Een horloge is een uurwerk of klok. Het woord horloge is afkomstig uit het Frans. Tegenwoordig wordt het woord in het Nederlands vrijwel alleen gebruikt voor een klein, draagbaar uurwerk.
In de betekenis 'instrument dat de tijd aanwijst en dat om de pols gedragen wordt' is horloge of polshorloge standaardtaal in het hele taalgebied. Uurwerk is in die betekenis standaardtaal in België. Ook in Nederland komt uurwerk voor als synoniem van (pols)horloge.
Woordherkomst en -opbouw. Leenwoord uit het Frans (horloge), waarbij de betekenis is verschoven van "uurwerk" naar "polshorloge". Uiteindelijk afgeleid van het Griekse horologion, van horo (tijd) en logos (o.a. getal).
Een digitale klok geeft de uren en de minuten, en soms ook de seconden, als getallen weer. De uren kunnen als de getallen van 0 t/m 23 worden getoond, of als de getallen 1 t/m 12 in navolging van de analoge klok, maar dan met de toevoeging AM voor vóór de middag of PM voor na de middag.
Onder de minuutwijzer bevindt zich de uurwijzer of kleine wijzer. Deze is korter dan de minuutwijzer en vaak meer versierd.
De analoge klok noemen we de gewone klok en de wijzers geven daaraan hoe laat het is. Bij de digitale klok zijn er cijfers die de tijd aan geven. Deze varianten komen ook voor bij de wandklok industrieel.
uurwerk (zn) : horloge, kerkklok, klok, pendule, staartklok, wekker. bel (zn) : klok, klokje, schel.
de gewichten van een koekoeksklok zijn verbonden met de kettingen van de klok. het uurwerk zet de hendels aan, wat er voor zorgt dat de klok kan bewegen en de tijd nauwkeurig kan weergeven.
De oudste nog goed lopende klok ter wereld bevindt zich in de Universiteit van New York.De klok dateert uit 1410 ; de gewichten worden zorgvuldig door een conservator opgetrokken.
Horloges hebben een kroon en een stift. De kroon is het knopje aan de zijkant dat wordt gebruikt om de tijd en datum op het horloge in te stellen. Ook wordt de kroon gebruikt om uw horloge op te winden. De stift is de as (het staafje) die de kroon met het uurwerk verbindt.
Binnen het begrip mechanische horloges is een onderverdeling tussen twee soorten. Deze twee uurwerken zijn beide mechanisch en hebben geen batterij in de kast. In plaats van dat het horloge zijn kracht haalt uit de batterij, gebeurd dat bij mechanische horloges doormiddel van een veer die opgerold zit in een veerton.
Mensen kunnen nogal eens raar opkijken als het horloge aan de rechterpols gedragen wordt. Toch is het niet de regel volgens de etiquette om een horloge aan uw linkerhand te dragen. Een horloge dient namelijk gedragen te worden aan de pols van uw niet-dominante hand.
Via zandlopers en allerlei andere mechanismen werd uiteindelijk het mechanische slingeruurwerk uitgevonden. Vanaf dat moment was de tijd met enige nauwkeurigheid te meten. De uitvinding van de mechanische klok wordt toegeschreven aan de Fransman Gerbert (later paus Silvester II), die leefde rond de 10e eeuw.
De geschiedenis van het horloge begon met de zogenoemde quadrans, een schijf waar aan de hand van gradenbogen kon worden bepaald hoe laat het was. Vervolgens werkten de eerste mechanische klokken met een slinger. Hiervoor moest het horloge stilhangen, dus deze waren niet geschikt voor op zee of op zak.
De meeste kinderen leren pas vanaf 6 jaar of ouder klok kijken. Het is daarom niet relevant om een analoge of digitale klok aan te schaffen. Wat echter wel leuk is en vaak wordt gedaan: een kleurrijke nep-horloge. Dit wordt meestal om gedaan ter accessoire zonder functionaliteit.
Vele duizenden jaren geleden bepaalde de mens de tijd op basis van de zonnestand. Maar de mensen wilde de tijd nog veel nauwkeurig weten. Er werd ijverig gewerkt aan een instrument om de tijd te bepalen en zo werd de eerste klok uitgevonden. De Chinezen vonden 5000 jaar geleden de eerst uit.
Bij een stoelschippertje kan de slinger aan de zijkant van het uurwerk zitten. Beide uurwerken hebben een horizontale spillegang met een vaste slinger. De naam “schippertje” zou er op kunnen wijzen dat deze uurwerken voor de binnenschippers gemaakt zijn.
Een 8 daagse koekoeksklok heeft een uurwerk waarbij de gewichten 1x per 8 dagen moeten worden opgetrokken. Daarnaast zijn er ook 1 en 8 daagse koekoeksklokken die een een muziekwerk hebben, deze mechanische koekoeksklokken hebben 3 gewichten, 1 extra gewicht voor het muziekwerk.
Heel lang geleden wisten mensen hoe laat het was door te kijken naar de stand van de zon, dat was hun versie van een klok. Zo wisten de mensen vroeger wanneer ze wakker moesten worden en wanneer ze moesten slapen, ook wisten ze zo wanneer ze moesten eten. Later kwam er een soort klok, de zogenaamde zonnewijzer.
Op het Noordelijk halfrond beweegt de zon van links naar rechts. De zon gaat links (in het oosten) op en gaat rechts (in het westen) weer onder. Omdat de wijzers van een klok zo gemaakt zijn dat ze de beweging van de zon in de lucht volgen, bewegen de wijzers van links naar rechts, via de bovenkant van de klok.
Een klokkenmaker is een vakman die klokken maakt en/of repareert. Omdat bijna alle klokken tegenwoordig in de fabriek zijn gemaakt, bestaat het vak van een klokkenmaker vandaag de dag meestal alleen nog uit het repareren en restaureren van (oude) klokken.
De analoge klok. De analoge klok geeft de tijd analoog weer met behulp van cijfers en wijzers. De rode cijfers geven de uren van de dag aan.
In de periode van de Germaanse kerstening door Ierse monniken (7e tot 9e eeuw) ontleend aan Oudiers clocc 'bel'. Wrsch. is dat oorspr. een klanknabootsend woord.