Alternatieven voor de sauna tijdens de zwangerschap Zorg ervoor dat het water niet te heet is en beperk je tijd in het bad tot 20 minuten om oververhitting te voorkomen. Zwangerschapsmassage: Een professionele zwangerschapsmassage kan helpen om spierspanning en stress te verminderen.
Maar hoe zit het dan met een heet bad? Geen zorgen: dat kan gewoon, volgens onderzoek uit 2019. Zit je maximaal twintig minuten in een bad van 40 °C, dan stijgt je lichaamstemperatuur niet boven de 39 °C. Vind je het toch spannend of heb je geen zin om op de tijd te letten, neem dan een minder heet bad.
FEIT. Neem tijdens het einde van de zwangerschap enkel een bad op lichaamstemperatuur (niet meer dan 37°). Warm water kan een verhoogde hartslag bij de baby veroorzaken.
Tijdens de zwangerschap is het niet verstandig om je lichaamstemperatuur te veel te laten stijgen. Daarom wordt aangeraden om niet langer dan tien minuten in een bad van meer dan 39 graden te zitten. Ga ook uit het warme water als je merkt dat je duizelig of kortademig wordt.
Het badwater mag niet te heet zijn
Bovendien, hoe warmer het water, hoe meer vocht de huid verliest. Voor een warm bad wordt een badduur van 15 tot 20 minuten aanbevolen.
Gemiddeld duurt het slechts 9 minuten om te douchen, terwijl alleen al het vol laten lopen van een bad al gauw 20 minuten in beslag neemt. Maar baden biedt wel andere praktische voordelen, zoals ontspanning, tijd om tot rust te komen en wellness.
De beste natuurlijke manier om je haar en huid gezond te houden is koud douchen. Warm water kan je huid laten uitdrogen. Wanneer je huid in aanraking komt met koud water, trekken je spieren en bloedvaten samen. Je poriën sluiten ook beter af, waardoor vuil op afstand blijft.
Het is aangetoond dat veel saunagebruik tijdens de vroege zwangerschap een verhoogd risico geeft op miskramen en afwijkingen. En bij vrouwen die tijdens de bevalling in een heet bad gaan, is er vaker zuurstoftekort bij de baby. Een stijging van de centrale lichaamstemperatuur moet je vermijden.
Warm weer en zwangerschap
In diverse studies is aangetoond dat zwangere vrouwen vooral aan het einde van de zwangerschap een hoger risico op hittestress lopen. De blootstelling aan extreem hoge temperaturen in de laatste dagen of week van de zwangerschap kan de kans op een dood- of vroeggeboorte verhogen.
Een zwangerschapsmassage, evenals bijna elke andere massage, is tijdens het eerste trimester af te raden. Het zit zo: tijdens massages worden afvalstoffen versneld afgevoerd en zo wordt uw lichaam eigenlijk 'schoongemaakt'. Deze versnelde afvoer van afvalstoffen kan schadelijk zijn voor uw baby in het eerste trimester.
Want jij bent zwanger ; ). Tip: Nu je zwanger bent, is heel warm badwater (39 graden of meer) niet aan te raden. Dit in verbad met de kans op oververhitting. Zorg dat het badwater lauwwarm van temperatuur is (onder de 39 graden) en blijf niet te lang in bad zitten.
Het water mag niet kouder zijn dan 36 graden en niet warmer dan 38 graden. Je kunt het best eerst het badje vullen met koud water en daarna warm water toevoegen. Meng het water met de hand zodat het overal dezelfde temperatuur heeft. Check altijd de temperatuur nog even met je elleboog of met een badthermometer.
Het bezoek aan de sauna tijdens de zwangerschap is genieten voor moeder en kind, mits de veiligheid en gezondheid van beiden in acht wordt genomen.
Rust is nodig om de baarmoeder zo min mogelijk te prikkelen. In de meeste gevallen mag u wel voor douche en toilet uit bed. Als in de loop van de opname blijkt dat de weeën afnemen, mag u meer bewegen.
Zwanger zwemmen versterkt de spieren. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk de spieren in je buik, rug en bekkenbodem sterk te houden. Zwemmen is hiervoor de perfecte manier. Zwanger zwemmen verbetert de bloedsomloop.
Baby's houden van rustig opbouwende klanken. Een tip: je kan denken aan een muziekdoosje, die je later weer in de kamer van je baby hangt. Het liefst een muziekdoosje gemaakt van stof, dat is fijn voor de baby na de geboorte, maar voelt ook zacht aan als je het tijdens je zwangerschap tegen je buik aan legt.
Het is misschien heel verleidelijk, maar een koude douche nemen is niet verstandig. Bij een koude douche vernauwen je bloedvaten en hierdoor kan je lichaam de warmte minder goed kwijt. Je kunt daarom beter een lauwe douche nemen.
Een paar eenvoudige tips: drink voldoende en pas op met zout eten, doe het rustig aan, houd je slaapkamer koel en zoek sowieso zoveel mogelijk verkoeling en mocht je de deur uit gaan, doe dat dan voorbereid met goede zonnebrandcrème en/of een pet/hoed.
Warmte vermindert pijn
Verder zorgt de warmte ervoor dat je hele lichaam – en dus ook stijve spieren en gewrichten – beter doorbloed raakt. Tot slot roept het een lichte koorts op, wat gunstig kan uitpakken wanneer je last hebt van laaggradige ontstekingen. Al die voordelen gelden ook voor dobberen in warme baden.
Na het bad kun je ter ondersteuning van je hart en bloedvaten een koude kniebegieting doen of een korte koude douche nemen.
Voor het naar bed gaan, is het handig om een warme douche te nemen. Dan gaan de bloedvaten in de huid openstaan en kan je je interne warmte afvoeren. Geen koude douche dus, want dan vernauwen die bloedvaten juist.
Om maar meteen to the point te komen: over het algemeen is douchen de meest milieuvriendelijke en zuinige optie. Dat zit zo: Een gemiddelde douchebeurt verbruikt ongeveer 65 liter water, terwijl een bad al snel 120 liter water verbruikt. Het verwarmen van het water kost voor een bad meer energie dan voor een douche.
Wanneer je lekker lang in bad ligt, week je dit olielaagje van je huid af en kan het water makkelijk in de hoornlaag komen. Net als bij een spons zwelt deze laag dan op. Omdat de bovenste laag op sommige plekken vast zit aan de laag daaronder kan het niet overal evenveel zwellen en ontstaan er rimpels.
1. Eén douchebeurt = één song. Stel, je wilt douchen met de helft minder water dan een bad (dus tussen de 50 en 60 liter). Dan mag je douchebeurt maar 4 à 5 minuten duren: exact de duur van een liedje.