“Een luipaard kan supergoed zwemmen. Hij eet soms zelfs vis of krab!”
De jachtluipaard (Acinonyx jubatus jubatus) wordt ook wel cheeta genoemd en is het snelste landzoogdier ter wereld. Hij haalt met gemak een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur!
Soms zal de cheeta in een boom klimmen, samen met zijn prooi, wat betekent dat hij soms een enorm gewicht de boom in moet slepen, maar meestal sleept hij zijn prooi naar een schuilplaats als dicht struikgewas. Op deze manier kan hij veilig eten.
Daarnaast jagen ze ook op hazen en vogels. Vijanden Jachtluipaarden zijn roofdieren, maar moeten zelf soms ook oppassen. Leeuwen en hyena's willen nog wel eens een cheeta wegjagen om zijn prooi af te pakken om op te eten. Daarom proberen ze zo snel mogelijk hun prooi op te eten.
1. Jachtluipaard (Cheeta) – 104.4 km/uur. Het snelste landdier is het jachtluipaard, ook wel bekend als de Cheeta.
Jachtluipaard
Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is met 105 km/u met afstand het snelste landdier op aarde. Hij gebruikt zijn snelheid om onder andere gazelles te vangen. De topsnelheid van deze grote katachtige houdt hij maar 60 seconde achter elkaar vol.
Volgens de studie zijn er wereldwijd nog 7.100 cheetas in het wild. Het dier heeft nog 9 procent van zijn historische verspreidingsgebied over. Cheeta's komen vooral nog voor in Oostelijk en Zuidelijk Afrika (met name Namibië en Botswana, waar relatief weinig mensen wonen).
Een luipaard is hetzelfde als een panter, alleen de naam is anders. Een jachtluipaard is een ander diersoort dan de panter. Een jachtluipaard wordt ook wel cheeta genoemd. Het jachtluipaard is slanker gebouwd en een stuk sneller dan de panter.
Hij probeert zijn prooi te tackelen! Net als bij voetbal eigenlijk. Door de achterpoten weg te slaan van zijn prooi, struikelt en valt het beest.
Ze eten vooral graag zwijnen, antilopen, herten en wilde geiten. Van zulke grote dieren kunnen ze soms wel twee weken eten! Maar ze vangen ook kleiner wild, zoals hazen, apen, jakhalzen, knaagdieren, slangen, vogels, vissen en insecten. Hinderlaag Het klimmen in een boom vindt een panter het leukst wat er is.
Vergeet het jachtluipaard of de slechtvalk, het dier dat het snelst kan bewegen is amper een vingerkootje groot: de vampiermier. Het agressieve insect kan zijn kaken dichtslaan aan een snelheid van 320 kilometer per uur.
Vaak halen mensen de luipaard en het jachtluipaard (cheeta) door elkaar, terwijl er zoveel duidelijke verschillen zijn tussen deze twee katachtigen. De luipaard is veel zwaarder en sterker dan de cheeta, die op zijn beurt weer veel atletischer gebouwd is en tevens het snelste landdier is.
Het lichaam van de cheeta is helemaal gebouwd op snelheid. Het is veerkrachting en licht, en de gewrichten zijn heel flexibel. De wervelkolom kan ver doorbuigen en zich spannen als een veer. Daarbij hoopt zich energie op, die in één keer vrijkomt als de 'veer' ontspant.
Verspreiding en leefgebied
De cheeta leeft voornamelijk in Afrika, op de savanne, de open grasvlaktes. Buiten Afrika komt de cheetah alleen nog in Iran voor maar deze Aziatische ondersoort is praktisch uitgestorven.
Ter vergelijking: luiaards leggen per dag niet meer dan 38 meter af. Hiermee zijn ze de traagste zoogdieren ter wereld. Geschat wordt dat luiaards in gevangenschap zo'n 15 tot 20 uur per dag slapen en in het wild tussen 8 en 9 uur per dag.
De Scydosella Musawasenis kever heeft een lengte van 0,325 millimeter en is bijna niet te zien. Het was al langer bekend dat deze kevers erg klein zijn, maar dit is de eerste keer dat de diertjes zijn gemeten in de natuur.
De jachtluipaard of cheeta is het snelste landdier ter wereld: op topsnelheid haalt hij meer dan 100 kilometer per uur. De snelste hond ter wereld, de hazewindhond, wordt al eeuwen gefokt op zijn snelheid. Toch haalt hij maar 60 kilometer per uur.
Een luiaard heet niet voor niets een luiaard: is heel erg lui. Hij slaapt wel zo'n 8 tot 9 uur per dag. En hij kruipt heeeel traag van tak tot tak.
Het korte antwoord is ja, vissen slapen. De manier waarop ze slapen is echter totaal anders dan bij mensen, zoogdieren en de meeste andere dieren. Tijdens het slapen komen de meeste vissen in een rusttoestand waarin ze stil blijven, een lagere stofwisseling hebben, minder ademhalen en minder hersenactiviteit hebben.
Men beweert dat je ongeveer acht spinnen per jaar wegwerkt terwijl je ligt te slapen. Volgens sommigen zou dit zelfs op kunnen lopen tot twaalf. Durf je nu niet meer te gaan slapen? Wees gerust, want volgens een onderzoek in het Scientific American magazine, eten we er geen één.