Een gietvloer is het beste schoon te maken en te houden van alle vloeren, dit in tegenstelling tot houten vloeren. In tegenstelling tot houten vloeren heeft een gietvloer geen naden, kieren of randjes. De gietvloer bestaat namelijk uit één geheel.
Sommige vloeren zijn zeer krasgevoelig, sommige kunnen scheuren, of hebben last van (sterke) verkleuring. Sommige gietvloeren kennen die problemen minder of niet. Dat alles is afhankelijk van het kwaliteitsniveau dat je bereidt bent te kiezen.
De levensduur van een gietvloer hangt dus af van de belasting en het materiaal. Over het algemeen gaan gietvloeren meerdere jaren mee. Maar het is goed om te weten dat een gietvloer wel onderhouden moet worden. Dit komt omdat een doorsnee gietvloer uit vier tot vijf lagen is samengesteld.
De levensduur van een gietvloer
Er zijn verschillende soorten gietvloeren, maar in het algemeen geldt dat een gietvloer van Coatingvloer.nl zo'n 30 jaar meegaat. Een gietvloer gaat zo lang mee omdat de gietvloer uit verschillende lagen bestaat. Dit maakt de vloer erg sterk en weerbaar.
Een gietvloer moet in principe 3 tot 5 dagen drogen. Maar omdat er ook voorbehandeltijd bijkomt en de vloer ook nog laag voor laag met de hand moet worden aangebracht, duurt het hele proces ongeveer anderhalve week voordat u weer gebruik kan maken van de ruimte.
Een epoxy gietvloer is harder en sterker dan een PU gietvloer. Polyurethaan biedt qua eigenschappen meer comfort en is daarom ook geschikt voor toepassing in huizen. De epoxyvloer is door de typische kenmerken weer meer geschikt voor toepassing in industriële ruimtes.
Een gietvloer valt in de categorie 'harde bedekkingen'. Dat wil zeggen dat de vloer harder is dan bijvoorbeeld tapijt of zeil. Toch is een gietvloer ook weer niet zo hard als bijvoorbeeld steen. De gietvloer voelt juist zacht, aangenaam en licht flexibel aan.
Gietvloeren zijn niet krasvast
De gietvloeren voor in woningen zijn licht flexibel en voelen daardoor comfortabel aan. Maar deze vloeren kunnen wel degelijk krassen krijgen als deze niet goed genoeg beschermd worden, net zoals dat het geval is bij een houten vloer of een vloer van linoleum.
De prijs van een vloer
De prijs die je betaalt wordt bepaald door de kwaliteit van de vloer en door de print van het pvc. Een goede pvc vloer is dus nog altijd een stuk goedkoper dan een gietvloer. Een gietvloer begint namelijk bij ongeveer 35 euro per vierkante meter.
Populaire betonlook kleuren zijn Dark Grey, Fossiel en Krijt. Ook bij een betonlook effect heeft u vooral de keuze uit grijstinten, zandkleuren en groene tinten. Groen is een originele gietvloer kleur. De tinten groen die we bieden liggen dicht bij grijs, waardoor de kleur rustig en tijdloos is.
Bij krassen of beschadigingen over een groter oppervlak, is het aan te raden om de volledige toplaag te vervangen. Dit gebeurt door de vloer te polijsten en te voorzien van een nieuwe topcoat. In uitzonderlijke gevallen kan na het polijsten blijken dat de beschadigingen ook in de onderlaag zijn doorgedrongen.
De beste manier om deze vloer te onderhouden is te stofzuigen met een zachte borstel. Wij adviseren tevens eenmaal per week moppen met water en een reinigingsmiddel dat niet al te chloorhoudend is. Droge reiniging van de gietvloer kan het best worden gedaan met een microvezeldoek.
Het mag duidelijk zijn dat een gietvloer zeker isolerende eigenschappen heeft. Daarnaast gaat een gietvloer door de slijtvaste eigenschappen een lange tijd mee. Goed voor je portemonnee dus! Let er wel altijd goed op welke soort je kiest als je ook van plan bent om gebruik te maken van een vloerverwarming.
Een polyurethaan gietvloer is ideaal voor vloerverwarming. De PU gietvloer is namelijk zeer elastisch en kan hierdoor het uitzetten dat gebeurt tijdens de verwarming goed opvangen. Daarnaast is dit type gietvloer slechts enkele millimeters dik, dit zorgt ervoor dat de ondergrond snel verwarmd is.
Een cementgebonden gietvloer kan in een dikte van 2 tot 20 mm aangebracht worden en wordt daarom vaak toegepast bij vloeren die gerenoveerd of geëgaliseerd moeten worden. Een cementvloer behoort tot de categorie gietvloer maar moet, in tegenstelling tot een vloer uit kunsthars, nog afgewerkt worden.
Vloerverwarming bij een gietvloer over tegels
De vloerverwarming werkt goed in combinatie met de gietvloer. Wanneer u vloerverwarming wilt aanleggen, zullen de tegels er wel uit moeten.
Beton is een perfecte ondervloer om een gietvloer op te leggen. Voordat de gietvloer op beton gelegd wordt, dient de betonnen ondervloer wel opgeschuurd te worden. Hierdoor ontstaat er een iets ruwer oppervlak dat een perfecte hechting biedt voor de gietvloer.
Duurzaamheid en gemakkelijk in onderhoud is hier aan te raden. Kies een vloer die je gemakkelijk schoon kunt maken en waar je niet veel vuil op ziet. Vinyl, laminaat of linoleum is geschikt voor de kleinere budgetten, hout van hoge kwaliteit of tegels voor de wat hogere budgetten. Deze wordt dagelijks gebruikt.
Egaline wordt na het aanbrengen heel hard en hecht zich vast aan de ondergrond. Het laagje egaline maakt de ondergrond op die manier heel vlak en glad, zodat deze daarna afgewerkt kan worden met een nieuwe vloerbedekking zoals tegels, pvc, laminaat of parket. Toch is egaline als afwerkvloer ook heel geschikt.
Een gietvloer is traditioneel opgebouwd uit meerdere lagen. Hoeveel lagen, hangt af van de gietvloer die je kiest. Vuistregel is dat hoe meer lagen er moeten worden gelegd, hoe langer het zal duren voordat je gebruik kunt maken van de vloer. Dit komt doordat na elke laag er een droogtijd in acht moet worden genomen.
Het zandcement moet een aantal weken drogen, afhankelijk van de dikte van de dekvloer. Bij een dikte van 4 cm, geldt een droogtijd van ongeveer 4 weken, bij een dikte van 5 cm, ongeveer 5 weken, etc. De dekvloer moet drogen bij een omgevingstemperatuur van 15 graden.
Uitharding en droogtijd van de epoxy vloercoating
Na achttien uur uitharden, kan er al voorzichtig over de vloer gelopen worden, maar de epoxy vloercoating heeft minimaal 36 uur nodig om echt volledig uit te harden. Epoxy is na droging niet meer elastisch.