Bij een maansverduistering trekt de maan door de schaduw van de aarde. Er ontbreekt een 'hap' uit de volle maan en die wordt steeds groter totdat de maan volledig door de donkere aardschaduw is 'opgeslokt'. De maan is dan niet helemaal onzichtbaar, maar straalt nog met een donkere, oranje-rode gloed.
Hoe laat is de maansverduistering in mei 2022? De volledige fase van de totale maansverduistering begint op 16 mei, om 03:30 GMT, als de schaduw van de aarde de maan volledig bedekt Deze fase duurt 85 minuten en is daarmee de langste totale verduistering sinds 2018.
Wanneer de Maan lager aan de hemel staat, is dit filteren sterker en krijgt de Maan een meer gele kleur, door het ontbreken van blauw licht. Wanneer de Maan ondergaat is de lichtweg door de atmosfeer het langst en wordt ook het grootste deel van het gele licht weggefilterd, waardoor de Maan rood van kleur wordt.
Deze rode maan ontstaat doordat het maanlicht op dat moment door een relatief dikke laag atmosfeer moet voordat het de aarde bereikt. Dit betekent – net als bij de bloedmaan – dat het kortgolvige licht sterk wordt verstrooid, terwijl het rode licht in hogere mate doorschijnt en op de maan te zien is.
Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt. Deze fase wordt in de volksmond ook wel Bloedmaan genoemd, en duurt bij deze eclips circa 86 minuten. Doordat de verduistering erg centraal is, is dit effect bij deze eclips bijzonder sterk.
Een bloedmaan is een totale maansverduistering waarbij de aarde precies tussen de maan en de zon in komt te staan. Doordat het zonlicht indirect de maan bereikt, verlicht deze door de atmosfeer wat om de aarde heen zit, de maan op.
Zoveel dichterbij staat de maan
Om precies te zijn is de maan op woensdagavond op 363.666 kilometer afstand van de aarde. De vorige supermaan stond nog dichter bij de aarde. Op woensdag 13 juli 2022 krijgen we in Amsterdam voor de laatste keer dit jaar een…
Bloedmaan - Totale maansverduistering
Bij een volledige maansverduistering bevindt de maan zich in de kegelvormige kernschaduw van de aarde, de umbra. Hier komt geen zonlicht. Bij dit type maansverduistering ontstaat het verschijnsel 'bloedmaan'. De maan straalt zelf geen licht uit – net zo min als de aarde.
De dagen rond de 16e is het uitkijken geblazen, want er zal veel aantrekkingskracht zijn. De volle maan op zaterdag 16 april staat in Weegschaal. Hoewel het hoogtepunt 20.57 uur is, zal je dagen hierom heen ook de energieën voelen. Recht tegenover de volle maan staat de zon in Ram.
In de nacht van 14 op 15 juni 2022 kunt u die zien. Een volle maan in juni wordt ook wel aardbeienmaan genoemd. Dat heeft niets te maken met de kleur, want de maan is niet opeens veel roder dan normaal. Dat deze maan aardbeienmaan wordt genoemd, komt omdat het aardbeienseizoen in de 6e maand van het jaar begint.
In de ochtend van maandag 16 mei 2022 vindt een totale maansverduistering plaats. Hierbij beweegt de maan zich door de schaduw van de aarde. Daardoor valt er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak.
Wanneer is de superbloedmaan van 2021? Maak u op voor 26 mei. De maan zal alle fases van de verduistering doorlopen van 11.45 tot 14.52 Nederlandse tijd. De fase van de totale maansverduistering is behoorlijk kort — deze begint om 13.11 en eindigt 15 minuten later om 13.26 Nederlandse tijd.
Wat bleek: rond volle maan maakten mensen minder melatonine aan (het hormoon dat je slaperig maakt) en hadden ze dan ook vijf minuten langer nodig om in slaap te komen. Daarnaast sliepen ze minder diep en korter.
De dagen vlak voor en na de volle maan verandert de energie om ons heen. De nadelen hiervan zijn dat je als HSP wakker kan liggen, onrustig slaapt, intens droomt of zelfs slaapwandelt. De volle maan versterkt alles, het heeft effect op je emoties, gedachten en situaties.
Bloedmaan 2022 data. De eerste bloedmaan van 2022 is maandag 16 mei 2022. Dan is er een totale maansverduistering van de volle maan. De tweede bloedmaan van het jaar is dinsdag 8 november 2022.
Niet schrikken vrijdagavond. Als de volle maan rond het vallen van de avond opkomt in het zuid-oosten, is hij donkerrood in plaats van verblindend wit.
Waar kun je de bloedmaan zien? Helaas is de maansverduistering voor Nederland geen volledige maansverduistering. De volledige maansverduistering kun je zien in Noord-Amerika (behalve de noordwestelijke regio 's), heel Zuid-Amerika, Afrika en Zuidwest-Europa.
Het komt ook voor dat de maan heel snel lijkt te verdwijnen. Dan is er sprake van een maansverduistering. Een volle maan wordt ineens minder vol en het lijkt wel alsof er een hap uit genomen is. Een maansverduistering treedt op als de aarde precies tussen de zon en de maan in staat.
De effecten van de volle maan worden namelijk ook nog eens uitvergroot tijdens zo'n supermaan. Daardoor is de kans dat je slecht slaapt nóg groter dan met volle maan, ben je extra emotioneel en kun je zelfs last krijgen van griepachtige verschijnselen en hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen.
Een supermaan
De maan kwam om iets over 10 uur in de ochtend het dichtst bij de aarde. Rond 17:00 is het precies volle maan. Een uur later is de 'supersneeuwmaan' het best zichtbaar.
De Maan staat om 06:06 uur in het hoogste punt aan de hemel, op een hoogte van 60.5° boven de zuidelijke horizon. Let op: tussen ongeveer 06:41 en 20:26 uur is het licht, en tussen 07:15 en 19:52 uur staat de Zon boven de horizon.
We spreken van een blauwe maan, als het voor de dertiende keer in een jaar, dus twee keer in één maand volle maan is. Het verschijnsel dat in de volksmond 'bijzonder' wordt genoemd, komt gemiddeld eens in de 2 à 3 jaar voor.
De maan staat dan op een hoogte van ongeveer 9,5° in het zuidwesten. De totale maansverduisering wordt zichtbaar wanneer de maan zich volledig in de kernschaduw van de aarde bevindt omstreeks 5.29 uur. Deze fase vindt zeer laag bij de horizon plaats bij maansondergang.
In een gemiddeld jaar vindt circa 12,368 keer Volle Maan plaats, iets meer dan eens per maand dus. Het overschot (0,368) hoopt zich op totdat er een tweede Volle Maan in een maand voorkomt. Dit gebeurt gemiddeld eens in de ruim 1/0,368 = 2,715 jaar (2 jaar en 8,6 maanden).