Sterling zilver ofwel 925 zilver is de meest bekende legering zilver. Sterling zilver bestaat grotendeels uit zilver, namelijk voor 92,5%. De andere 7,5% bestaat uit andere materialen, vaak wordt hier koper voor gebruikt.
Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd verkleuren. Ze kunnen wat doffer of zelfs zwart worden. Dit komt door een chemische reactie die ontstaat door het contact van zilver met waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Ook reageert zilver op de zuurgraad van je huid.
Zilver is een edelmetaal wat betekend dat je de sieraden dag en nacht kunt dragen, ook tijdens het douchen. Tijdens het douchen spoel je de sieraden juist weer mooi schoon, maar gebruik altijd natuurlijke producten zonder chemicaliën en heftige geuren (parfum). Droog je sieraden altijd even goed af na je douchebeurt.
In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
Onze 925 sterling silver (+ goldplated) sieraden kunnen wel tegen water, zolang er maar geen chemische toevoegingen in zitten. Onder de douche kan het geen kwaad om je sieraad te dragen zolang je geen shampoo etc. gebruikt. In de zee of in het zwembad is het niet mogelijk om je zilveren sieraden te dragen.
Eén van de voordelen van stainless steel sieraden is, is dat ze waterproof oftewel waterbestendig zijn. Je kunt er dus mee kunnen douchen en zwemmen.
Dit is een metaal dat onder het laagje van een verguld sieraad zit. Over dit metaal wordt dan een laagje goud of zilver gedaan waardoor ze wel echt goud of zilver lijken. Sieraden van 925 zilver zijn nikkelvrij en staan er daarom ook om bekend dat het een fijn materiaal is om te dragen.
In alle zwembaden zit chloor en daar kan zilver niet zo goed tegen. Chloor zorgt er namelijk voor dat het zilver gaat oxideren en je sieraden dus ze sneller zwart en dof worden.
Bij 925 zilver zijn er dus 925 deeltjes zilver ten opzichte van 1000 totaaldeeltjes (925/1000=92.5%). Zo is de benaming 925 zilver duidelijk gebaseerd op de hoeveelheid zilver dat een voorwerp bevat. Sterling zilver of 925 zilver wordt vanwege zijn hoge puurheid ook wel het eerste gehalte zilver genoemd.
925 KEURTEKENS
925 wordt alleen maar in zilveren sieraden gebruikt. 925 zilver wordt ook wel sterling zilver genoemd. De nummers 925 betekend eigenlijk de puurheid zilver die het sieraad bevat. Er zijn ook sieraden met de nummers 800 of 835.
Markeringen op je sieraden
De binnenkant van een ring bijvoorbeeld. Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver.
Maak een sopje met lauwwarm water en een beetje vloeibare zachte afwasmiddel. Dompel hierin vervolgens je zilveren sieraden. Borstel je sieraden voorzichtig met een zachte (tanden)borstel schoon. Spoel je sieraden vervolgens af met lauwwarm water en droog ze af met een zachte niet-pluizende doek.
zilver verkleurt door blootstelling aan zuurstof, parfum of zelfs zweet nu eenmaal. Daar kun je gelukkig makkelijk zelf iets aan doen. Het liefst zonder bijtende chemische stofjes, maar gewoon met een zilverpoetsdoek. Of met een ouderwets trucje waar soda, aluminiumfolie en wat kokend water bij komt kijken!
Echt zilver: sterling zilver of 925
925 betekent dat het zilver voor 92,5 % bestaat uit zilver, waaraan 7,5% koper is toegevoegd. Puur zilver (999) is te zacht om in sieraden te verwerken, De benaming Sterling is van toepassing op alle 925 sieraden en komt oorspronkelijk uit Engeland.
Zilver dragen we niet voor niets buiten ons lichaam als sieraad. Mensen kunnen allergisch op metalen reageren en zilver kan giftig zijn voor het lichaam en weefsels aantasten. Inname van teveel zilver kan leiden tot argyria, een aandoening waarbij de gehele huid blijvend blauw-grijs kleurt.
Zwavel zit in de lucht en komt voor in andere stoffen. Wanneer zwavel en zilver met elkaar in aanraking komen ontstaat er een chemische reactie Hierdoor vormt zich een zwart laagje op het zilver. Dit kunt u vergelijken met roest op ijzer. Materialen die veel zwavel bevatten zijn onder andere wol, parfum en eieren.
Zilver is een edelmetaal dat kan gaan oxideren, het zwart worden (oxideren) is niet schadelijk voor je sieraad, zolang je je sieraden maar netjes op blijft poetsen. De reden dat je zilveren sieraden zwart worden komt door de aanraking met materialen waar zwavel (waterstofsulfide) in voor komt.
Zilver is een natuurproduct en kan na verloop van tijd gaan oxideren. Dat is een chemische term die, in het geval van metalen, duidt op een reactie tussen metaal en de zuurstof die je in de lucht tegenkomt. Zoals ijzer kan gaan roesten, is een verkleuring van een metaal als zilver ook te wijten aan oxidatie.
Niet met sieraden slapen
In je slaap kun je zo bewegen dat een ketting, oorbel of armband klem komt te zitten, verbuigt of breekt. Niet zo'n fijn idee, dus doe ze lekker af voordat je in bed stapt. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je sieraad minder snel slijt!
Zilver wordt zwart door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt ontstaat er een chemische reactie en wordt het zwarte laagje gevormd.
Kies dan voor een edelmetaal, zoals: goud, rhodium of platina. Zoekt u een goedkoper model? Schaf dan een sieraad van RVS (Stainless Steel) aan. Dit materiaal verkleurt niet en is ook nog eens allergievrij.
Zelfs met douchen, slapen etc. Ik heb hem in augustus gekregen van mijn ouders. Met kerst en mijn verjaardag (januari) veel erbij gekregen.
Gouden sieraden kunnen door vuil en beschadigingen na verloop van tijd hun glans verliezen. Soms ontstaat er een zwart laagje op het goud. Dit zwarte laagje ontstaat door zwavel uit de lucht. Goud is een kostbaar metaal, wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van uw sieraden.