Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
Sommige planten herstellen snel als je water geeft, maar vaak worden de gele bladeren niet meer mooi groen. Heb wel een klein beetje geduld met gele bladeren. Sommige planten reageren langzamer op veranderingen. Het kan dus zo zijn dat de plant na enkele weken het gele blad wel herstelt.
Te veel water
Te zien aan: de bladeren zien en verwelkt en geel uit. Oplossing: als het water niet goed genoeg wordt opgenomen en/of afgevoerd, 'verdrinken' de wortelen van de plant. Voeg aarde toe aan de aarde, of zorg voor een waterdoorlatende pot met een schotel eronder.
Te weinig water
Vaak is te veel water schadelijker voor je kamerplant dan te weinig. Maar vaak laat 'ie het wel merken wanneer hij te weinig water krijgt. Vaak begint dit met gele blaadjes en vervolgens drogen bladeren. Ook kunnen de bladeren slap gaan hangen.
Wanneer een plant over teveel water beschikt kunnen de bladeren van je plant geel worden. Soms is de bovenlaag van de pot vrijwel droog terwijl onderin de pot zich allemaal water verzameld en de wortels verdrinken. Oplossing: Haal je plant uit zijn pot, haal zoveel mogelijk aarde weg en voeg nieuwe aarde toe.
Als je je plant te veel water hebt gegeven, herken je dat vaak aan blad dat geel wordt en afvalt. Maar het kan ook zijn dat bladeren juist verdrogen en bruin worden. Altijd goed dus om onder de grond te checken hoe het staat met de vochtigheid als je ziet dat je plant ongelukkig wordt.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Zo werkt fotosynthese
Als er minder licht voor de fotosynthese is, moet de voorraad energie die ze in de winter hebben opgeslagen, worden gebruikt voor de productie. Om die reden verdwijnt het groene chlorofyl uit de bladeren en kleuren de bladeren geel en oranje.
De meeste planten doen het goed als je ze water geeft ongeveer 1x per week in het voorjaar/zomer en 1x per twee weken in het najaar/winter. Voordat je een plant water geeft, is het belangrijk om te voelen of de kluit droog is. Is deze droog, dan geef je hem water.
Type, formaat, leeftijd en gezondheid van je plant zijn allemaal van belang. Als vuistregel kun je aanhouden om je plant 5-10% van de capaciteit van zijn pot in water te geven. Er zijn meerdere manieren om te weten of het al tijd is om water te geven. Je zou bijvoorbeeld een vochtigheidsmeter gebruiken.
Gele randen en gele vlekken midden op het blad
Zie je dit verschijnen, ga dan na of je niet te veel water hebt gegeven. Check ook wat dieper in de pot, want soms is de aarde veel natter dan je verwacht. De bladeren zullen niet meer herstellen, maar de nieuwe groei zal weer mooi groen zijn.
Vaak worden bladeren bruin als ze niet de juiste verzorging krijgen, dit kan zijn dat de plant te weinig water toegediend krijgt. Bij sommige planten kan het zelfs zijn dat de plant juist te veel water krijgt en daardoor de bladeren gaan verkleuren.
Bruine bladranden kunnen ontstaan door teveel water, droge (radiator) lucht of een te warme omgeving of koude tocht. Bruine bladpunten kan te maken hebben met te weinig licht, teveel kalk in het water of een te lage luchtvochtigheid.
De vetplant heeft weinig water nodig. Eens in de maand is voldoende. In de zomer is eens in de 2 weken raadzaam. Omdat vetplanten van nature een droge omgeving gewend zijn is het sproeien van een vetplant niet nodig.
Bij weinig gele bladeren kun je de plant vertroetelen met nieuwe potgrond, voeding en water. Hij zal er dan na enige tijd weer mooi groen en gezond uitzien. Ook de eerste knoppen zullen zich dan snel melden.
Plantenvoeding voor blije planten
Plantenvoeding zorgt ervoor dat je plant weerbaar is, nieuwe groei ontwikkelt en er gewoon veel beter uit ziet. Geef je planten vooral in het groeiseizoen, vanaf maart, extra voeding en geef nooit meer dan de verpakking aanraadt.
Water dat je hebt gekookt, bevat minder kalk. Het water is dus minder hard. Dit komt ten goede aan je (kamer)planten. Wij koken er niet speciaal water voor, maar er blijft toch best vaak water achter in de waterkoker.
Geef ze dan pas water wanneer de zon weer weg is. Doe je dit overdag, dan zal een groot deel van het water verdampen. Daarnaast verbranden natte bladeren sneller als ze in de zon staan. Je kunt het beste de planten water geven in de avond, dan heeft het water voldoende tijd om in de grond te zakken.
Hoe langer je weggaat, hoe meer je planten je zullen missen. Althans, de meeste van hen. Vetplanten vinden het bijvoorbeeld prima als je langer dan een week weggaat, maar bloeiende planten zullen daar minder blij mee zijn. Die kunnen namelijk echt niet langer een/twee weken zonder verzorging.
Bladeren van loofbomen bevatten chlorofyl. Dit chlorofyl zorgt ervoor dat planten van de lente tot en met de herfst met behulp van zonlicht koolstofdioxide en water kunnen omzetten naar allerlei complexe stoffen (zetmeel, suikers) en zuurstof. En deze stof zorgt ook voor de groene kleur van de bladeren.
In de herfst, als het kouder en donkerder wordt, vormt zich aan de voet van het blad een kurklaagje. Hierdoor worden geen stofjes meer naar het blad getransporteerd. De bladgroenkorrels worden langzaam afgebroken, waarna het blad de groene kleur verliest. Wat je dan ziet, wordt bepaald door andere pigmenten.
In bladeren zit een stofje dat chlorofyl heet. Dit zorgt voor de groene kleur in bladeren. In de herfst wordt de toevoer van voedingsstoffen stop gezet en daarom is er dan te weinig chlorofyl in de bladeren. Hierna komen de andere pigmenten naar boven zoals de kleuren rood, oranje of bruin.
Dan doe je er goed aan om 'm te dompelen: zet je vetplant dan met kluit en al in een bak met water (plant boven water houden), wacht twee uur tot de kluit helemaal lekker volgezogen is. Daarna kun je weer een à twee weken wachten met water geven.
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.