Het is alleen meestal niet zo fris om een vlieg op te eten. Misschien heeft hij wel op een hondendrol gezeten. Dan zit er nog wat poep aan zijn pootjes en dat krijg je dan binnen als je hem doorslikt. Het is maar een klein beetje, dus je zult er niet gauw ziek van worden.
Een ordinaire huisvlieg kan wel 6 miljoen ziekteverwekkers bij zich dragen. Bah! Met al die bacteriën kunnen huisvliegen en bromvliegen meer dan 100 ziekten op mensen overdragen. Van relatief onschuldige infecties, tot ernstige ziektes als tuberculose, cholera en lepra en tyfus.
De eitjes van vliegen worden verteerd door het maagzuur. Het verhaal wordt anders als het om eitjes gaat van o.a. lintwormen. Deze komen wel uit in ons lichaam. Het gevaar met vliegen e.d. zit hem juist in de bacteriën die ze achterlaten, niet de eitjes.
Huisvliegen zijn in een constante cirkel van braken en poepen. Met hun braaksel voorverteren vliegen het voedsel. Het voedsel gaat erin, wordt bijna onmiddellijk verteerd, en gaat er weer uit. Een huisvlieg poept ongeveer 300 keer op een dag, ongeveer eens in de 4-5 minuten.
De vlieg maakt spectaculaire vliegmanoeuvres, past zijn snelheid in een fractie van een seconde aan, weet obstakels te ontwijken, en gaat gevaar moeiteloos uit de weg. Niet zo boeiend, zou je denken… totdat je beseft dat de vlieg dat alles doet met een minuscuul brein van slechts honderdduizend neuronen.
Eitjes. De vrouwtjesvlieg legt haar eitjes in de drol, zodat ze zeker weet dat mensen de eitjes met rust laten.
Zie je maden of larven in je eten, dan is het bedorven en geldt het advies om het weggooien. Als je een keer per ongeluk een made of vlieg binnenkrijgt, dan is dit niet schadelijk.
Vliegen zitten onder de bacteriën, omdat ze graag op uitwerpselen en andere viezigheden zitten. Ze worden daarom ook gezien als overdragers van ziektekiemen. De vliegen kunnen namelijk parasieten verspreiden, of ziekten als cholera, buikgriep en salmonella overbrengen.
Ze leggen eitjes in de lichaamsopeningen. Op deze manier komen maden in het lichaam terecht. Maar je kunt ook maden in je lichaam krijgen wanneer je gewoon in leven bent. Sommige vliegensoorten leggen hun eitjes in open wonden of zelfs op de huid.
Ga na of je het vreemd voorwerp uit de mond of keel kan verwijderen. Nadien begin je met reanimeren, door de borstkas in te drukken op de juiste manier: 30 keer indrukken, 2 keer beademen.
Vliegen kunnen de gezondheid schaden doordat ze fungeren als overbrenger van een aantal ziektekiemen naar voedsel. Bacteriën, virussen en parasitaire wormen kunnen door vliegen opgepikt worden tijdens het foerageren op afval, rottend vlees en mest en kunnen bij een volgende 'landing' worden overdragen op voedsel.
Dat komt doordat er geen rood bloed in zit. Het bloed van insecten heet hemolymfe. Het is kleurloos, of gelig of groenig. Hemolymfe doet hetzelfde als ons bloed: zuurstof en voedingsstoffen naar cellen brengen en afvalstoffen afvoeren.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
Gewervelde dieren die veel vliegen eten zijn vogels, reptielen, amfibieën en kleine zoogdieren. Ongewervelde vijanden die een breed scala aan insecten eten zijn spinnen, wespen en roofvliegen. Vooral wespen als de Duitse wesp en de hoornaar ruimen grote hoeveelheden vliegen op.
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart. Het lichaam van een insect bevat ook tracheeën: een zeer fijnvertakt stelsel van kleine buisjes met openingen aan de zijkant van het lichaam, dit is het ademhalingssysteem.
Een volwassen vlieg leeft ongeveer 2 tot 3 maanden. In de juiste omstandigheden kan een vlieg zelfs 4 maanden in leven blijven. Het grootste gevaar voor de vlieg is vaak de mens of de natuur.
Het beste is om water en sapjes te drinken. In sommige vliegtuigen worden flesjes water uitgedeeld. Advies is om deze aan te nemen. Als er drankjes worden rondgebracht, neem dan een drankje.
Hij neemt een soort hoera-houding aan waarbij hij zijn voorste poten boven zijn kop uitsteekt. Die haakt hij vast aan het plafond met de zuignapjes in zijn poten. Zodra dit gebeurt hangt de vlieg als het ware aan een schommel.
De vliegen leggen hun eitjes in de kleren en als je die ongestreken gaat dragen, loop je het risico dat de eitjes op je huid terechtkomen, waarop de maden onder de huid kruipen." "Gevaarlijk is dit niet", zegt Steven Callens. "De wondjes zijn niet echt pijnlijk, maar die maden eten wel stukjes vlees uit je lijf.
In uw darmen kunt u wormen hebben. Soms ziet u dunne, witte draadjes in uw poep, ondergoed of beddengoed. Vaak met jeuk. Dit zijn wormpjes (aarsmaden).
Hoe zien vliegeneitjes eruit? Vliegeneitjes zijn ongeveer anderhalve millimeter lang en wit tot gelig van kleur. Ze zijn langwerpig gevormd. Je treft de eitjes vaak in 'clusters' ofwel in 'groepjes' aan.
Menselijke poep is bitter, vanwege de gal. Dat wordt afgescheiden door de lever en opgeslagen in de galblaas. De korrels die overblijven in uitwerpselen hebben geen smaak. We gaan ervan uit dat de smaak van poep voornamelijk door de geur wordt bepaald.
Vliegen houden niet van de geur van kruidnagel of citroen!
Maar ondanks al dat gepoets, geboen en geschrob zijn vliegen helemaal niet schoon. Tijdens het speuren naar eten zitten ze heel vaak op afval en uitwerpselen! En daarom zitten ze ook vol met bacteriën en zijn het ziekteverspreiders. Dus lekker dan!