Wanneer een kunstgebit of prothese 's nachts uit is, kan men niet tandenknarsen of klemmen en komen tandvlees en kaak tot rust. Daarmee voorkomt u ook verdere slijtage aan het kaakgewricht en de prothese.
Mag ik het gebit ´s nachts inhouden? Om de kaken rust te geven, is het beter dat u het gebit 's nachts niet draagt. Vindt u het vervelend om met een lege mond te slapen, doe dan alleen het ondergebit uit. Als u het gebit niet uit wilt doen, laat het dan regelmatig nakijken door de tandarts.
Rust voor uw kaken
Alleen daarom is het al belangrijk om uw kunstgebit 's nachts uit te doen, om uw kaken de rust te geven die ze nodig hebben. Op het moment dat u uw kunstgebit uit doet, geeft u uw kaken de ruimte om van bloed en zuurstof voorzien te worden.
U trekt dan uw wonden in de mond weer open. Ook gaat uw tandvlees zwellen, zodat uw gebitsprothese niet meer goed in de mond zal passen. U mag pas na 24 uur de prothese uit uw mond doen. Afhankelijk van wat u hebt afgesproken, doet uw tandarts dit of doet u het zelf.
NEE, een kunstgebit moet droog in een afgesloten bakje worden bewaard. In het water gaan vele bacteriën en schimmels zich aan de prothese hechten.
Wanneer een kunstgebit of prothese 's nachts uit is, kan men niet tandenknarsen of klemmen en komen tandvlees en kaak tot rust. Daarmee voorkomt u ook verdere slijtage aan het kaakgewricht en de prothese.
Begin met het eten van vloeibaar voedsel zoals zachte puree, appelmoes, pudding, gekookte granen, eieren en soep. Ben voorzichtig met het gebruik van hete dranken en voedsel, zodat u niet uw mond verbrandt. In het begin kunt u moeilijker temperaturen inschatten. Dit komt door de isolerende kwaliteit van het kunstgebit.
U kunt nagenoeg weer alles met uw gebit doen zoals u dat vroeger deed met uw eigen gebit. U kunt dus weer praten, eten, bijten, lachen en zoenen. Zonder te hoeven nadenken.
Volledige protheses blijven op hun plek zitten door een dun laagje speeksel dat zich bevindt tussen het kunstgebit, uw kaak en tandvlees. Het is daarom ook erg belangrijk dat de vorm van het kunstgebit goed aansluit bij de vorm van uw kaak.
Het is bij ons in de praktijk gebruikelijk deze ruimte na 6 weken op te vullen met een tijdelijke voering ('tissueconditioner'). 6 weken daarna slinkt de kaak nog maar weinig en kan de tijdelijke voering door een blijvende voering vervangen worden ('rebasing').
Het kunsthars van de prothese neemt water op, als deze 's nachts droog ligt, kunnen er haarscheurtjes ontstaan en wordt de prothese gevoeliger voor verdere breuken en/of scheuren. Heeft u een 'oude' reserve prothese, dan dient deze droog bewaard te worden.
Het krijt wat in tandpasta zit, bedoelt om eigen tanden en kiezen schoon te 'schuren', zorgen voor krasjes in het kunststof van het kunstgebit. En uiteraard (het klinkt vreemd maar in de praktijk gebeurt het echt!) mag het kunstgebit niét in de afwasmachine, in een bakje met puur chloor of in een pannetje kokend water!
Een klikgebit biedt de ideale oplossing wanneer u niet in aanmerking komt voor een regulier kunstgebit, of als u niet (langer) de wens heeft een regulier kunstgebit te dragen. Sommige mensen vinden een kunstgebit niet comfortabel of ervaren het als pijnlijk. Een klikgebit biedt in deze gevallen de uitkomst.
Reinigen kunstgebit
Maak het kunstgebit twee keer per dag schoon met water, zeep en protheseborstel. Tip: leg bij het reinigen een doekje of een laag water in de wastafel om stukvallen van de prothese te voorkomen. Spoel de prothese en de borstel goed af.
De nadelen zijn: • Het gebit zit los in je mond, waardoor het kan schuiven tijdens het eten en praten. Iets afbijten met de voortanden gaat vaak moeilijker of helemaal niet. Door het schuiven van het kunstgebit kunnen er drukplekjes in je mond ontstaan. Je kaken worden kleiner wanneer je langer een kunstgebit draagt..
Vroeger liepen de mensen voor ze een kunstgebit kregen meestal 3 maanden zonder tanden. Dit kan tegenwoordig nog steeds, echter maatschappelijk is dit vaak niet mogelijk. Tegenwoordig wordt het gebit onmiddellijk, na het trekken van de laatste tanden en kiezen, in de mond geplaatst.
Tips voor het eten met een kunstgebit
Begin met kleine hoeveelheden eten dat in kleine stukjes is gesneden. Kauw de eerste helft van het eten linksachter in je mond en de andere helft rechtsachter. Zo wordt de druk over je kunstgebit verdeeld. Begin met zacht eten.
Om de functionaliteit van het klikgebit te behouden is het noodzakelijk dat het gebit 's nachts ook daadwerkelijk wordt uitgenomen. De gebitsprothese en de implantaten kunnen zo voor het slapen gaan en opstaan ook goed schoon gehouden worden.
Problemen met een kunstgebit of gebitsprothese kunnen bestaan uit het loszitten van het gebit, pijn en beperkingen bij het eten, maar bijvoorbeeld ook kokhalsneigingen. De invloed van gebitsprothese problemen op het dagelijks functioneren kan groot zijn.
Neem de eerste dagen zacht voedsel zoals puree, gehakt en zacht fruit. Probeer enkele dagen daarna een stukje vis en een aardappel. Weer wat later kun je steviger voedsel eten zoals vlees of een appel. Stukken afbijten doe je beter niet met een kunstgebit.
Is de behandeling pijnlijk? Met een plaatselijke verdoving is de behandeling zelden pijnlijk, maar na een operatieve ingreep is er altijd een zekere mate van napijn en/of zwelling.
Dit voelt voor iedereen anders - sommige mensen kunnen ongemak ervaren; sommige gebitsprotheses passen meteen perfect, andere niet. Wat er ook gebeurt, u zult zich ervan bewust zijn totdat u gewoon raakt aan het gevoel iets in uw mond te hebben.
Neem de eerste dagen zacht voedsel, zoals puree, gehakt en zacht fruit. Probeer enkele dagen daarna een stukje vis en een aardappel. Weer later kunt u voedsel eten zoals vlees of een appel. Stukken afbijten kunt u met een kunstgebit beter niet doen.
Hoe snel geneest de wond na het trekken van een tand of kies? Het duurt een dag of tien voordat de wond helemaal dicht is. Als het bloed in de wond goed kan stollen, geneest de wond het beste.
Afhankelijk van de behandelaar bent u het noodgebit een dagdeel tot een dag kwijt. De tanden in het kunstgebit blijven wel hetzelfde, daar gebeurt niets mee.