikers. Als je van zoet houdt, zul je Beldia absoluut waarderen.
Marokko bevindt zich in een goede positie om de hennepteelt uit te laten groeien tot een bloeiende industrie. Het land is de grootste hasjleverancier ter wereld en heeft dus al een bewezen staat van dienst op het gebied van het produceren van grote hoeveelheden cannabis van hoge kwaliteit.
In coffeeshops in Amsterdam wordt het aangeprezen als een van de beste hasj ter wereld: Malana Cream. En het is ook een van de duurste: voor zo'n 10 gram betaal je ruim 200 euro. De drugs is allemaal afkomstig uit een klein dorpje Malana in de bergen van India.
De belangrijkste werkzame stof van zowel hasj als wiet is Tetrahydrocannabinol (THC). Hasj is over het algemeen sterker dan wiet. Dit blijkt uit het laatste onderzoek (Trimbos Instituut, 2013-2014) naar THC-concentraties in wiet en hasj van Nederlandse coffeeshops: Nederlandse wiet (nederwiet) bevat gemiddeld 14,6% THC.
De sterkste hasjiesj werd geklokt op 71,6% THC! Wij vinden het waarschijnlijk dat het hier gaat om een type hasjiesj dat door middel van ijswater is bereid; zogenaamde ice-o-lator hasj. Ook is er sinds de millenniumwisseling CBD-rijke hash te vinden die vooral populair is onder medicinale gebruikers.
Marokkaanse hasj heeft relatief veel meer CBD dan Nederlandse wiet. Een van de eigenschappen van CBD is dat deze de werking van THC dempt. Zelfs met een THC-gehalte van 40% (!) geeft bijvoorbeeld Super Maroc (hasj) een veel milder, gebalanceerd, relaxter effect dan wiet met tegen de 20% THC.
Cannabis veroorzaakt een high gevoel en vermindert daarnaast de concentratie en het korte-termijn geheugen. Dit komt doordat het een effect heeft op de hersenen. De afgelopen jaren is ontdekt dat de hersenen een cannabisachtig systeem hebben, het zogenaamde endocannabinoïde systeem.
Hasj: geperste of geknede harskorrels
Bij hasj gebruikt men de hars die op de plant zit. Die wordt verkregen door de bloemtoppen te koelen en ze daarna door een zeef te schudden. De harskorreltjes vallen dan van de bloemen door de zeef. Daarna perst of kneedt men deze korreltjes samen tot plakken of blokjes hasj.
De prijs voor een gram wiet of hasj ligt vaak tussen de 5 en 15 euro.
Ice-O-Lator Hasj
Ice-O-Lator of ice hash is een sterke soort hasj die tot 80% THC kan bevatten, maar dat vereist wel dat je secuur te werk gaat. Als je het aan professionals zoals de mensen bij Amsterdam Genetics over laat, kun je enkele waanzinnige blokjes hasj bestellen.
2. OG Kush. OG Kush is ook al zo'n uitmuntende soort als je graag hasj maakt. Ze biedt een krachtige high, rijke smaken en een flinke opbrengst.
Op lijst II staan de softdrugs. De risico's van deze drugs zijn minder groot dan bij de harddrugs op lijst I. Voorbeelden zijn cannabisproducten (hasj en wiet) en slaapmiddelen. Ook kalmeringsmiddelen als Valium en Seresta staan op deze lijst.
Hoogwaardige hasj ruikt sterk en aromatisch. Hasj van slechte kwaliteit heeft soms een opvallend schimmelig of muf aroma. Als hasj ruikt naar plastic, moet je het ook vermijden. Dit is een duidelijk teken van besmetting of mogelijk schadelijke additieven.
Op die manier ervaar je wel de voordelen, maar geen high gevoel. De normale dosis THC die je ervoor moet gebruiken, ligt rond de 2-3mg. Dus in plaats van het roken van een hele joint of de volledige inhoud van een pijp neem je slechts een paar trekjes. Sommige mensen microdoseren gedurende de hele dag op die manier.
Je kunt hasj en wiet roken, eten en drinken. De risico´s hangen samen met de manier van gebruiken.
Bij het beschouwen van de moderne geschiedenis van hasj moet je het wel over Marokko hebben. Hasj is al sinds de 14de en 15de eeuw bekend in Marokko en werd door de inwoners van het Rif-gebergte overgenomen.
Assie is straattaal die je tegenwoordig overal terug ziet komen. Met name de raps van tegenwoordig staan vol met 'assie'. De betekenis van assie is zo simpel als “drugs”. Als iemand het dus hierover heeft, dan praat hij/zij over drugs.
De smaak van hasj is meestal complex, rijk en pittig. Weet wel dat de smaken van hasj en wiet variëren, afhankelijk van de gebruikte soort. De smaak van hasj heeft ook veel te maken met de productiemethode.