Over het algemeen zijn er een aantal tijdstippen waarop het verkeer vaak rustiger is dan andere tijden, zoals: 's Ochtends voor de spits, tussen ongeveer 06:00 en 08:00 uur. 's Middags tijdens de lunch, tussen ongeveer 12:00 en 14:00 uur. 's Avonds na de spits, tussen ongeveer 18:00 en 20:00 uur.
Het drukste deel van de ochtendspits wordt ook wel hyperspits genoemd. Grofweg tussen 7:30 en 8:30 uur.
Filerijden in de ochtend voorkomen
Als je filerijden wil voorkomen én de luxe hebt om nog een dag thuis te werken, zouden wij zeggen: kies de dinsdag of vrijdag. Dinsdag is de drukste dag om onderweg te zijn. Helemaal in de ochtenden. Op vrijdag is naar kantoor gaan vaak nog goed te doen.
Reis buiten de spits
Vermijd de ochtendspits tussen 7:00 en 9:30 uur en ook de avondspits tussen 16:30 en 19:00 uur. Buiten die tijden is de weg voor jou. En het voordeel: als je extra vroeg vertrekt, heb je aan het eind van de middag tijd voor iets anders, voor een wandeling of een terrasje.
Oktober en november zijn vaak zo druk omdat de dagen kort zijn en het weer vaak slecht is. Bovendien zijn in die maanden de minste mensen op vakantie en dus gebruiken veel mensen de weg om naar werk te gaan. "Ook nu blijken oktober en november weer de drukste maanden te zijn", zegt een ANWB-woordvoerder tegen NU.nl.
In de ochtend is de A12 van de Duitse grens richting Arnhem een 'feest', ter hoogte van Duiven. Hier is de filezwaarte (lengte keer duur) met maar liefst 50 procent toegenoemen ten opzichte van 2019 en daarom is dat nu de koploper als het gaat om filelocaties in de ochtendspits.
Wat zijn rustige momenten op de Nederlandse snelwegen? Over het algemeen zijn er een aantal tijdstippen waarop het verkeer vaak rustiger is dan andere tijden, zoals: 's Ochtends voor de spits, tussen ongeveer 06:00 en 08:00 uur. 's Middags tijdens de lunch, tussen ongeveer 12:00 en 14:00 uur.
Hoe hoog de piek ook is, doorgaans is 08:30 uur het moment dat er de meeste files staan tijdens de ochtendspits. In de avond is dat steevast om 17:30 uur, met uitzondering van de vrijdagavond. Die spits begint eerder en het hoogtepunt wordt meestal rond 16:00 uur bereikt.
Ook drukke avondspits verwacht
Volgens de ANWB is donderdag sowieso een drukke dag op de weg en november is traditioneel een van de drukste maanden in het jaar. "Veel mensen gaan dan naar het werk. Hun vakantiedagen zijn op of ze sparen die juist op voor de decembermaand", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
Vertrek vroeg in de middag. 's Nachts rijden en dan in de middag op je bestemming aankomen: het idee is mooi, maar in de praktijk pakt het op een Zwarte Zaterdag anders uit. Wie namelijk 's nachts vertrekt, staat in de Franse ochtendspits. Vertrek daarom rond de middag.
Genoeg ingrediënten voor een flinke ochtendspits. "Op maandag zijn veel mensen nog vrij, maar op dinsdag gaat iedereen op weg naar zijn werk", zegt Jon Bakker van de ANWB. "Dinsdagochtend heb je traditioneel de meeste kans om vast te staan." En de afgelopen tijd is het steeds vaker raak.
Vrijdagochtend is het over het algemeen rustig op de weg. Dat zal vandaag niet anders zijn. Op de meeste plekken kun je dan ook goed doorrijden. We verwachten dat het pas vanaf het middaguur drukker wordt op de weg.
De drukste snelweg in Nederland is de A4 bij Den Haag met 269.700 voertuigen per dag, dit is één van de drukste snelwegen van Europa. De rustigste snelweg in Nederland is de A7 bij de grensovergang Bad Nieuweschans met 10.600 voertuigen per dag.
De stad naast Amsterdam staat bovenaan de lijst met Nederlandse file-steden. Met een congestieniveau van 28 procent duurde het in de Bloemenstad een reis van 30 minuten gemiddeld 8 minuten langer door het aantal files. Den Haag (26 procent) en Groningen (22 procent) maken de top drie compleet.
Het record voor langste ochtendspits ooit vastgesteld was 2.287 kilometer. Die filestand werd gemeten op 22 januari 2019, toen het sneeuwde in het oosten van het land. In Brabant en Gelderland viel destijds zo'n zeven centimeter sneeuw, waardoor vertragingen tot wel twee uur ontstonden.
3. Hoe lang staan we in de file? Gemiddeld staat een Nederlander van 18 jaar en ouder zo'n 7 minuten per week in de file.
Op de website van het Verkeerscentrum(opent in nieuw venster) vindt u verkeersinformatie op kaart, in tekstvorm en via camerabeelden. U vindt er ook een overzicht van verwachte hinder door wegenwerken. Maakt u regelmatig dezelfde verplaatsing op de Vlaamse snelwegen? Dan kunt u ook verkeersinformatie op maat krijgen.
Wanneer het zwarte zaterdag is, verschilt per jaar én per wanneer de regio's in Nederland vakantie hebben. 's Zomers vallen zwarte zaterdagen meestal rond het laatste weekend van juli en eerste weekend van augustus. Niet alleen op zaterdag is de verkeersdrukte dan enorm, ook de vrijdag én zondag zijn vaak erg druk.
Maximumsnelheidsborden langs de snelweg. Links: 100 km/h, 06.00 tot 19.00 uur.Midden en rechts: 120 km/h en 130 km/h, 19.00 tot 06.00 uur.
Er zijn geen wettelijke minimumsnelheden voor voertuigen. Om op een autoweg te mogen rijden, moet een voertuig minimaal 50 km/uur kunnen rijden, voor autosnelwegen is dat 60 km/uur. Dit betreft de constructiesnelheid.
Nederland heeft na Singapore en Zwitserland de beste wegen ter wereld.
Invoegen op de snelweg
Kijk van afstand hoe druk het is. Kijk voor, binnenspiegel, voor, linker buitenspiegel en over je linker schouder. Zorg voordat je gaat invoegen dat je even hard rijdt of iets harder dan de bestuurders op de snelweg. Het liefs maximum snelheid waar het mogelijk is!
De snelweg A38 loopt van knooppunt Ridderkerk (A16/ A15) naar Ridderkerk. Met een lengte van 1,5 km is het de kortste snelweg van Nederland.